FRIIDRETTSPRESIDENT FIKK BETALT AV NIF: Sebastian Coe ble hyret inn av idrettsforbundet som rådgiver i forbindelse med OL. Det betalte de over 700.000 kroner for. Her er han i Monaco i november i år for å diskutere idrettspolitikk og Russland. Foto: Yann Coatsaliou AFP

NIF betalte 711.000 kroner for OL-råd av Coe

ULLEVAAL (VG) Norges idrettsforbund betalte ikke
bare fem millioner kroner til First House i OL-kampen. Også konsulentselskapet til Sebastian Coe fikk 711.000 kroner for «strategiske råd».

 • Anders K. Christiansen
 • Joachim Baardsen
 • Petter Fløttum

Artikkelen er over to år gammel

Det viser dokumenter VG har fått innsyn i, etter at NIF ble nødt til å offentliggjøre enkeltbilag bakover i tid.

Mens First House ble benyttet for å overbevise nordmenn om at et Oslo-OL var en god idé, skulle det londonbaserte selskapet CSM gi idrettsforbundet råd om internasjonale forhold.

Selskapet har Sebastian Coe, president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), som sin øverste sjef. Han var også leder for OL i London i 2012.

– CSM skulle gi råd om hvem som skulle påvirkes internasjonalt, enten det var snakk om land, IOC-medlemmer eller organisasjoner, sånn at man fikk et OL, sier kommunikasjonssjef i NIF, Niels Røine.

Var det verdt pengene som ble brukt?

– Sebastian Coe var sjef for London-OL, og har et stort nettverk. Han var en viktig mann for å vinne kampen internasjonalt, sier han.

Oppgraderte hotellrom

CSM ble engasjert av NIF etter at befolkningen i Oslo hadde stemt «ja» til å søke om å få arrangere OL i 2022. Selskapet fakturerte norsk idrett i tre omganger:

Først kom en regning på 465.000 kroner i slutten av januar 2014. Deretter en ny faktura på 151.400 kroner én måned senere, før NIF måtte ut med nye 95.000 kroner i august samme år.

Totalsummen ble da 711.000 kroner. Bare to måneder etter at den siste fakturaen ankom Idrettens Hus på Ullevaal, var den norske OL-kampen over etter at Høyres stortingsgruppe hadde vendt tommelen ned.

Da hadde Coe for lengst besøkt Norge. Tidlig i januar 2014 deltok han på den årlige Idrettsgallaen, og holdt møter som CSM-representant. NIF oppgraderte Coe sitt hotellrom på Grand i Oslo til en juniorsuite, og betalte reisefølgets totale regning på 47.000 kroner.

NIF har også brukt 10 millioner på First House.

Idrettspresident Tvedt om reiseregningene:Idrettsforbundet betalte også en middag med 16 deltagere, Coe var én av dem, der regningen kom på 11.500 kroner.

Problematiske dobbeltroller

Sebastian Coe regnes av mange for å være en «norgesvenn». Men den mektige idrettslederen er også kontroversiell i deler av idrettsverden.

– Coe har hatt problematiske dobbeltroller både før og etter at han ble president i IAAF, sier Andreas Selliaas, som er ekspert på idrettspolitikk i Eurosport frem mot OL i februar.

NORGESVENN: Sebastian Coe møtte kronprins Haakon under Bislett Games i Oslo i sommer. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

CSM drev lobbyvirksomhet for at Baku, i diktaturet Aserbajdsjan, skulle få det omstridte idrettsarrangementet European Games i 2015. Samtidig var Coe sjef for den britiske olympiske komité, og ga der nettopp Baku sin stemme.

Så du denne? Kretsleder ber Tom Tvedt gå av.

Han har også vært lønnet Nike-ambassadør samtidig som han har hatt rollen som president i IAAF.

– Sebastian Coe er en dyr mann å engasjere. Og på grunn av alle rollene han har, er han kontroversiell. Så får man vurdere om rådene hans er så gode at man skal blåse i bakgrunnen hans, sier Selliaas – som selv har en fortid fra kommunikasjonsavdelingen til NIF.

Tidligere Venstre-politiker fakturerte

I bilagene som ble offentliggjort av NIF denne uken kommer det også frem at tidligere Venstre-politiker Olaf Thommessen belastet idrettsforbundets lønnskonto en kort periode i 2013.

Fakturaen kom fra First House, som viderefakturerte 104.000 kroner etter at Thommesen – som lenge drev den frivillige ja-kampanjen «JO22» – hadde jobbet 55,5 timer for OL-kampen. Thommessen jobbet i konsulentfirmaet Steria, som i en periode på noen få uker solgte eks-politikerens timer videre til NIF, med First House som mellomledd.

– Jeg jobbet primært frivillig med dette, og langt mer enn fakturaen tilsier, understreker Thommessen overfor VG i dag.

Han sier at han fikk sin lønn fra Steria, og ikke hverken First House eller NIF.

PS! Selv om NIF brukte rundt fem millioner kroner på First House i kampen for å få OL til Oslo, er den totale summen som har gått til selskapet drøyt ti millioner i perioden 2011 til 2015.

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Tom Tvedt
 3. Norges Idrettsforbund

Flere artikler

 1. NIF brukte over 10 millioner på First House

 2. – Krevende å sitte som medlem i
  NIF-styret

 3. Politikere reagerer på First House-millioner: – Uforståelig og ubegripelig

 4. Slik forsvarer idrettspresident Tom Tvedt First House-millionene

 5. Særforbundspresidenter kritiske til  NIF-pengebruken: - Ikke verdig vår organisasjon

Fra andre aviser

 1. Norges idrettsforbund betalte over 700.000 kroner for OL-råd fra friidrettslegende

  Bergens Tidende
 2. Tom Tvedt skrev rapport om norsk idrett – leide inn First House-hjelp for 1,5 millioner kroner

  Aftenposten
 3. Tom Tvedt skrev rapport om norsk idrett – leide inn First House-hjelp for 1,5 millioner kroner

  Fædrelandsvennen
 4. Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

  Bergens Tidende
 5. Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

  Aftenposten
 6. Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder