TØFF TID: Birgit Skarstein har kjempet seg tilbake til ro-arenaen etter noen tøffe uker. Foto: Tore Kristiansen

Birgit Skarstein ror for sine døde venninne: – Jeg har grått i båten

Birgit Skarstein (30) har vært verdens suverent beste pararoer de siste sesongene. Hun hadde ingen problemer med å vinne semifinalen i VM. Men oppkjøringen til mesterskapet har vært svært vanskelig etter venninnen, Malvik-ordfører Ingrid Aune, omkom i sommer.

  • Jostein Overvik

– Hun er med meg i hjertet hele tiden. Ingrid inspirerer meg hver eneste dag, sier Skarstein til VG. Aftenposten omtalte først det nære forholdet mellom trønderne som ble kjent da begge studerte på Universitetet i Oslo i 2010.

Aune omkom i en båtulykke da Skarstein var på VM-oppkjøring i begynnelsen av av august. De siste ukene har hun forberedt seg til VM i sjokk og sorg

– Jeg har grått i båten og så gått på land for å sove. Jeg har ikke hatt energi, forteller hun.

Skarstein gikk helt i kjelleren etter begravelsen for 16 dager siden. Hun var ikke i stand til å gjennomføre den tradisjonelt svært viktige «supercompen» opp mot VM. Skarstein roser landslagsmiljø og trener Johan Flodin for hvordan hun er blitt tatt vare på. Uten dem er det ikke sikkert hun ville stilt i VM.

les også

Flere hundre tok farvel med Malvik-ordfører Ingrid Aune (33): – Hun var noe helt spesielt

– Det har vært vanskelig. Noen ting i livet kan du ikke fokusere deg bort i fra. Det er virkelig verdt å elske mennesker så høyt at det gjør så vondt, sier Skarstein om ror for sin døde venninne i VM.

– Vi skulle jo sammen til Tokyo neste sommer. Ingrid startet jobben med å organisere vennegjengen foran Paralympics. Det er typisk at hun som hadde så mye å gjøre tok den jobben også, sier Skarstein.

I søndagens finale kan hun få tøff motstand i Østerrike.

Nathalie Benoit vant nemlig den andre semifinalen enda klarere enn Skarstein vant sin fredag. 39-åringen slo Israels Moran Samuel (VM-sølv i fjor) med 16 sekunder. Den franske roeren tok sølv i Paralympics allerede i 2012 og gjorde comeback i fjor. Etter å ha kommet i mål var Skarstein glad for å være endelig kvalifisert for lekene i Tokyo om ett år.

– En lettelse at det er klart, sier hun.

les også

Birgit Skarstein hylles for kroppspress-kritikk - fikk stygge kommentarer hvis hun gikk i skjørt eller var på stranda

Skarstein lå klart bak Benoits passering halvveis, men dro ordentlig til på de siste 1000 meterne. Hun gikk i mål på en tid 3,2 sekunder bedre under de jevne forholdene i Linz. Dermed kan det ligge an til en tett kamp om gullet i VM-finalen søndag.

– VM-oppkjøringen har blitt veldig påvirket. Jeg var usikker da jeg kom til VM, men synes det har gått bra. Men det blir tøft å vinne finalen. Jeg må gå enda bedre den første halvdelen av løpet.

Sammen med Flodin følger hun nå en helt ny plan med tøffe intervaller mellom konkurransedagene i VM. Det skal etter planen gi en formutløsning søndag.

– Selvsagt spiller det mentale en rolle. Kroppen er også i sorg og det er veldig greit å kjenne, beskriver hun.

Det er likevel grunn til å tro at Skarstein har enda mer å gå på. Banen i Østerrike er rask og Skarsteins tid fredag formiddag var nesten 20 sekunder svakere enn verdensrekorden hun satte i fjorårets VM i Bulgaria (10.13,63).

les også

VG vurderer Paralympics: Skarstein storfavoritt i Tokyo

Hun er ute etter sitt tredje strake VM-gull.

Etter den skuffende 4.-plassen i Paralympics i Rio de Janeiro ble pararoernes distanse doblet til 2000 meter i 2017. Skarstein har taklet overgangen bedre enn alle og hun har de to siste sesongene vunnet suverene VM-gull.

Trønderen vant også VM-gull i 2014.

Mer om

  1. Roing
  2. Birgit Skarstein
  3. paraidrett

Flere artikler

  1. Rodde i blinde til nytt VM-gull

  2. Birgit Skarstein utklasset alle: – Jeg har aldri vært bedre

  3. Satser alt mot Tokyo: – Kan være ferdig som langrennsløper

  4. Tufte til skadet Birgit Skarstein: – Ikke lek med OL-drømmen

  5. Birgit Skarsteins ukjente ekstremvarme-problem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder