UNDER KRITIKK: Politikerne er kritiske til Norges idrettsforbunds pengeforbruk under idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) og tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen. Her fra bråket rundt IT-arbeidet i NIF. Foto: Mattis Sandblad VG

Politikere reagerer på First House-millioner: – Uforståelig og ubegripelig

Norges idrettsforbunds bruk av konsulentfirmaet First House for over 10 millioner kroner får politikere til å riste på hodet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Min reaksjon som utenforstående er at dette er en pengebruk som er helt hinsides, sier Venstre-politiker Sveinung Rotevatn til VG.

Tirsdag viste materiale VG har fått innsyn i at idrettsforbundet har brukt totalt 10.140.745 kroner på konsulentselskapet First House over en periode på fire år.

I regnskapene til Norges idrettsforbund kommer det frem at konsulentselskapet First House har fakturert NIF over 60 ganger. Den månedlige regningen var på det høyeste på mer enn én million kroner.

– Uforståelig og ubegripelig, sier talsperson for medie- og idrettspolitikk i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani.

– Hva får idretten igjen?

I tredje runde av innsynet i Norges idrettsforbunds regnskaper legges det blant annet frem hva ulike former for konsulentbistand har kostet idretten.

– Det er snart ingenting som sjokkerer når det gjelder hvordan idrettsforbundets sentralledelse misbruker penger. Ti millioner kroner for bistand i en sak der Tom Tvedt og NIF bare skulle lagt seg flate, levner dem liten ære, sier idrettspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Morten Wold, og legger til:
– For det første lønnes Tvedt og mange andre solid i sine jobber i NIF. For det andre har Tvedt egne og lønnede kommunikasjonsrådgivere rundt seg, likevel svir man av ti millioner kroner på krisehåndtering og sitathjelp. Det er ikke til å tro, det er til å gråte av. Jeg vil tro mange frivillige i idretten stiller seg hoderystende til hvordan deres sentralledelse opptrer.

Sveinung Rotevatn i Venstre sier at han ble sjokkert da han så at tidsperioden for den aktuelle pengebruken kun strekker seg fra november 2011 til november 2015.

– Dette tilsvarer å ansette tre-fire egne kommunikasjonsrådgivere med full stilling med god lønn. Bør ikke det være tilstrekkelig for å svare på noen e-poster for Tom Tvedt?

Rotevatn får støtte fra lederen av Høyres idrettsutvalg, Tage Pettersen. Han tror at idrettsmiljøet spør seg hvor mye de egentlig har fått igjen av disse pengene.

– Svaret er sannsynligvis ingenting, sier Pettersen.

– Det er et paradoks at NIF ber om mer penger for å kunne løse ulike utfordringer, men samtidig pøser ut summer på jobber som kunne vært løst mye billigere, legger han til.

REAGERER: Sveinung Rotevatn, her med en svele under valgkampen i hjemfylket Sogn og Fjordane, mener at NIF distanserer seg fra frivilligheten og grasrota. Foto: Harald Henden VG

Krever at NIF rydder opp

Tallene som offentliggjøres tirsdag legges frem etter at det gjentatte ganger er blitt problematisert hva som er brukt på denne type rådgivning.

– Idrettsforbundet er en organisasjon som får enormt mye frivillig arbeid fra sine medlemmer som steker sveler og står på. I det perspektivet tar det seg ikke godt ut å bruke 10 millioner på kommunikasjonsrådgivning, sier Rotevatn.

– I tillegg forvalter de store statlige privilegier gjennom tippemidler og andre støtteordninger. Med det følger et ansvar for å gi tilbake litt idrettsglede. Jeg er usikker på hvor mye idrettsglede som kommer ut av disse 10 millionene, legger han til.

Masud Gharahkhani i Arbeiderpartiet sier at det som har kommet frem av reiseregninger og annen pengebruk er med på å svekke tilliten til Norges idrettsforbund.

AP-politikeren er tydelig på at denne bruken av skattebetalernes penger ikke er akseptabel, og at NIF er nødt til å rydde opp.

I mars ble Inge Andersen bedt om å forlate stillingen som generalsekretær.

– Det vi ser mer nå er nok dessverre enda mer av det som har blitt sett på som en ukultur, sier Tage Pettersen.

– Norge er et land uten konsekvenser, så jeg antar at det blir null, svarer Rotevatn på spørsmål om hva som bør bli konsekvensene av avsløringene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder