SKJØNNER TEGNINGA: Toppidrettssjef Tore Øvrebø (til høyre) og NIFs anleggssjef Torstein Busland studerer skissene av den planlagte idrettsparken ved Toppidrettssenteret i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau , VG

NIF planlegger Idretts-Norges nye supersenter i Oslo

SOGNSVANN/HOLMENKOLLEN (VG) Norsk idrett blåser liv gamle planer om å bygge en gigantisk idrettspark i området rundt Toppidrettssenteret på Sognsvann.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er nødt til å ta grep. Arbeidet med disse planene blir det betydelig trykk på fremover, sier generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen.

I et møterom på Holmenkollen hotell, med hele Oslo som vakker bakgrunn, har han nettopp fortalt engasjert om prosjektet «Campus Sognsvann».

Her skal toppidretten i Norge få helt andre vilkår enn i dag. Både Norges idrettshøgskole og breddeidretten i Oslo er med i planene.

Arkitekter er i gang

For få år siden forelå det konkrete planer om å tidoble arealet fra dagens 5000 kvadratmeter til 50 000 kvadratmeter ved bygging av Campus Sognsvann. Prislappen ble den gangen anslått til rundt 1,5 milliarder kroner. Rica-kjeden skulle bygge nytt hotell i området.

Les også: Idrettspresidenten skal reforhandle NIF-Andersens superlønn

Så ble det stille.

Nå tas imidlertid planene opp av skuffen igjen: VG vet at mens det forrige idrettsstyret fokuserte på OL2022, økt momskompensasjon og den såkalte tippenøkkelen, så er Campus Sognsvann arven dagens idrettsstyre vil etterlate seg.

I sommer ga Idrettstinget grønt lys, og nå ser man på området med helt nye øyne sammenlignet med de «gamle» planene.

Arkitekter er i gang med å skissere muligheter, og i dag er både ulike særforbund og idrettskretser invitert til informasjonsmøte.

Les også: Denne landslagsprofilen ber Norge ta imot flere Syria-flyktninger

På et kontor på Olympiatoppen sitter toppidrettssjef Tore Øvrebø og anleggssjef Torstein Busland. Planleggingen er så vidt i gang, og i møte med VG er de to forsiktige når temaet blir antall kvadratmeter og pris. Foruten at de opprinnelige planene trolig tones noe ned.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEKTISK AKTIVITET: Ida Njåtun og skøytelandslaget er blant dem som trener styrke på Toppidrettssenteret. Foto: Frode Hansen , VG

Er fullt i dag

Men på bordet foran oss ligger et prematurt utkast som inneholder nytt friidrettsanlegg, fotballbane med undervarme, en ishall og fem flerbrukshaller - én av dem med ekstra høyde under taket. Samt et bygg med et femti meter langt svømmebasseng.

Alt er myntet på trening - og ikke konkurranse.

– Dette kan bli en fantastisk idrettspark. Det blir masse plass til både topp- og breddeidrett, samtidig som undervisningsbehovene til Norges idrettshøgskolen dekkes, sier toppidrettssjefen.

Han står på en balkong og skuer ut over det som i dag er en nøktern løpebane, med vakre Nordmarka som bakteppe.

Dagens bygninger er 25 år gamle, og kapasiteten på styrkerommet på Toppidrettssenteret er fullstendig sprengt. Alt dette må også rustes kraftig opp.

– Når hele alpinlandslaget trener her, så må bryterne velte seg i løpebanen, som dermed ikke kan brukes til testing. Da er det for kummerlig til at man i fullt alvor kan si at man skal være best i verden på trening, sier Tore Øvrebø.

Må bruke spillemidler

I løpet av året skal bygningssjef Torstein Busland ha ferdig en rapport som er mer konkret på hvilke behov som må dekkes - og veien videre.

– Hvordan skal anlegget finansieres?

– Det må spillemidler til, samtidig som vi nok er nødt til å få med Staten og Oslo kommune, sier Torstein Busland og Tore Øvrebø nærmest i kor.

Sistnevnte understreker at planene skal være svært solide før de forelegges politikerne. Beslutningstagerne skal ikke få presentert en fantasipris som enten er for høy eller for lav, av taktiske årsaker, lover han.

– Vi ser på dette som en mulighet etter å ha mistet det «store prosjektet» som vi alle håpet på. Etter at politikerne sa nei til et OL i Oslo, ble det sagt ganske mye om at idretten skulle pusses opp, sier Øvrebø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder