Familien og trenerne gråt for Gull-Sverre: – Det var sterkt

INZELL/OSLO (VG) Sverre Lunde Pedersen (26) var rørt og glad over at hele hans nærmeste familie jublet fra tribunen i Inzell da han ble verdensmester på 5000 meter etter et superløp på 6,07,16 – og at støtteapparatet på indre bane felte tårer da gullet var klart.

Det er første gang en nordmann vinner denne distansen i enkeltdistanse-VM, og det er første distanse-gull til Norge siden Håvard Bøkko vant 1500 meter i 2011 samme sted.

Patrick Roest i siste par gjorde et helhjertet forsøk på å slå nordmannen – men han sprakk fullstendig på slutten.

– Kjæresten min er her, broren min, og moren og faren min. Det er stort å gjøre det med de til stede. Det er de som har fulgt meg hele veien, sier Sverre Lunde Pedersen til VG i pressesonen.

Han vedgår også at «det var rørende» å se gledestårene til trener Edel Therese Høiseth da han hadde fått tilbake pusten etter superløpet.

– Og det var sterkt å stå på pallen og høre så mange nordmenn synge nasjonalsangen, tilføyer han.

Edel Therese Høiseth (53) gråt bittert på Sverre Lunde Pedersens vegne da han med gullmedaljen i lommen falt – og tapte den til Patrick Roest – på 10.000-meteren i allround-VM i mars i fjor.

– Sondre gråt også, som en unge. Akkurat som jeg, røper Edel Therese Høiseth overfor VG.

Sondre er Sondre Skarli, som overlot landslagssjefen til nederlandske Bjarne Rykkje etter jubelsesongen 2017/18 – med OL-gullene på 500 meter og lagtempo som høydepunkter. Skarli var på plass da Sverre Lunde Pedersen knuste Sven Kramer – som kunne tatt sitt 20. gull i distanse-VM – på hans favorittdistanse.

Skøytekongen innrømmer i et intervju med NOS, Nederlands NRK, at han møtte sin overmann:

- Han er i toppform. Han vant med en fantastisk tid. Det han leverte var bunnsolid, sier Kramer.

– Det (jeg presterte) var bare ikke godt nok. Det er synd, siden det er VM. Jeg må være i stand til å gjøre det bedre. Men jeg tror uansett ikke jeg ville klart å gå på 6.07, tilføyer han.

– Alle de andre begynte å gråte, ikke jeg, forteller Bjarne Rykkje til VG og smiler.

– Men selvfølgelig var det rørende. Jeg er vant til å vinne alt fra min tid i Nederland. Men dette var veldig spesielt. Mer spesielt enn å ha Sven Kramer på laget, sier nederlandske Bjarne Rykkje.

Rykkje, som er halvt norsk, var trener for Sven Kramers profflag i fire år før han kom til Norge.

les også

Norges VM-gullhåp må ikke se på sin banemann

Han forteller at de begynte å prikke inn Sverre Lunde Pedersens toppform til VM for to uker siden. Etter Lunde Pedersens seier i verdenscupen på Hamar for seks dager siden, skjønte Rykkje at han hadde en god sjanse til å vinne VM-gullet.

– De første rundene tenkte jeg at jeg kanskje gikk for fort. Men så klarte jeg å holde farten midtveis. Det var spesielt, veldig spesielt. Da tenkte jeg at jeg var på vei mot noe spesielt. Dette er det råeste løpet jeg har gått noensinne. Det er en stor følelse, sier Sverre Lunde Pedersen til VG.

les også

Håvard Lorentzen: – Jeg er veldig skuffet og frustrert

Lunde Pedersen gikk et vel beregnet løp og hadde 28,7, 28,9 og 29,3 de tre siste rundene.

– Jeg håper og tror dette er et troneskifte, med tanke på Kramer – som er en legende. Bare det å slå ham er stort. Måten han gjorde det på, er det råeste jeg har sett, sier Edel Therese Høiseth med tanke på seiersmarginen.

– Over fire sekunder. Det skal nesten ikke være mulig. Det er bare Kramer som har gjort det før, mener hun.

les også

Skøyteekspertene: Savner Gull-Lorentzens toppfart

Sverre Lunde Pedersen mener Norge, med ham som lokomotiv, har en god mulighet til å sørge for OL-gullreprise på lagtempo fredag her i Inzell.

– Ja, Håvard gikk en god 5000-meter, og Sindre (Henriksen) er i god form, sier han om lagtempolaget.

Sverre Lunde Pedersen har én individuell medalje fra VM enkeltdistanser fra før: 5000 meter i Kolomna i 2016 da Sven Kramer vant foran Jorrit Bergsma.

Norge har ikke vunnet et 5000-metergull siden Johann Olav Koss’ OL-seier på Hamar i 1994. Enkeltdistanse-VM har blitt arrangert siden 1996.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder