Men Uhrenholdt Jacobsen lover ikke å legge opp ennå

GULLDAME: Etter åtte år var ventetiden over, Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok sitt andre VM-gull i karrieren da hun vant stafetten sammen med Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng i Falun torsdag. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Gull-Astrid om fremtiden: - Plutselig er det andre ting jeg får mer lyst til

FALUN (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) har opplevd mye. Men hun gir seg aldri. Nå lover gulljenta at hun skal holde på en stund til. Men hun advarer: Plutselig kan hun få lyst til noe helt annet.

 • Camilla Vesteng

Artikkelen er over fem år gammel

Hun måtte vente i 2919 dager på VM-gull nummer to. Men da ventetiden var over vant stafetten sammen med Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng foran Sverige og Finland. Hun syns det var verdt det. For hun har tross alt hatt mange gode opplevelser siden hun vant VM-gull på sprinten i 2007.

Lørdag kan det bli ny medalje på VMs siste distanse for damene, 30 kilometer klassisk fellesstart.

– Jeg ser ikke helt for meg nå at jeg skal slutte. Selv om det ikke er mesterskap neste år, så er det mange morsomme skirenn neste år, det er mange morsomme tourer. Så det kan være en bra sesong for min del, sier Uhrenholdt Jacobsen til VG etter stafetten.

– Men om man fortsetter etter denne sesongen, så er det VM om to år i Lahti. Da kan du vel like godt ta med deg OL i 2018?

– Det kan jo hende det. Men jeg tror uansett at jeg ikke kommer til å bestemme meg nå til våren om jeg skal gå til OL eller ikke. Jeg må ta ett år av gangen. Motivasjonen er ferskvare. Plutselig er det andre ting jeg får mer lyst til, svarer Jacobsen.

Les også: Nå er Bjørgen størst av alle.

Viktig å bidra

Hun gikk den tredje etappen i går, og sendte ut Bjørgen med en betryggende ledelse. Det var viktig for 28-åringen å bidra til VM-gull med et topp løp. Og det klarte hun. Da hun vekslet trodde alle på gull til Norge.

– Jeg har ikke vært så fokusert på medaljer, gull og sølv og bronse, derfor jeg står her i dag, for de fleste hadde jo gitt opp for lenge siden, sier Uhrenholdt Jacobsen til VG.

GLADE DAMER: Norge vant gull på VM-stafetten foran Sverige og Finland. Fra venstre: Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Hun svarer lett på spørsmål om både motgang og medgang. Hun viker ikke selv om historien er tøff. Veldig tøff. Og vond. Hun svarer. Sykdom i familien. Et dødsfall i familien. Motgang på trening. En lyktestolpe som sto i veien der hun kom susende under tremila i Holmenkollen i fjor, som brakte henne til sykehuset istedenfor over mållinjen.

– Jeg tror at jeg kan være en inspirasjon for mange, fordi jeg har fortsatt å jobbe og jobbe, og prøvd å være positiv og stå på selv om ting nødvendigvis ikke har gått helt stang inn hele tiden, svarer Uhrenholdt Jacobsen.

Faren dro fra Oslo grytidlig

GJENNOMBRUDDET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble verdensmester på sprint i Sapporo i 2007. Foto:Fredrik Solstad,VG

Hun er godt på vei til i medisinstudiet. Hun liker å lese. Hun føler en stor trang til å lære nye ting.

– Jeg har også vært litt annerledes i mange sammenhenger. Det er sannsynligvis det folk liker. Den underdogen som slår til, sier 28-åringen til VG.

Det var mange som unnet henne sølvet på 15 kilometeren med skibytte i Falun. Bare Therese Johaug var bedre. Jacobsen smilte som om hun hadde vunnet gull. Faren hennes dro fra Oslo grytidlig torsdag for å se datteren gå stafett.

– Det var en spontantur. Det var veldig artig. Jeg tror ikke foreldrene mine hadde trodd at jeg skulle gå stafett, det så kanskje ikke helt sånn ut tidlig i sesongen, men nå fikk han det med seg, det var artig, sier Jacobsen.

Og om datteren ikke er så opptatt av medaljer, så har heller ikke foreldrene fokus der.

– De er mest opptatt av hvordan jeg har det. At jeg ikke kjeder meg. Om jeg får god mat. Om jeg sover godt og sånn. Det setter jeg veldig pris på. Jeg har vokst opp i en familie som ikke har brydd seg altfor mye av resultater. De har vært mer opptatt av at det velger å gjøre, det skal jeg satse på og gjøre helhjertet. Om det går bra eller dårlig er ikke så viktig som at det man gjør er helhjertet, sier Jacobsen.

PS! De norske herrene går stafett fredag klokken 13.30. Lørdag går altså damene tremila, mens herrene avslutter VM i Falun med femmila søndag.

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Jacobsen: - Jeg er litt annerledes. Det er sannsynligvis det folk liker

 2. Så langt er Johaug foran Bjørgens gullskjema

 3. Jacobsen: - Nå har jeg bare lyst til å ha en sesong hvor det ikke går så
  mye galt

 4. Mamma Johaug: - Er det virkelig mulig?

 5. Johaug om lagvenninnenes beskjed: – Jeg setter stor pris på det

Fra andre aviser

 1. Marit Bjørgen: - Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer

  Aftenposten
 2. Marit Bjørgen: - Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer

  Bergens Tidende
 3. Alla var nöjda efteråt

  Aftenposten
 4. Tok sin første pallplass på nesten to år – et råd fra treneren kan ha vært avgjørende

  Aftenposten
 5. Marit Bjørgen: - Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer

  Fædrelandsvennen
 6. Gullvinner Weng: - Kongen er en trivelig fyr

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder