NEDBRUTT: Nora Mørk, her fra VM i desember, spilte kamp for Györ onsdag kveld. Ifølge hennes far er hun nedbrutt etter at bildene av henne begynte å sirkulere i østeuropeiske medier. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Publiserte Mørk-bilder: Hevder de trodde de var fra Instagram

Den ene avisen som publiserte Nora Mørks stjålne bilder onsdag ettermiddag, hevder de trodde bildene stammet fra hennes egen Instagram-konto.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Da vi først publiserte bildene, visste vi ikke at de var stjålet. Da vi etter noen timer ble klar over det, fjernet vi artikkelen, forklarer en av redaktørene overfor VG på plass i redaksjonslokalene torsdag ettermiddag.

Avisen var en blant flere østeuropeiske mediehus som onsdag la ut de private Mørk-bildene.

– Vi var ikke de første som omtalte denne saken. Vi mottok mange lenker som folk delte. Slik fikk vi tak i det, sier redaktøren.

Han beskriver egen publikasjon som en konservativ avis, og hevder redaksjonen valgte å publisere bildene av Mørk fordi de trodde de stammet fra hennes egen Instagram-konto.

– Mange utøvere legger ut bilder av seg selv. Reporteren fikk beskjed om å ikke bruke noen nakenbilder, det er ikke noe vi gjør.

– Hvordan ble dere gjort klar over at disse bildene var stjålet?

– Vi prøvde å sammenligne med andre medier, og det så mistenkelig ut, sier han.

– Har dere hørt fra den norske ambassaden?

– Ikke jeg personlig.

les også

Landslagsspillere bedt om å slette Mørk-bilder

VG møtte håndballpresient Kåre Geir Lio i Zagreb onsdag kveld. Da fortalte han at han hadde blitt kontaktet av ambassaden i det aktuelle landet, og at han deretter kontaktet kvinnelandslagets trener Thorir Hergeirsson.

Da ble det tatt grep hjemme i Norge. Mørks advokat John Christian Elden uttalte følgende i en SMS til VG:

– Vi har ved hjelp av advokater i andre land fått slettet bilder, da ingen seriøse publikasjoner ønsker å begå straffbare handlinger. Vi vil deretter vurdere det erstatningsrettslige ut fra europeisk lovgivning om opphavsrett. Det er forøvrig straffbart i Norge dersom det kan lastes ned eller ses i Norge uansett hvor i verden det legges ut.

les også

Uenige om tidspunktet for Mørk-varsling

– Nedbrutt

Det har det siste døgnet blitt jobbet intenst med å kontakte ulike redaksjoner i Øst-Europa. De fleste har, etter det VG forstår, avpublisert bildene digitalt.

En avis hadde ett av de stjålne bildene på trykk i sin papiravis torsdag. Redaktøren som torsdag uttaler seg var ikke klar over dette før VG viste ham det - og visste heller ikke hva slags vurderinger som var gjort, hevdet han.

– Frykter dere rettslige etterspill etter å ha publisert disse bildene?

– Vi var ikke de første som delte dette. Vi visste ikke at de var stjålet.

– Er dette noe dere ønsker å beklage overfor Nora Mørk og hennes familie?

– Vi vil gjerne hjelpe på alle mulige måter.

Mørk spilte kamp for Györ onsdag kveld, men hennes far, Morten Mørk, sa følgende til NTB:

– Nora er nedbrutt, og hun har det ikke bra nå. Hun har ikke mer å hente.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder