OL-JUBEL: Petter Stordalen, Inge Andersen og Rune Gerhardsen jubler for resultatet av forhåndsstemmene. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Første OL-tall er klare: Knapp nei-ledelse

Petter Stordalen: - Har vi bedt om folkets røst, så må vi følge den.

GRAND HOTEL (VG) Forhåndsstemmene i OL-avstemningen er talt opp. 57.500 har stemt nei, mens 56.500 har stemt ja.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Overraskende liten forskjell. Jeg trodde vi skulle være 5.000-10.000 bak på forhåndsstemmene. Denne luken er det fullt mulig å tette. Jeg tror på seier nå, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund til VG.

Fra talerstolen på idrettes valgvake takket han klubber, kretser, olympiatoppen og næringslivet:

- Hele Norge og mediene sa det var umulig å vinne dette for ti-tolv dager siden. Men når vi bestemmer oss (idretten), så er vi som et hurtigtog som ingen kan stoppe.

OL-avstemningen er en såkalt rådgivende folkeavstemning om Oslo-OL i 2022. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen.

En endelig avgjørelse i OL-saken må bli tatt av Stortinget.

Forhåndsstemmene viser altså 49 prosent nei-stemmer og 48 prosent ja-stemmer.

- Nå går det veien. Jeg var ganske optimist. Men det var som Inge Andersen sa i sin tale, vi hadde ei luke å tette. Jeg føler vi tetter den luka nå, sier Petter Stordalen til VG.

DIREKTE: Følg stemmeopptellingen over hele landet her!

Finanskjendisen er på plass på idrettens valgvake på Grand Hotel i Oslo.

- Jeg fryktet forhåndsstemmene. Det er overraskende at ikke avstanden var større, sier han.

- God medvind

Idrettspresident Børre Rognlien sier at han ser positivt på utviklingen.

- Jeg føler vi har hatt god medvind de siste dagene. Dessuten viser disse tallene at det ikke kommer til å bli noen grunn til å stille spørsmål ved oppslutningen om valget. Dermed er den saken lagt død, sier idrettspresidenten.

- Et veldig godt resultat for oss som er for. For vi vet at vinden snudde de siste dagene, sier ordfører Fabian Stang (H) om forhåndsstemmene.

Klokken 21.19 i kveld ankom genralsekretær Inge Andersen idrettens valgvake på Grand. Han hadde på seg en blå OL2022-skjorte og ropte «har dere det bra?» to ganger da han ankom lokalet.

Idrettsfolket svarte et rungende JA!

- Jeg har stått på post i dag siden klokken 13, bare avbrutt av et speilegg. Jeg har bryukt all min erfaring fra tiden som trener (var landslagstrener i langrenn). Jeg har en god magefølelse nå, sier Inge Andersen til VG minutter før resultatene fra forhåndsstemmene ble offentliggjort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLEDD FOR OL-FEST: Inge Andersen jubler sammen med ja-folk på Grand Hotel i Oslo. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Målinger har frem til for 14 dager siden vist et klart flertall mot OL i Oslos befolkning, men etter at idrettskjendiser, politikere og næringslivledere har kastet seg inn i ja-kampen, har tendensen snudd.

- Når forhåndsstemmetallene kommer, så tror jeg det er nei-flertall. Det blir spennende å se hvor stor luke det er. Men nå setter vi inn Northug-rykket og det varer inn til klokken 2300, talte Andersen like før forhåndsstemmene kom.

Så sent som klokken 1930 i kveld var Inge Andersen utenfor Rådhuset i Oslo, for å gjøre en aller siste innsats i OL-valgkampen for Oslo 2022.

- Taper vi, så taper vi

Petter Stordalen ankom ja-sidens valgvake i svart dress og hvit skjorte.

- Når vi ber om en folkeavstemning, så må vi følge den. Det med rådgivende folkeavstemning er uinteressant. Har vi bedt om folkets røst, så må vi følge den. Det er demokrati for meg. Så fair play er: Taper vi, så taper vi, men blir det ja-flertall og vi vinner, da begynner resten av kampen, sier Stordalen til VG før resultatet av forhåndsstemmene ble klare.

Fire dager før OL-avstemningen svarte 48,5 prosent av Oslo-beboerne at de vil at Norge skal søke om å arrangere OL i hovedstaden i 2022.

I skole-valget i Oslo stemte hele 64 prosent av videregående skoleungdommer ja til en OL-søknad.

En spørreundersøkelse VG gjorde blant 269 idrettsledere i Norge om OL, viser at idrettslederne er alt annet enn enige om at de ønsker OL til Oslo.

Undersøkelsen viste at 65,4 prosent sier ja til OL mens 28,3 prosent sier nei.

Av Norges idrettstopper og trenere har bare Egil Olsen har sagt høyt at han ikke ønsker OL til Oslo.

VGs sportskommentator Truls Dæhli skrev for noen dager siden at Børre Rognlien og Inge Andersen må gå av dersom folkeavstemningen resulterer i et nei til OL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder