OL-kongen ikke til OL

Han er tidenes norske sommerolympier og landslagstrener i kajakk. Men til Athen-OL vil Knut Holmann (35) ikke.

  • Jostein Overvik

Artikkelen er over 15 år gammel

Sommer-OL blir det første på 20 år uten kajakklegenden blant de akkrediterte.

- Nei, det har aldri vært meningen. Jeg skal hjelpe landslaget på trening og er heller ikke med på andre konkurranser, sier Holmann - som prioriterer sitt nye liv med full jobb i IT-bransjen. - Veldig synd. Selvsagt skulle jeg gjerne hatt Knut med til OL. Men det har lenge vært klart at han ikke skal til Athen. Så vi har innstilt oss på det, sier Eirik Verås Larsen - som er medaljehåp både i K-1 og K-2.

Trygghet

Sammen med toermakker Nils Olav Fjeldheim skryter han Holmann opp i skyene.

- Knut betyr stor trygghet for oss. Han styrer treningen sammen med Olympiatoppens Ørjan Madsen. Vi er sikre på at vi gjør de riktige tingene, sier Verås Larsen.

Verdensmesteren fra 2002 står foran tre helger med verdenscup. Alt tyder på at både Verås Larsen og Fjeldheim har gjort store fremskritt siden fjorårets VM-skuffelse (4.- og 6.-plass). I mai ble det EM-gull både i K-1 og K-2. I morgen skal de følge opp EM-innsatsen i Tsjekkia.

- Internasjonalt merker vi at respekten har økt for oss etter at Knut ble trener. Utlendingene lurer litt på hva vi driver med nå, forteller arvtageren Verås Larsen.

Fra 1992 til 2000 tok Knut Holmann seks medaljer på seks OL-starter. I tillegg har bærumspadleren fire VM-titler.

Veldig konkret

I Sydney for fire år siden kronet han karrieren med to OL-gull i sine aller siste konkurranser. Bedre kan det ikke gjøres. - Jeg har savnet det litt. Men samtidig var jeg veldig innstilt på å legge opp. Det har gått greit, sier OL-kongen i dag.

I Indre Oslofjord coacher han Verås Larsen og Fjeldheim en til to ganger i uken - via megafon fra følgebåten. Beskjedene er få og korte, men veldig konkrete.

- Han har et godt øye for teknikk og minner deg på de viktige tingene, sier Nils Olav Fjeldheim.

Knut Holmann er svært fornøyd med den nye generasjonen. I tillegg stiller Norge også med en lovende firer i Athen-OL.

- Det ser veldig bra ut. Eirik er stabil og sterk.

- Hva blir det viktigste frem til OL?

- Å holde fokus. Det eneste som gjelder er å gjøre de riktige tingene og skille ut det som ikke er viktig.

Selv var Holmann en ekspert i faget konsentrasjon. Da det nærmet seg de største konkurransene, gikk han rett på rommet - ble der - og forspilte ikke en kalori.

- He, he. De trenger jo ikke gjøre det akkurat slik. Du må selvsagt trives også, ler Holmann. Landslagssjef Kjell Tore Solvang opplyser at Verås Larsen & Co. vil ha kontakt med landslagstreneren på telefon under OL.

- Om han skulle ønske det, kan Eirik snakke med Knut i den 70 minutter lange pausen mellom K1- og K2-finalen, forteller Solvang.

Mer om

  1. OL

Flere artikler

  1. Nå skal Tufte til bunns

  2. Hun er første OL-kvinne fra Afghanistan

  3. Cruise og Stallone blir fakkelbærere

  4. Akilles-krise for Taekwondo-Nina

  5. Slik skal de takle OL-varmen i Athen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder