Knut Gullmann

PENRITH LAKE (VG) Like over midnatt hevet Knut Holmann (32) venstrearmen som seierherre igjen. Han var så suveren at han bare gled i mål.

Artikkelen er over 19 år gammel

Han sitter på huk på gressbakken. Litt bakenfor alt presseoppstyret ved bryggen på regattabanen i Penrith.

- Hva er det egentlig du tenker på nå Knut? undrer VG.

- Jeg er bare så inni hel... glad. Begynner nesten å grine, svarer jernmannen fra Bærum.

De første seiersintervjuene er unnagjort. Han vant overlegent, avgjorde på de siste 200 meterne og var hele tiden trygg på seier.

Aldri i tvil

Han brydde seg ikke om at argentinske Javier Andres Correa sjokkåpnet.

- Han pleier å gå hardt ut. Jeg tenkte at han ville få det på slutten. Jeg skjønte det ville gå fra 500 meter og inn, sier Knut.

- Var du noen gang i tvil om seieren?

- Nei!

På seierspallen hoppet han av glede. Det er et ganske sterkt syn. Knut Holmann viser sjelden sterke følelser.

Den første uttalelsen til TV var et godt eksempel:

- Det var et ok løp . . .

Landslagssjef Kjell Tore Solvang kjenner Knut Holmann - også fra livet på land. De to er jaktkamerater.

- Han er på mange måter en ensom ulv. Men jeg kjenner ingen som er i nærheten av å ha det vinnerinstinktet som han har, sier Solvang til VG.

- Det er mange idrettsutøvere som elsker å være i rampelyset. Knut er ikke sånn. Han kunne godt vært foruten presse og alt, sier landslagssjef Kjell Tore Solvang.

- For Knut handler det om en kamp for å nå målet han har satt seg. Han startet å tenke på OL-finalen da han padlet over mål i VM i fjor (sølv).

- En glede

Knut Holmann nådde målet sitt i natt. Han forsvarte gullet fra Atlanta. Og han tok medalje i sit tredje OL på rad. I Norge har ingen annen gjort det samme i individuell sommeridrett.

Antagelig gjenstår nå bare ett løp i Knut Holmanns fantastiske karriere. Det er 500 meteren i natt. Han har tatt medalje i hvert VM eller OL siden 1990. Men nå har han lyst til å legge opp.

Det er blitt fire VM-gull og to OL-gull foreløpig.

- Det første OL-gullet var en lettelse. dette var glede, sier Knut.

I natt er det finale på 500 meter. Knut mener han har sjanse til medalje hvis alt klaffer. Det er nok en riktig vurdering.

Han er uansett 90-tallets sommeridrettsutøver i Norge.

- Det betyr noe for meg. Det er artig, sier Knut.

OL-gullet han tok i natt, har han jobbet mot hver eneste dag siden han padlet inn til VM-sølvet i Milano i fjor. Allerede da startet Knut Holmann å tenke på nattens OL-finale.

- For Knut handler alt om detaljer, sier Kjell Tore Solvang. Han forteller om en en dønn seriøs idrettsmann som alltid har tatt ansvar for sin egen karriere.

- Han glemmer aldri noe. Han har med seg reserveåre, ekstra fotbrett til kajakken og ekstra vannflaske - alt i tilfelle noe skal gå galt, forteller Solvang.

Nøye planlagt

Det heter seg også at Knut Holmann har med seg nål og tråd. Man kan aldri vite hva som skjer.

Og da gulldagen startet i natt, var alt nøye planlagt. Alle detaljer var avklart.

Det foregikk omtrent slik:

Han stod opp klokken 05.00 (20.00 i går, norsk tid), spiste havregryn og noen brødskiver med syltetøy. Han snakket ikke med noen. La seg nedpå igjen. Så fikk han massasje av fysioterapeut Sigurd Rikard Larssen i en halvtime.

Bilen fra Procyon Place til regattabanen i Penrith gikk 06.45. Knut Holmann satt i baksetet i begynnelsen. Fra og med semifinalene har han sittet foran sammen med landslagssjef Kjell Tore Solvang.

På banen gikk han inn i teltet der padlerne samles. Knut satt rolig på en stol med øynene lukket. En halvtime fokuserte han på løpet.

Så gikk han ned til vannet og startet oppvarmingen.

Tilbake på land var Holmann fortsatt taus. I de siste minuttene før løpet kunne hva som helst ha skjedd uten at han hadde merket det.

I dagene som har vært har han knapt slått av en prat med sin kjæreste Caroline Brunet fra Canada. Hun er gullfavoritt på kvinnenes K-1 500 meter.

- Det er i sånne konkurranser som dette jeg forstår hvor stor idrettsmann Knut Holmann er, sier Kjell Tore Solvang.

I natt forsto vi det alle sammen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder