GOD FOR GULL: USAs 18 år gamle Gracie Gold har kommet som en rakett inn i verdenstoppen i kunstløp. Norges første OL-deltaker i kunstløp på 50 år, Anne Line Gjersem (20), tror hennes ytre kan medvirke til at hun vinner gull i Sotsji. Foto: AP

Tror dette utseendet gull-sjarmerer dommerne

Norges kunstløphåp tror på seier til «veldig vakre Gold»

SOTSJI (VG) Anne Line Gjersem (20) mener USAs Gracie Gold (18) kan snyte Russlands 15 år gamle yndling Julia Lipnitskaja for gullet foran 12 000 tilskuere her i Sotsji.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hun kan komme inn og overraske. Hun har noe som fenger: hopp og piruetter. Og hun er veldig vakker. Det er klart det påvirker dommerne med tanke på programkomponentene, sier Anne Line Gjersem foran kortprogrammet i kveld til VG.

Norges kunstløp-håp vurderer alle konkurrentene lenger ned i artikkelen, og mener selv hun trakk et «optimalt startnummer».

- Jeg hadde flaks, det var det beste jeg kunne få, sier 20-åringen.

Klarer hun i sin lyseblå kjole å snike seg inn blant de 24 beste - av 30 startende fra 18 nasjoner - er hun klar for friløpet i morgen.

Det er det som vil avgjøre gullkampen i sporten som etter ishockey blir regnet som den største i OL.

Ikke minst i Russland, som har sterke tradisjoner i kunstløp.

Første på 50 år

I motsetning til Norge.

KLAR I KVELD: Anne Line Gjersem viser hva hun er god for i deltakerlandsbyen i Sotsji foran kveldens kortprogram, der hun er nødt til å bli blant de 24 beste - av 30 startende - for å kunne gå friløpet i morgen kveld. Foto: SCANPIX

Anne Line Gjersem er første norske deltaker i kunstløp siden Innsbruck-OL 1964, der Berit Unn Johansen og Anne Karin Dehle ble nummer 30 og 28.

For en måned siden ble Anne Line Gjersem ble nummer 19 i EM, som Russlands Julia Lipnitskaja vant overlegent.

VG har fått Anne Line Gjersem og hennes polskfødte trener Ela Magnusson til å vurdere OL-favorittene i den individuelle kunstløpkonkurransen for kvinner:

Julia Lipnitskaja (15, Russland): - Vidunderbarnet, og jeg håper hun holder til neste OL. Da skal jeg hylle henne. Det er eksempler på unge stjerner som har kommet fort, og blitt fort borte.

IKKE STIV: Russlands Julia Lipnitskaja (15) vant lagkonkurransen i Sotsji, og EM for en måned siden. Hun er hjemmefavoritt i kveld og torsdag kveld. Foto: AP

Hun er helt fantastisk og kan vinne. Hun har de mest spektakulære piruettene og hoppene er fantastiske. Til å være 15 år viser hun veldig bra innlevelse. Utrolig bevegelig.

Carolina Kostner (27, Italia): - VM-gull 2012 og VM-sølv 2013. Hun skulle vunnet kortprogrammet i lagkonkurransen foran Lipnitskaja her.

Hun skulle hatt 15 poeng, hvis Lipnitskajas var en tier for kunstnerisk utførelse. Hun har gjort et mesterverk ut av Ave Maria (Schubert). Kostner er den mest grasiøse. Det ser ikke ut som om hun bruker energi. Hoppene er bra og hun kjører trippel-trippel og lutz. Men Yuna Kim er teknisk sterkere.

Yuna Kim (23, Sør-Korea): - Det blir sagt at «dronning Yuna» er uslåelig. OL-gullvinner 2010 og vant VM med mer enn ti poengs margin til Kostner i 2013, i sitt comeback. Hun har mye i «bagasjen», kvalitet i hoppene og piruettene, og fine programmer.

GLEDE ELLER SORG: Italias Carolina Kostner (27) er Anne Line Gjersems gode venninne og favoritt. Hun kan på grunn av sin grasiøse stil vinne OL-gull. Her fra lagkonkurransen for halvannen uke siden. Foto: AP

Men hun har ikke konkurrert på en stund. I Zagreb (tidligere denne ses) misset hun på en dobbel axel. Flink til å gå inn i «karakteren» i programmet sitt.

Mao Asada (23, Japan): - Har vært utrolig bra i år. Er den eneste som kan trippel axel, ingen gjør den som henne. Men en stor skuffelse i lagkonkurransen. Hun fullførte ikke rundt på hoppene. Kjente henne ikke igjen da.

Liker henne bedre enn Kim. Grasiøs, men ikke så grasiøs som Kostner.

Ashley Wagner (22, USA): - Veldig god. Har konkurrert bra i hele (fjor) høst. Hun er «hel pakke». Liker måten hun viser uttrykket i ansiktet på. Har dynamikk og er kraftfull på isen, samt et stilig program.

Koreografien. Man kan se at hun har masse selvtillit. Det er viktig.

Gracie Gold (18, USA): - Amerikansk juniormester i 2012, sølv i det amerikanske mesterskapet i fjor og gull i år. Er en «dark horse». Hun kan komme inn og overraske. Har noe som fenger: hopp og piruetter.

POENG FOR UTSEENDET: Gracie Gold har hele pakken, som man sier: ynde og utseendet med seg, ifølge kunstløpekspertene. Foto: AP

Og hun er veldig vakker. Det er klart det påvirker dommerne med tanke på programkomponentene. Vant OL-bronse i lagkonkurransen.

Akiko Suzuki (28, Japan): - Liker henne bedre enn Kanako Murakami (19, Japan). Hoppene og piruettene, og utstrålingen. Hun er en artist og lett å like.

Det kommer an på hva dommerne mener. Det pleier å være slik i OL at en outsider har tatt det. Hun er spennende og kan være en slik.

ALLTID MED: Anne Line Gjersems polskfødte trener Ela Magnusson er tett på Norges første OL-deltaker i kunstløp på 50 år. Gjersem bor, trener og går på skole i Malmö. Foto: SCANPIX

Adelina Sotnikova (17, Russland): - Liker henne bedre enn Lipnitskaja på grunn av stilen. Mulig hun vil være med i medaljekampen. Kan gjøre trippel lutz og trippel slynge. Uttrykker seg bra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder