BJØRGEN ER IDOLET: Marit Bjørgen (t.v.) er det store idolet til Øystein Pettersen. De var landslagskolleger i mange år. Denne sesongen satser Pettersen med Team United Bakeries etter at det ikke var plass til ham på landslaget lenger. Her er duoen i spetember 2010, under presentasjonen av VM-genseren til Oslo VM 2011.
BJØRGEN ER IDOLET: Marit Bjørgen (t.v.) er det store idolet til Øystein Pettersen. De var landslagskolleger i mange år. Denne sesongen satser Pettersen med Team United Bakeries etter at det ikke var plass til ham på landslaget lenger. Her er duoen i spetember 2010, under presentasjonen av VM-genseren til Oslo VM 2011. Foto:Line Møller,VG

«Pølsa» mener Bjørgen-kronikken kunne pekt på Northug

Mener debattinnlegget til Bjørgen og Hangeland har skapt forvirring

SPORT

Privatlagsløper Jørgen Aukland svarte Bjørgen: - Hva vet hun?

«Pølsa» Pettersen til VG: - Jeg vet ingen som er så raus som Marit

Øystein Pettersen (31) mener Marit Bjørgen (34) og Brede Hangeland (33) hadde unngått mange misforståelser dersom de hadde skrevet Petter Northug istedenfor «de beste utøverne skal gå på landslaget» i sin kronikk om idrett og fellesskap.

Publisert:

- Veldig mange tenkte vel på Petter Northug selv om Marit og Brede ikke skrev det. Petter er iallfall den eneste løperen jeg vet om som er god nok til å være på landslaget, som ikke er det, sier privatlagsløper Øystein Pettersen til VG.

Mandag publiserte Marit Bjørgen og Brede Hangeland en kronikk i Aftenposten under tittelen «Det mest vesentlige ved idretten».

«Idrett handler om å delta i fellesskap, på tvers av generasjoner, sosiale forskjeller og kulturell eller etnisk bakgrunn. Derfor handler idretten om samhandling, inkludering og integrering, som er noen av de viktigste størrelsene i et egalitært velferdssamfunn», skriver Bjørgen og Hangeland.

De to understreker at innlegget skal være en hyllest av breddeidrettens hverdagshelter.

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to i mot», skriver duoen videre.

Auklands fire spørsmål til Bjørgen

Onsdag svarte Jørgen Aukland i Team Centic Bjørgen under kronikken «Lett for deg å si, Marit Bjørgen».

«Når jeg leser uttalelsene til Marit Bjørgen om privatisering i idretten, regner jeg med at hun uttaler seg om langrenn. Og jeg er en av løperne på et privat lag som blir truffet av hennes kritikk. Men hva i all verden har vi private lag i langrenn gjort for å få denne kritikken av verdens beste kvinnelige skiløper? Marit Bjørgen er vel den skiløperen i Norge som vet minst om hva det vil si å stå utenfor et landslag. Etter å ha blitt tatt ut på juniorlandslaget i 1998 og debutert i verdenscup som 19-åring, har hennes skiløperliv vært preget av suksess, mesterskap, samlinger i utlandet og en fantastisk karriere. Hun har levd et beskyttet liv i NSFs innerste krets», skriver Aukland og stiller Bjørgen fire spørsmål:

* Hva vet hun egentlig om å være 21 år, ikke god nok til landslag, uten økonomisk støtte, men med et brennende ønske om å bli en bedre skiløper?

* Hva vet hun om å være 25 år, reise land og strand rundt på Norges-cup, der klubben og støtteapparatet består av far og mor?

* Hva vet hun om hvordan det er å ha en familiesituasjon som forhindrer et landslagsopplegg der «one size fits all»?

* Hva vet hun om hvordan det er å ville satse på langløp, en arena der NSF er fraværende og få klubber har økonomi til å sende ut løpere?

Aukland legger til at for mange gir de private lagene mange hardtsatsende skiløpere muligheten til å leve ut drømmen sin.

Uaktuelt for Bjørgen å forlate landslaget

Torsdag svarer Bjørgen Aukland.

«Det jeg sier i intervjuet, er at det for meg er helt uaktuelt å gå til et privat lag. Jeg mener at de beste utøverne skal være på landslaget, og at enerne har et ansvar for fellesskapet», skriver Bjørgen.

Pettersen forteller at han stusset litt på kronikken en stund.

- Jeg skjønte ikke helt greia. Om det det var et spark til privatlag eller ikke. Det er jo kjempebra at Marit ikke vil bryte ut av landslaget. De beste bør være på landslaget, for at det skal være noen vits at vi har landslag, sier Pettersen til VG.

Pølsa: - Langrenn er avhengig av private lag

Selv måtte han forlate landslaget etter forrige sesong. Nå går han for Team United Bakeries. Der er det flere tidligere landslagsløpere.

- Reaksjonene på denne kronikken er blåst ut av proposjoner. Kronikken er tolket litt slik og sånn. Nå kjenner ikke jeg Fotball-Norge, men langrenn er avhengig av private lag. Aukland har mange gode poenger, men det er farget av tolkning av kronikken. Aukland går direkte i strupen på Bjørgen, sier Pettersen.

Hangeland sa nei til landslaget

«Pølsa» mener forvirringen ligger i at formuleringen ikke navngir Petter Northug, men blir omtalt slik i kronikken: «Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to i mot». Pettersen aner ikke hvorfor kronikkduoen ikke har skrevet Petter Northug for å unngå eventuelle misforståelser.

- Jeg kjenner Marit så godt at jeg vet hun ikke mener at Jørgen Aukland skulle holdt på i Oseberg helt alene. Jeg vet at Marit ønsker det beste for meg i Team United Bakeries. Jeg vet ingen som er så raus som Marit. Marit er jo mitt store idol, sier Pettersen og legger til:

- Men jeg registrer jo at Brede kunne vært på landslaget selv, og jeg registrer at han er med på denne kronikken. Han velger ikke å være med på landslaget. Jeg ser på kronikken som en hyllest til breddeidretten.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Jørgen Aukland uten å få svar. Marit Bjørgen ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i kronikken og svaret til Jørgen Aukland i Aftenposten i dag (torsdag).

Her kan du lese mer om