UNDER OLYMPISK FLAGG: Over hundre utøvere fikk deltagernekt til Vinter-OL i 2018. Der stilte russiske utøvere under forkotelsen OAR. Foto: ROB SCHUMACHER / X03030

Brøt dopingfristen - nå gir Russland tilgang til skandalelaboratoriet

Russiske myndigheter hevder de nå er enige med WADA om hvordan utleveringen av data fra antidopinglaboratoriet i Moskva skal foregå.

Det opplyste president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov onsdag.

– Så vidt vi vet, gjennom våre idrettsmyndigheter, er man enige med WADA om hvordan arbeidet skal fortsette. Kontakten er intensiv, sa Peskov.

Det er samme mann som skapte full forvirring før nyttår da Russland brøt frosten til Verdens Antidopingbyrå, som krever full tilgang til tidligere data og prøver fra det skandalebefengte Moskva laboratoriet innen årsskiftet.

les også

Russlands trener reagerte på VGs dopingspørsmål: – Idiotiske spørsmål

WADA utestengte RUSADA i november 2015 etter at McLaren-rapporten dokumenterte omfattende og myndighetsassistert dopingjuks i årene 2011 til 2015. Sentralt i dette sto antidopinglaboratoriet i Moskva. Det ble bråk da Wada igjen godkjente RUSADA med et krav om at de skulle få den tilgangen de krevde i Moskva innen nyttår.

Men før jul måtte fem WADA-eksperter reise hjem fra den russiske hovedstaden med uforrettet sak. Russiske myndigheter sa da at ekspertenes utstyr til å hente ut data ikke var godkjent av landets lover.

les også

Presidenten varsler russisk utestengning – WADA returnerer til Moskva

Onsdag ankom en ny ekspertgruppe Moskva på oppdrag fra WADA. Denne gangen er delegasjonen på tre personer.

– Det var noen uenigheter sist gang i forhold til hvilke enheter dataene skulle legges over på og hvordan det skulle skje. Det var ikke noen betydelige problemer, men mer spørsmål om logistikk, forklarte Peskov onsdag.

les også

Østberg reagerer på russisk dopingkaos: - Ikke bra

WADAs eksperter går torsdag i gang med arbeidet med å samle inn data fra det tidligere antidopinglaboratoriet.

– De ser fram til å starte med arbeidet i morgen, sier WADAs talsmann James Fitzgerald.

INNBLANDET: Langrennsløperen Aleksandr Legkov har fått beholde gullet fra 50 kilometeren i OL i Sotsji. Han er en av utøverne som er koblet til den russiske dopingskandalen fra lekene for fem år siden. Foto: LUCY NICHOLSON / X90050

I september stilte WADA flere krav til Russlands antidopingbyrå (RUSADA) for å ta byrået tilbake i varmen igjen. Det vekket stor forargelse i andre land at russerne ble innlemmet som fullverdig WADA-medlem igjen. Det skjedde etter at RUSADA i tre år hadde vært utestengt etter avsløringer om omfattende dopingjuks.

les også

Putin-talsmann skaper full forvirring om Russland-doping

WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse skal møtes 14. og 15. januar for å komme med en anbefaling til WADA-styret om Russlands idrettsframtid. I et opprop krevde hele 16 nasjonale antidopingbyråer i forrige uke at det blir tatt en beslutning så raskt som mulig.

Antidoping Norge reagerte kraftig denne uken på at de mener mektige krefter i internasjonal idrett er i ferd med å tilgi og glemme systematisk dopingbruk i russisk idrett.

– Vi trenger flere som ser alvoret og konsekvensen av det som skjer, slik at vi ikke ender opp med at dette legges ned i en skuff, sa daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til VG denne uken.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder