– 40 prosent sjanse for at Magnus Carlsen tar minst én VM-tittel

BERLIN (VG) Magnus Carlsen (24) kan bli den første som noen gang forsvarer en VM-tittel i hurtig- eller lynsjakk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nordmannen åpnet mesterskapet i Berlin med fire av fem mulige poeng lørdag, og han henger dermed godt med.

– Fire av fem er klart innenfor, sier Carlsen selv til VG. I fjor i Dubai vant han begge VM-titlene.

Nordmannen er den eneste med tre gull i disse to «fartsdisiplinene» i historien. Han kan samtidig bli den første som forsvarer sin tittel i disse to mesterskapene.

LES OGSÅ: Slik følger du sjakk-VM på VG

– Jeg har fortsatt mest tro på at han forsvarer tittelen i lynsjakk. Etter gårsdagens gode poengfangst i hurtigsjakk, har jeg likevel litt større tro på at han kan vinne hurtigsjakken også. Reelt sett er det neppe mer enn rundt 40 prosent sjanse for at han tar minst én av titlene, sier Tarjei J. Svensen, som driver sjakkbloggen.no.

LES OGSÅ: Carlsen om 20-millionershuset

– Fordi dette er så mange tilfeldigheter og så mange gode konkurrenter?

– Ja, absolutt. Det er stor sannsynlighet for at det til slutt er flere med samme poengsum på toppen. Da avgjør kvalitetsberegningen, altså hvor godt motstanderne har gjort det. Og det er jo utenfor enhver spillers kontroll. Det er ikke en gang sikkert at 11 av 15 poeng som i fjor holder. Magnus må uansett bare tenke på seg selv og glemme de andre, så får det gå som det går, fastslår Tarjei J. Svensen.

GÅR FOR GULL: Magnus Carlsen i partiet mot kubaneren Lazaro Batista Bruzon i VM i hurtigsjakk i Berlin lørdag. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Magnus Carlsen selv sier at «hvis jeg får 12 poeng, så er det nok til å vinne». Det betyr fire poeng tre dager på rad. Foreløpig ligger han altså etter skjema. Sergej Karjakin fra Russland er den eneste med 4,5 poeng etter lørdagens fem partier.

LES OGSÅ: Bråk om ny Carlsen-bok.

– Jeg er enig med Magnus: 12 poeng trengs for å vinne, sier russiske Jan Nepomnjatsjij til VG. Han er Carlsens gode venn og vanligvis en av de tøffeste konkurrentene i hurtig- og lynsjakk. I fjor holdt han på å «lure» Carlsen for VM-tittelen i lynsjakk.

– Det er ikke veldig sannsynlig å ta begge titlene igjen. Men det gir meg troen at jeg klarte det i fjor, og jeg tror at jeg er enda bedre forberedt i år, sa Carlsen til VG før VM startet i Berlin.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen har tjent 54 millioner på fem år.

Lørdag åpnet han med remis mot Ehsan Ghaem Maghami (33) fra Iran, deretter en kjapp seier med hvite brikker over Dennis Wagner (18) fra Tyskland. I det tredje partiet ble det seier over den sterke spanjolen Francisco Vallejo Pons (33), til tross for at Carlsen hadde svarte brikker. Lazaro Batista Bruzon (33) fra Cuba ble slått i det fjerde partiet. I lørdagens siste parti spilte Carlsen remis mot ukrainske Yuriy Kryvoruchko.

Søndag åpner Carlsen mot russiske Daniil Dubov. På bordet ved siden av får vi mesterskapets storoppgjør så langt når Sergej Karjakin møter Jan Nepomnjatsjij.

Simen Agdestein møter i sitt første parti søndag Nikita Vitjugov fra Russland, mens Norges tredje deltager, Aryan Tari, møter Rinat Jumbajev fra Kasakhstan. Tari var uheldig med trekningen lørdag, men har likevel to poeng så langt. Agdestein har tre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder