Lunde Pedersen tapte sølvet med to tusendeler: – Det er ubeskrivelig

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Sverre Lunde Pedersen (25) måtte nøye seg med bronse etter at han ble slått av Ted-Jan Bloemen (31) med to tusendeler i sitt thriller-par. Sven Kramer (31) tok gullet med olympisk rekord.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er fantastisk. Det har vært det store målet og den store drømmen min. Det er ubeskrivelig å ta medalje, sier Lunde Pedersen til VG.

les også

Sverre Lunde Pedersen vant OL-generalprøven: - Et av de beste 5000-meterløpene jeg har gjort

Lunde Pedersen hadde overtaket på Bloemen, men nordmannen fikk det veldig seigt på sisterunden i ytre sving. Dermed kom de i mål likt utfra de første tidene og det måtte avgjøres på tusendeler.

På målfoto var canadieren to fattige tusendeler foran Sverre Lunde Pedersen. 6:11.616 mot 6:11.618.

– Det er helt sykt at det skiller så lite, men sånn er toppidretten. Jeg har medalje og det er det som betyr noe. Man vil alltid ha bedre plassering, men jeg er veldig fornøyd, forteller Lunde Pedersen.

Varslet kakefeiring

– Det er ganske ekstremt at det skiller to tusendeler etter fem kilometer på skøyter. Det er litt surt, men først og fremst stor glede over medalje. Sverre var god, sier Sondre Skarli, landslagstrener i skøyter, til VG.

Trener Skarli varsler kakefeiring søndag kveld før 1500 meter venter tirsdag.

les også

Discovery beklager etter reklameglipp da Olsbu skjøt for medalje

Det er første gang på åtte år at Norge tar OL-medalje på skøyter. Det er Lunde Pedersen sin første OL-medalje. Fra før har han to VM-medaljer.

– Det er nok bittert. Det kunne gått begge veier. Det var dødt løp og nervepirrende å se på. Det er godt det skilte mellom sølv og bronse, og ikke bronse og fjerdeplass, sier lagkamerat Håvard Bøkko til VG.

– Jeg hadde håpet på mer flyt i løpet mitt i dag, men jeg vil se tilbake på løpe med stolthet. Jeg vet ikke hvordan jeg klarte å ta igjen Sverre, sier Bloemen til Eurosport.

VG gir deg alt om OL - sjekk vårt studio

SÅ NÆR: Ted-Jan Bloemen til høyre slår Sverre Lunde Pedersen med to tusendeler. Foto: Eugene Hoshiko / TT / NTB Scanpix

Olympisk rekord

I neste par kom Sven Kramer og vant gullet med olympisk rekord på tiden 6:09,76. Nederlenderen blir den første til å vinne 5000 meter i OL tre ganger.

Håvard Bøkko skadet seg på trening da han falt og fikk et overtråkk før OL. Han fikk ikke opp farten på 5000 meteren i Pyeongchang. Veteranen kom i mål på tiden 6:24,50 som holdt til 18. plass.

Simen Spieler Nilsen var fornøyd med sitt løp på 6:18,39 og 13. plass

Norsk paradegren

Hjemmehåpet Lee Seung-Hoon fra Sør-Korea gjorde sitt beste løp på mange år og ledet lenge til stor begeistring blant hjemmefansen. Han endte på femteplass.

Få OL-nyheter rett i innboksen din på Messenger

les også

Mentaltrener om Klæbo: – Sjelden hørt en så reflektert 21-åring

5000 meter er en paradegren for Norge i OL-sammenheng. Ni av 21 gull på øvelsen har gått til Norge, men nå begynner det å bli lenge siden. Det er 24 år siden Johann Olav Koss satte verdensrekord og ble OL-vinner på hjemmebane.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Playerfra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder