VIKTIG: Når Uruguay møter Nederland i kveldens semifinale, er Diego Forlán en viktig brikke for søramerikanerne. Foto: Afp

Søsterens tragedie gjorde Forlán til en stjerne

CAPE TOWN (VG) Uansett hva som skjer på Green Point Stadium i Cape Town i kveld; Diego Forlán vil for alltid være den største helten til storesøster Alejandra.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det aller meste går Diego Forláns vei om dagen. Fersk Europaliga-mester med Atlético Madrid. VM-semifinalist med Uruguay. Tre mål på fem VM-kamper.

Det er ikke lenge siden hans navn var synonymt med «flopp».

VG LIVE:Følg semifinalen og chat med Jo Inge Berget underveis!

Latterliggjort og ydmyket reiste Forlán fra Manchester United i 2004. Verdens kanskje beste klubbmanager, Alex Ferguson, greide ikke å få noe særlig ut av uruguayaneren. Historien om hvordan karrieren i United ble avsluttet er bare herlig:

- Vi er ikke juksere

- Ferguson ville at jeg skulle spille med lange knotter, jeg likte best korte. Jeg sa at jeg skulle gjøre som han sa, men da jeg skled og misset en stor sjanse mot Chelsea var jeg ille ute. Jeg løp til garderoben for å skifte knotter, men Ferguson hentet meg igjen. Han tok støvlene mine og kastet dem. Det var min siste kamp, har Forlán forklart ifølge britiske The Guardian.

Men det er for lengst glemt nå, og han er kompis med Ferguson igjen. I går hygget Diego Forlán seg på Philippe stadion i den svært fattige forstaden Philippe i Cape Town. Et enormt politioppbud sørget for at den siste semifinaletreningen foregikk i rolige former med fotballtennis og firkantoppvarming.

VG Nett følger fotball-VM:Les mer her!

Den eneste lille aggressiviteten fra Uruguay-hold i går kom da trener Oscar Tabarez ble konfrontert med at Suarez-handsen mot Ghana var usportslig.

- Ikke fortell meg at vi er juksere. Jeg aksepterer det ikke. Vi har spilt tre kamper uten gule kort. Suarez kunne ikke akkurat forutse at Ghana skulle misse straffen, sa en lettere opprørt Tabarez.

Les også:Suarez: - Det var verdt det

Ekstremt familiekjær

Men Forlán er ikke opprørt. Han bare smiler. Og han har hele familien med seg i Sør-Afrika. Mor, far, bror og søster og kjæresten Zaira Nara. Selvsagt. Forlán, elsket av den nasjonale pressen, omtales som ekstremt familiekjær.

Det har veldig mye å gjøre med det som skjedde da han var 12 år gammel.

Den fem år eldre søsteren Alejandra var passasjer da bilen hun satt i traff et tre med voldsom kraft. Hennes kjæreste, Gonzalo, døde. Alejandra var lenge livstruende skadet, overlevde, men ble lam i beina. Livet forandret seg fullstendig for familien Forlán.

Fra denne dagen handlet det om å skaffe penger til Alejandras behandlinger.

Vesle Diego lovet storesøster at han skulle bli profesjonell fotballspiller slik at hun skulle få all den hjelpen hun ville trenge. Og det var ikke noe urealistisk mål for bestefar Juan Carlos spilte for argentinske Independiente, og faren Pablo for en rekke toppklubber, samt at han var i Uruguays VM-tropp i 1966 og 1974.

Maradona-støtte

I desember 1996, da Diego Forlán var 17 år og uferdig som fotballspiller, ble det spilt en veldedighetskamp for at søsteren Alejandra skulle få gjennomføre en operasjon på Cuba. I spissen for de argentinske, brasilianske og uruguayanske stjernene som stilte opp: Diego Maradona.

Les også:Maradona: - Det tøffeste tapet i mitt liv

På denne tiden var familien så desperate etter penger at businessmannen Samuel Liberman investerte 1,5 millioner kroner i den talentfulle fotballspilleren. Det skulle vise seg at det var vel anvendte penger. Ved hjelp av bestefarens kontakter fikk også Diego kontrakt med argentinske Independiente, og han hadde gløden og talentet som skulle til for å lykkes i den relativt brutale fotballbransjen.

Derfra var ikke penger noe problem lenger, og søsteren er ofte å finne hos lillebror i Madrid. Sammen driver de i dag et fond for trafikkskadede.

VG Live:Følg kampen mellom Uruguay og Nederland her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder