SPREK SPANJOL: Utholdenhetsmaskinen Kilian Jornet har satt nok en verdensrekord. Her fra starten i Ultratrail du Mont Blanc i 2017. Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Slo norsk skirekord

Den spanske ultraløperen Kilian Jornet har satt ny verdensrekord i antall høydemeter på ski i løpet av ett døgn.

Den tidligere rekorden var på 20.939 høydemeter og ble satt av norske Lars Erik Skjervheim fra Voss i 2018. Den nye rekorden er på 23.486 høydemeter. Den ble også satt i Norge, på Tusten i Møre og Romsdal.

Ifølge blant annet spanske Marca tilbakela Jornet i snitt 979 høydemeter i timen, og var oppe i en toppfart på 115 km/t.

Bildet under viser Jornet i det han rundet 24 timer på ski:

– Det er en magisk grense dette med å gå mer enn 1000 høydemeter i timen. Det er jo en del nedoverbakke, av og på med feller og et par matpauser med i dette her, så gjennomsnittsfarten til Kilian i motbakkene er over 1000 høydemeter per time. Ganske imponerende, sa Ola Hovdenak til magasinet Fri Flyt etter den store bragden.

Han og flere andre medlemmer i Romsdal Randoneeklubb fulgte spanjolen under store deler av rekordforsøket.

Jornet har i flere år tilbrakt store deler av sesongen i Romsdalsalpene sammen med sin svenske samboer og ultraløper Emelie Forsberg. Han er først og fremst kjent som tidenes beste ultraløper, men har også dominert i verdenstoppen i grenen skialpinisme de siste årene.

Besteg Mount Everest på ett døgn

31-åringen har blant annet vunnet Skyrunner World Series seks ganger, er tre ganger verdensmester i terrengløp og flere ganger verdensmester i skialpinisme.

I tillegg har han blant besteget Mount Everest utren oksygen og gått ned igjen to ganger på en uke på henholdsvis 26 og 17 timer (kortere rute), og løpt opp og ned fra Mont Blanc på 4 timer og 57 minutter.

Bildet under viser norske Lars Erik Skjervheim da han tok verdensrekorden fra amerikanske Mike Foote (18.644 høydemeter):

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder