TIDKREVENDE: Håndballpresident Kåre Geir Lio forteller at saker som handler om seksuell trakassering er tidkrevende og vanskelige å håndtere. Foto: Frode Hansen

Håndballforbundet behandler sak om seksuell trakassering

GARDERMOEN (VG) Han vil helst bare glede seg til EM i Kroatia med håndballguttene, men håndballpresident Kåre Geir Lio erkjenner at det krever sitt å behandle en sak om seksuell trakassering.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg kjenner ikke til mange saker i håndballen. Men vi har en sak som ligger der, og som er aktuell. Også er det en sak som jeg har hørt om gjennom noen rykter. Så det må vi ta på alvor, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til VG.

Vi møter han på Gardermoen hvor han venter på avreise til EM i Kroatia. VG setter i disse dager søkelys på #metoo i idretten.

LES OGSÅ: Idrettsforbundet: Seksuell trakassering og overgrep mer omfattende enn det folk tenker

les også

Håndballspiller bøtelagt for seksuell trakassering

Onsdag viste en VG-undersøkelse at én av fem idrettsledere, som besvarte undersøkelsen, kjenner til tilfeller av seksuell trakassering i sin idrett eller krets.

– Det er nitriste tall rett og slett. Og det er vondt fordi det rammer noen det ikke skal ramme, og det ligger historier og episoder folk ikke fortjener å bli utsatt for, sier Lio om det tallet.

Vil bruke NIF

Lio forteller at han er opptatt av at varslere skal bli tatt på alvor og behandles bra, og at det skal være lett å varsle. Likevel innebærer det å behandle slike varsler mye vanskelig arbeid.

– Noe av det vanskelige er å få kontroll på virkeligheten. Det handler om historien til varsleren og historien, samt reaksjonen, til den det varsles om. Her har jeg grublet mye over hva som er lurt, men jeg tror håndballforbundet kommer til å foreslå at vi flytter de sakene ut av vårt forbund, og inn i et mer uavhengig NIF. De har sagt seg villige til å være en slik aktør. I tillegg vil politiet og juridiske instanser være naturlig å trekke inn i de mest alvorlige sakene.

I tillegg til at de vil bruke NIF mer aktivt skal Håndballforbundet nå gå gjennom alt av rutiner.

– Vi skal lage en vei for alle, enten det er i klubb, region eller forbund. De neste ukene vil vi gå gjennom alle kontrakter, avtaler, trenerutdanningen, lederutdanningen og andre ting. Jeg kan love at varslingsrutinene i Håndball-Norge om tre uker er så gode som de kan være, sier Lio.

EM-KLAR: Presidenten er klar for avreise til Kroatia og håndball-EM for herrer. Norge EM-åpner mot Frankrike fredag. Foto: Frode Hansen

les også

Derfor tør håndballgutta å snakke om EM-gull

Klar for håndball-EM

Selv om han og resten av styret skal ha styremøter, og jobbe med rutinene de neste ukene gleder han seg også til å følge herrelandslaget i mesterskapet som kommer.

– Jeg har veldig god tro på disse guttene både på og utenfor banen, det er en veldig flott gjeng. Det har vært to fantastiske mesterskap både i 2015 og 2017, og det toppet seg med en VM-finale som var aldeles vanvittig.

– De er veldig offensive, med godt humor, godt samhold, de trener godt, er skadefrie ... dette ser veldig fint ut. Men så er det slik hos en del andre land også, sier han og smiler, før han setter kursen mot sikkerhetskontrollen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder