Norsk trener anklaget for seksuell trakassering av utøver

En kvinnelig utenlandsk idrettsutøver sier at hun ble seksuelt trakassert av sin trener mens hun var utøver i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et intervju med en avis i sitt hjemland forteller utøveren at treneren sendte bildemeldinger med upassende innhold til henne.

VG har vært i kontakt med utøveren. Hun vil ikke kommentere noe utover det som står i det utenlandske mediet, men bekrefter at hennes versjon av historien er riktig gjengitt.

Ved et annet tilfelle skal treneren ha spurt hva utøveren gjorde sent en fredag kveld, før så å ha opplyst om at han selv befant seg hjemme på sofaen.

– Jeg svarte ham ikke, men han fortsatte å sende meldinger hele helgen. Jeg svarte ikke før tirsdag rett før trening. Jeg turte ikke å si noe til noen. Han hadde en slags makt over meg, sier den utenlandske utøveren i intervjuet.

Tok opp samtaler

Ifølge den utenlandske utøverens versjon av saken skal treneren ha kontaktet henne ofte og forsøkt å komme seg hjem til henne. Hun forteller at det etter hvert var svært ukomfortabelt å dra på trening.

Hun skal så ha startet å ta opp samtaler hun hadde med treneren, for så å sende opptakene og en rekke tekstmeldinger til klubbledelsen.

I intervjuet forteller kvinnen at hun slet også etter hendelsene. Til den utenlandske avisen uttaler hun at hun hadde problemer med å spise.

VG har vært i kontakt med tidligere sportslig leder i den aktuelle klubben.

– Stemmer det at du støttet avskjeden til treneren på grunn av utilbørlig oppførsel?

– Ja.

– Kjenner du deg igjen i det utøveren sier om det som ble varslet den gangen?

– Har hørt en del av det før.

Så du? En av fem idrettsledere kjenner til seksuell trakassering

– Jeg har ingen grunn til å problematisere hennes versjon av historien, sier styrelederen i den aktuelle klubben.

– Kjente du til utøverens historie?

– Det ville vært rart å være styreleder og ikke ha hørt om dette. Men i den bredden det har kommet ut nå, det har jeg ikke vært kjent med, sier styrelederen, som sier at utøveren fikk «støtte og omsorg i så stor grad som mulig» i etterkant.

Treneren selv henviser til advokat John Christian Elden torsdag kveld. Han sier følgende til VG:

– Vi legger til grunn at god presseskikk gjelder i Norge, og at media ikke bidrar til å henge ut en person selv om andre skulle fremsette sine påstander. Han har ingen kommentarer til ryktene og vil ikke bidra til spekulasjoner. Vi viser kun til kommentaren både klubben og han ga da han selv besluttet å slutte i klubben.

Ville forlate landet

Utøveren sier at hun før sin siste sesong ville bryte kontrakten med klubben for å komme seg vekk fra Norge.

– Jeg kunne ikke møte ham igjen. Jeg vil aldri se ham igjen. Den sesongen var merkelig, for når jeg var på flyplassen eller spilte kamp, så var jeg redd og fikk panikk, sier utøveren.

NIFs rådgiver: Mye mer omfattende enn det folk tenker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder