GRUNN TIL Å SMILE: Magnus Carlsen spilte glimrende for andre dag på rad og slo sin største utfordrer på verdensrankingen - Fabiano Caruana - med svarte brikker. Foto:Koen Van Weel,AFP

Carlsen knuste verdenstoeren: – Det gikk over all forventning

Magnus Carlsen slo Fabiano Caruana med svarte brikker

(Fabiano Caruana - Magnus Carlsen 0-1) Magnus Carlsen fortsetter storspillet og viste verdenstoer Fabiano Caruana hvem som er sjefen ved sjakkbrettet i fredagens parti.

Steinar André Danielsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at Magnus Carlsen torsdag vant en knallsterk duell mot Levon Aronian - Carlsens andre strake seier i storturneringen Tata Steel Chess - var det fredag knyttet stor spenning til om den norske verdenseneren kunne ta skalpen til verdens nest beste spiller.

Italienske Fabiano Caruanano tapte torsdagens parti mot Radoslaw Wojtaszek, men sto i likhet med Carlsen med tre poeng på sine fem første runder. Fredag hadde italieneren fordelen av hvite brikker mot Carlsen.

Den fordelen utnyttet ikke Caruana. Magnus Carlsen spilte glimrende med svarte brikker og la et stort press på sin rival etter 25 trekk. Derfra og ut så nordmannen seg aldri tilbake - og etter 40 trekk ga Caruana opp.

UTSPILT: Fabiano Caruana fikk det tøft mot Magnus Carlsen og måtte til slutt strekke frem hånden og innse nederlaget mot sin norske rival. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

– Dette var bra! Det gikk over all forventning, sier Carlsen og smiler til TV 2 etter triumfen.

VG Direkte: Vi fulgte dagens parti live

– Mektig imponert

På spørsmål om det smakte ekstra godt å feie verdenstoeren av brettet, svarte nordmannen følgende:

– Jo, men han har slått meg mange ganger. Det er godt å slå ham, spesielt med svarte brikker. Jeg fikk liv i brikkene mine utover i partiet, og da ble det gøy, sier verdensmesteren.

Han står nå med fire poeng etter seks runder. Det er et halvt poeng mindre enn den russiske lederen Vassilij Ivantsjuk.

I helgen venter motstandere Carlsen absolutt kan gå vinnende ut av.

– Jeg er mektig imponert over Carlsen. På forhånd trodde jeg ikke at han skulle klare å vinne. Programmet fremover er godt. Magnus har en god sjanse til å ta to nye seirer i helgen, sier TV 2s sjakkekspert og Carlsen-kompis Jon Ludvig Hammer.

Kvinne neste motstander

Lørdag spiller Carlsen med hvite brikker mot turneringens eneste kvinnelige spiller - kinesiske Hou Yifan.

– Det er mange kvinner som spiller taktisk, men jeg har et håp om å vinne det partiet, sier Carlsen.

Søndag venter georgiske Baadur Jobava.

– Det ser lovende ut nå - langt bedre enn for tre runder siden. Det fungerer fint for meg, og jeg er veldig fornøyd med tre strake seirer. Det er ikke hverdagskost for meg, sier Carlsen.

Faktisk er dette kun sjette gang siden 2008 at nordmannen vinner tre seirer på rad i samme turnering. Nå håper nordmannen å utvide seiersrekken ytterligere i de kommende partiene i turneringen som avsluttes søndag 25. januar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder