Knebøy og knekkebrød – slik angriper Johansson verdensrekorden

LILLEHAMMER (VG) Her står Robert Johansson (27) på seierspallen for andre gang i karrieren etter et verdenscuprenn. Neste mål er verdensrekorden i skiflyging - 253,5 meter - i Vikersund til helgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På hjemmebane hoppet Johansson fra Lillehammer-klubben Søre Ål 137 og 136,5 meter. Det ga 273,7 poeng og en tredjeplass. Bare en gang tidligere har han stått på podiet i verdenscupen. Det var etter Innsbruck-rennet i fjor med annenplass (én omgang), da Daniel-André Tande vant.

les også

Slik skal Gullguttene fra OL bli enda bedre

POPULÆR: Robert Johansson jubler og takker flere tusen tilskuere for støtten i OL-bakken på Lillehammer. Kamil Stock(t.h.) og Dawid Kubacki klapper. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Bedre prestasjon

– Dette var en bedre prestasjon enn i Innsbruck. Her var det to omganger, og jeg hopper på et mye høyere nivå, sier Robert Johansson, som gjorde braksuksess i OL med gull i laghopping og to bronsemedaljer individuelt.

Sammenlagtlederen av verdenscupen og lederen av Raw Air, Kamil Stoch, utklasset konkurrentene i Lysgårdsbakken. Han var best i begge omganger med 140,5 og 141 meter. Han var hele 32,7 poeng bedre enn Johansson.

På spørsmål fra VG om det er i Vikersund (fredag, lørdag og søndag) han skal gi Stoch en leksjon svarer han omtrent som en fotballspiller; «en kamp av gangen». Det er Granåsen i Trondheim (onsdag og torsdag) som først og fremst gjelder.

les også

Tande slaktet Holmenkollen i fjor – nå har han skiftet mening

– Vikersund kommer til å bli tøft mentalt og fysisk. Planen er å komme dit med mest mulig energi. Og jeg har en klar plan på hvordan jeg skal gjøre det, sier Johansson.

Han forteller i den kalde og klare vinterkvelden i hjembyen, med foreldrene Helga og Gorm i bakgrunnen, at han etter OL-suksessen i Pyeongchang har brukt mye tid på å samle overskudd. Trene styrke. Spise riktig. Og ikke hoppe seg «i hjel».

Oppskriften

– Du kan si at oppskriften handler om knebøy og knekkebrød, sier Robert Johansson.

For ett år siden opplevde han alle skihopperens store drøm. Han traff hundre prosent i monsterbakken – landet på rekordlengden 252 meter – og hadde 33 minutter i himmelen. Det var tiden han fikk være eier av verdensrekorden før Stefan Kraft (Østerrike) dro til med 253,5 etter en meget tvilsom landing.

Stoch har en ledelse på 56,2 poeng ned til Johansson på annenplass etter fire av ti konkurranser i Raw Air, Norges utgave av den tradisjonsrike tysk-østerrikske hoppuken. Før konkurransen var det kun 6,5 poeng mellom dem.

Polakken sier til han ikke har fokus på poenggapet. Men han gliser når VG spør ham om drømmen er verdensrekord i Vikersund.

– Det er en drøm for meg, det må jeg innrømme. Men igjen handler det om å være fokusert på hoppingen. Gjør jeg ikke det svekker jeg min egen sjanse for verdensrekord, sier Kamil Stoch.

les også

Romøren om straffen: – Selvfølgelig har det vært en lærepenge

Pluss content

Dawid Kubacki skilte dem på annenplassen i Lillehammer-rennet, fem poeng foran Johansson.

Andreas Stjernen ble nummer fire, to plasser foran Johann André Forfang. Daniel André Tande kom på tiendeplass, mens Halvor Egner Granerud fulgte to plasser bak.

PS! Rennet var Tom Hildes (30) siste. Han kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen. Totalt vant han tre individuelle renn i verdenscupen. Selv rangerer han seieren i Bischofshofen-rennet (2011) som det største.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder