Norendal oppløst i tårer etter skandalerenn: – Jeg var livredd

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Silje Norendal (24) ville egentlig ikke kjøre slopestyle-finalen på grunn av de vanskelige vindforholdene, men følte seg presset til å gjennomføre. Det endte med fjerdeplass. Da kom tårene.

 • Marius Guttormsen
 • Regine Leenborg Anthonessen
 • Mats Arntzen

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg er veldig irritert over at det ble kjørt en finale. Jeg ville egentlig bare sette meg ned på toppen og gråte. Kroppen har ristet i to timer fordi jeg var redd for å kjøre, sa hun til Eurosport etter å ha gjennomført to omganger i kraftig vind.

Da hun ble spurt om hva nok en OL-øvelse uten medalje betydde, kom tårene fra Norendal.

– Jeg husker ikke hva som skjedde underveis i «runet», for jeg var bare livredd, sa hun til kanalen mens tårene rant nedover kinnet.

VG gir deg alt om OL – sjekk vårt studio

les også

Massiv kritikk etter slopestyle-finalen: – Veldig uforsvarlig

Følte seg presset til å gjennomføre

24-åringen har uttalt at hun ikke satser mot neste vinter-OL i Beijing i 2022 og var derfor langt nede når det heller ikke ble medalje i favorittøvelsen slopestyle. Hun var både skuffet og irritert da hun møtte VG i pressesonen.

– Syns du det er en skandale at finalen gjennomføres?

– Ja, det syns jeg. Det er veldig skummelt og det er bare flaks at vi ikke har flere skader og at alle er OK.

– Hvor redd var du?

– Jeg var kjemperedd.

– Er dette det verste snowboardrennet du har kjørt?

– Ja, absolutt. Sist gang jeg var like redd var når jeg var her sist gang og endte opp på sykehus. Da var det noe av de samme forholdene, men ikke så ille som i dag. Vinden er det verste og du ser det sikkert på TV-bildene at det vi «dealet» med i dag var ekstreme forhold, sa hun til VG.

For to år siden falt hun i prøve-OL og brakk håndleddet. Den gang gikk hun glipp av X Games på hjemmebane i Oslo.

– Følte dere at dere ble presset til å gjennomføre i dag?

– Ja, vi hadde ikke noe valg. Jeg var ganske vokal (sa tydelig ifra journ.anm.) på toppen på at jeg syns dette her var helt tullete.

Norendal sa også til VG at hun ikke trodde at poengsummen i finalen kom til å holde til en pallplass, men da øvelsen var over følte hun seg likevel litt snytt for en medalje «når ting ble som de ble».

Norendals trener Per Iver Grimsrud ønsket å legge inn en protest mot poengsummen til finske Enni Rukajärvi, som skjøv Norendal ut av pallen, men at dette ikke var mulig.

Massiv kritikk

– Jeg syns de ikke burde sendt jentene ned den finalen her, sier Grimsrud til VG.

Han beskrev gjennomføringen av finalen som «veldig uforsvarlig». Så uforsvarlig var det at Norendal tvilte på om hun ville delta i finalen.

– Silje ville helst ikke kjøre. Det runet hun kjørte nå var første hopprennet hennes i dag. Så det var bra hun landet, sa han.

Flere av jentene fikk kjenne de vanskelige vindforholdene på kroppen. Faktisk var det flere jenter gikk i bakken enn de som kom seg gjennom løypa uten problemer. Hardest gikk det ut over Klaudia Medlova fra Slovakia, som mistet rotasjonen midtveis i lufta og landet på ryggen. Heldigvis kom hun seg opp for egen maskin.

– Man vet ikke hvor vinden tar deg. Heldigvis har ingen blitt skadet ennå, men dette var en nedtur, sier tsjekkiske Sarka Pancochova til VG i pressesonen.

– Skal jeg være helt ærlig synes jeg ikke at det har vært forsvarlig å sette utfor i det hele tatt i dag. Det er trist, sa Eurosport-ekspert Helene Olafsen på direkten.

Konkurranseansvarlig i FIS, Roberto Moresi, sier til VG at de ikke fikk store klager etter å ha gjennomført en treningsomgang før finalen.

– Vi gjennomførte en treningsomgang på halvannen time. Det var ingen store klager. Slik vi opplevde erfaringene og i dialog med trenere og utøvere tok vi en felles avgjørelse som var riktig på det tidspunktet.

Falt i siste omgang

Én time og ett kvarter etter at finalen skulle ha gått, fikk endelig Norendal og de 26 andre klarsignal til å kjøre. Men vinden rev fortsatt godt i utøverne, inkludert i Norendal.

Men da hun landet en backside 720 på det siste hoppet i sitt første run, så det svært lyst ut. 73,91 poeng holdt til en soleklar ledelse.

Men bak kom den amerikanske storfavoritten, og regjerende OL-mester på øvelsen, Jamie Anderson. Hun var i en klasse for seg selv og leverte et run verdt 83,00 poeng. Det holdt også til gull.

I sitt andre og siste run klarte ikke Norendal å lande en ny backside 720 på sitt siste hopp og ble stående med 73,91 poeng. Dermed ble ventetiden lang i bunn av bakken.

Og 24-åringen måtte til slutt se at kanadiske Laure Blouin og finske Rukajärvi skjøv henne ut av pallen.

PSSST! Norendals gullsjanser er likevel ikke ute. Hun deltar i kvinnenes Big Air. De skal, etter planen, kjøre kvalifisering klokken 01.30 førstkommende mandag. Finalen går samme tid fredag den 23. februar.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Mer om

 1. OL 2018
 2. Snowboard
 3. Slopestyle
 4. Vintersport

Flere artikler

 1. Massiv kritikk etter slopestyle-finalen: – Veldig uforsvarlig

 2. Gråtende Norendal trakk seg fra X Games-finalen: – Dritkjipt!

 3. Siljes kjæreste: – Du må ta et OL til

 4. Norendal klar for historisk Big Air-finale: - Nervene kom og tok meg skikkelig

 5. Kleveland etter ny OL-fiasko: - Min desidert største nedtur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder