STOLT ELEV: Kenneth Fjeld sammen med Chuck Norris (t.v.) og kampsportlegendens bror Aaron. Foto: Privat

Chuck Norris er Kenneths læremester

(VG Nett) Hvert år reiser Kenneth Fjeld til USA for å trene kampsport med legenden Chuck Norris. - Han er min livsmentor, sier 35-åringen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
CHuck Norris-vitserUnited Fighting Arts

Chuck Norris er en av de virkelige legendene innen kampsport. Han var verdensmester i karate fra 1968 til han ga seg som aktiv - og ubeseiret - i 1974. Men langt mer kjent er han som skuespiller, både i en rekke filmer og kanskje aller mest som hovedrolleinnehaver i TV-serien «Walker Texas Ranger».

For Kenneth Fjeld fra Krokstadelva er imidlertid Chuck Norris så mye mer.

- Han er min læremester og livsmentor, sier han til VG Nett.

Ny utfordring

Det var Byavisa Drammen som først omtalte den mildt sagt oppsiktsvekkende historien i sitt siste nummer. I 2005 følte Fjeld seg klar for nye utfordringer etter flere år som utøver på hobbybasis.

- Jeg tok kontakt med organisasjonen hans, The United Fighting Arts Federation, og spurte om det var mulig for meg å trene stilarten hans - Chun Kuk Do. Deretter ble jeg kontaktet av noen amerikanske karer som ville trene med meg i Norge.

- Det jeg ikke visste var at dette var familievenner av Norris, som bodde i Norge og ville sjekke ut om jeg var av rett kaliber. Det var jeg tydeligvis, for kort tid etter fikk jeg en invitasjon om å komme til USA av Chuck Norris selv. Det var selvfølgelig kjempegøy!

1200 timer i året

Etter to ukers trening med legenden selv fikk Fjeld beskjed om at han kunne representere stilarten i Norge og Europa for øvrig, siden det ikke var noen andre her som holdt på med Chun Kuk Do.

- Kravet var at jeg graderte meg til svart belte i stilarten. Jeg måtte trene 1200 timer i året, rapportere ukentlig og sende videorapporter om progresjonen min. Dessuten måtte jeg reise til USA fire ganger i året for å trene.

Chuck Norris er imidlertid ikke med på alle samlingene.

- Jeg trente med ham de første ukene og så treffer jeg ham på det årlige seminaret hans i Las Vegas, sier Fjeld, og gjør det klart at det ikke er noen partyturer det er snakk om.

- Jeg har vært der på fem seminarer og to ganger på gradering, og har knapt sett noe av byen. Andre gangen jeg var der var jeg så sliten etter trening at jeg sovnet med hodet i middagstallerkenen, humrer Fjeld.

Gir livsråd

Han forteller om et godt, men profesjonelt forhold til den 69 år gamle superstjernen.

- Selv om vi ikke er nære venner, har vi et nært kampsportforhold. Da jeg begynte å trene med ham var jeg inne i en vanskelig tid, med blant annet sykdom i familien. Jeg måtte ta noen veivalg, og han hjalp meg. Jeg ser på ham som en livsmentor, sier Fjeld.

- Dessuten har han et klart syn på hvordan man skal leve, og dette er ting jeg følger.

- Som person er han veldig jordnær og folkelig. I USA har han en helt spesiell status, og kan ikke gå langt utenfor huset uten å bli omringet. Men han er ikke høy på pæra. Han er en varm person.

Kenneth Fjeld er også en stor fan av Norris' filmkarriere.

- Det er ikke lett å plukke ut noen favoritter, men av de første filmene hans jeg så var «The Octagon», som er en ganske gammel film (1980). En av mine absolutte favoritter er Sidekicks (1992), som ikke lenger er å få tak i i Norge.

Fakta-farsott

En av årsakene til Norris' popularitet de siste årene, er farsotten «Chuck Norris facts», satiriske fakta om hvor fantastisk kampsportlegenden er:

«Når Chuck Norris faller i vannet, blir ikke Chuck Norris våt. Vannet blir Chuck Norris.»

«Når Chuck Norris tar pushups, skyver han ikke seg selv opp. Han skyver verden ned.»

- Ha-ha, de er veldig morsomme! Og Norris er veldig selvironisk. Det som skjedde var at han tidlig tok kontroll og eierskap over det hele. Nå er det et av hans firma som lager nye utsagn. Og vi som er med i organisasjonen hans, får et magasin hvor det blant annet er med flere slike fun facts. Han synes de er morsomme selv, sier Fjeld, som nå forbereder seg på ny reise til USA. Orlando er neste stopp nå i februar, mens det årlige seminaret i Las Vegas finner sted i juni.

105 personer trener nå Chun Kuk Do med Fjeld som sensei (læremester) i Eiker karateklubb.

- Jeg bruker mye tid på det, men samtidig gir det meg veldig mye å drive med kampsport. Og det er selvfølgelig utrolig stort å ha en legende som Chuck Norris som mentor, sier Kenneth Fjeld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder