UNDER KRITIKK: Politikerne er kritiske til Norges idrettsforbunds pengeforbruk under idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) og tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen. Her fra bråket rundt IT-arbeidet i NIF.
UNDER KRITIKK: Politikerne er kritiske til Norges idrettsforbunds pengeforbruk under idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) og tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen. Her fra bråket rundt IT-arbeidet i NIF. Foto: Mattis Sandblad VG

Politikere reagerer på First House-millioner: – Uforståelig og ubegripelig

SPORT

Norges idrettsforbunds bruk av konsulentfirmaet First House for over 10 millioner kroner får politikere til å riste på hodet.

Publisert: Oppdatert: 19.12.17 20:55

– Min reaksjon som utenforstående er at dette er en pengebruk som er helt hinsides, sier Venstre-politiker Sveinung Rotevatn til VG.

Tirsdag viste materiale VG har fått innsyn i at idrettsforbundet har brukt totalt 10.140.745 kroner på konsulentselskapet First House over en periode på fire år.

I regnskapene til Norges idrettsforbund kommer det frem at konsulentselskapet First House har fakturert NIF over 60 ganger. Den månedlige regningen var på det høyeste på mer enn én million kroner.

– Uforståelig og ubegripelig, sier talsperson for medie- og idrettspolitikk i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani.

– Hva får idretten igjen?

I tredje runde av innsynet i Norges idrettsforbunds regnskaper legges det blant annet frem hva ulike former for konsulentbistand har kostet idretten.

– Det er snart ingenting som sjokkerer når det gjelder hvordan idrettsforbundets sentralledelse misbruker penger. Ti millioner kroner for bistand i en sak der Tom Tvedt og NIF bare skulle lagt seg flate, levner dem liten ære, sier idrettspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Morten Wold, og legger til:
– For det første lønnes Tvedt og mange andre solid i sine jobber i NIF. For det andre har Tvedt egne og lønnede kommunikasjonsrådgivere rundt seg, likevel svir man av ti millioner kroner på krisehåndtering og sitathjelp. Det er ikke til å tro, det er til å gråte av. Jeg vil tro mange frivillige i idretten stiller seg hoderystende til hvordan deres sentralledelse opptrer.

Sveinung Rotevatn i Venstre sier at han ble sjokkert da han så at tidsperioden for den aktuelle pengebruken kun strekker seg fra november 2011 til november 2015.

– Dette tilsvarer å ansette tre-fire egne kommunikasjonsrådgivere med full stilling med god lønn. Bør ikke det være tilstrekkelig for å svare på noen e-poster for Tom Tvedt?

Rotevatn får støtte fra lederen av Høyres idrettsutvalg, Tage Pettersen. Han tror at idrettsmiljøet spør seg hvor mye de egentlig har fått igjen av disse pengene.

– Svaret er sannsynligvis ingenting, sier Pettersen.

– Det er et paradoks at NIF ber om mer penger for å kunne løse ulike utfordringer, men samtidig pøser ut summer på jobber som kunne vært løst mye billigere, legger han til.

Krever at NIF rydder opp

Tallene som offentliggjøres tirsdag legges frem etter at det gjentatte ganger er blitt problematisert hva som er brukt på denne type rådgivning.

– Idrettsforbundet er en organisasjon som får enormt mye frivillig arbeid fra sine medlemmer som steker sveler og står på. I det perspektivet tar det seg ikke godt ut å bruke 10 millioner på kommunikasjonsrådgivning, sier Rotevatn.

– I tillegg forvalter de store statlige privilegier gjennom tippemidler og andre støtteordninger. Med det følger et ansvar for å gi tilbake litt idrettsglede. Jeg er usikker på hvor mye idrettsglede som kommer ut av disse 10 millionene, legger han til.

Masud Gharahkhani i Arbeiderpartiet sier at det som har kommet frem av reiseregninger og annen pengebruk er med på å svekke tilliten til Norges idrettsforbund.

AP-politikeren er tydelig på at denne bruken av skattebetalernes penger ikke er akseptabel, og at NIF er nødt til å rydde opp.

I mars ble Inge Andersen bedt om å forlate stillingen som generalsekretær.

– Det vi ser mer nå er nok dessverre enda mer av det som har blitt sett på som en ukultur, sier Tage Pettersen.

– Norge er et land uten konsekvenser, så jeg antar at det blir null, svarer Rotevatn på spørsmål om hva som bør bli konsekvensene av avsløringene.

Her kan du lese mer om