Klæbo innrømmer at presset har vært voldsomt: Trodde han var syk

PYEONGCHANG (VG) Johannes Høsflot Klæbo (21) har slitt med nattesøvnen under OL. Presset har vært så stort at han var redd for å tenke. Han trengte hjelp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klæbo kom til OL som en av de største norske gull-favorittene. Han skulle ta OL-gull på sprinten. Minst. Etter tre gull orker han ikke å gå femmila. Han er utladet.

– Tenker man for mye, så kan man tenke seg syk og det som er. Sånn sett så klarte vi å løse det på best tenkelige måte. Men jeg skal være så ærlig å si at jeg siste uka før OL begynte å kjenne etter i halsen om jeg hadde vondt eller ikke, sier Klæbo til VG.

Nå kan Klæbo koste på seg million-gliset

En uke før mesterskapet begynte han å slite med søvnen.

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg var skeptisk før OL. Jeg følte at jeg gikk rundt med en mental vond hals egentlig. Den siste uka spesielt, måtte jeg bare få dagene til å gå. Jeg slet med at jeg våknet på natten, sier Klæbo til VG og fortsetter:

– Det første jeg gjorde da jeg sto opp var å kjenne etter: Har jeg vondt i halsen eller har jeg ikke vondt i halsen. Og det siste jeg gjorde før jeg la meg var å kjenne etter. Det er et tegn på at man skal lade energi for det som skal skje. Jeg merket at det kostet.

OL-kongen kan ta sommerferie

Siden han ikke går femmila møtte han pressen like ved hotellet der langrennsløpere, skiskyttere og kombinertløpere bor, for å oppsummere OL. Det var en lettet 21-åring. Han har gjort sitt, og han har lykkes maksimalt.

– Man blir litt ekstra utladet når man er ferdig. Og dette er kanskje den første dagen jeg våknet uten å kjenne etter hvordan det føltes, for jeg vet jeg er ferdig, og kan egentlig ta sommerferie, sier Klæbo til VG.

Les også: Holund var så sint som han kan bli.

Måtte endre planene

Nå drar han hjem fredag, om det er plass på et fly. Han forteller videre at den siste uka før OL var så spesiell at han og morfaren måtte endre litt på planen.

– Jeg var så usikker på hvordan kroppen var og den biten der. Men jeg fikk gjort de viktigste øktene, men jeg måtte kutte noe. Men jeg klarte å løse det på en bra måte, og da er det veldig betryggende å stå her med tre gull, sier Klæbo til VG.

– Hva er det viktigste du endret?

– Jeg var åpen overfor morfar og Arild (Monsen) om alt. Jeg var nervøs. Jeg tror man tjener på å være åpen om det. Da er det lettere for dem rundt å hjelpe til. Jeg har fått god hjelp her. Jeg har fått sosialisert meg og fått dagene til å gå. Det er lett at man låser seg inne på rommet, bare hører på musikk og bebgynner å tenke, svarer Klæbo.

Først vant han sprinten, og i seiersrusen fikk han heller ikke sove. Så gikk han Norge inn til stafettgull på stafetten som ankermann. Det var Norges første OL-gull på stafett siden 2002.

Så kronet han det hele med å ta lagsprintgullet sammen med Martin Johnsrud Sundby.

Sundby, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug og Emil Iversen går femmila lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder