XXL-kajakk er Eiriks OL- hemmelighet

For stooor

ATHEN (VG) Det er størrelsen det kommer an på! Ingenting skulle tilsi at Eirik Verås Larsen (78 kg) skulle bruke XXL-kajakk beregnet på rugger fra 90 kg og oppover.

  • Jostein Overvik

Artikkelen er over 15 år gammel

OL-favoritten og K2-makker Nils Olav Fjeldheim har allerede fått betalt for forskningsinnsatsen, gjennom å si nei til Padleforbundets planlagte OL-bonus på 100000 kroner. I stedet er pengene allerede brukt på forskningsstasjonen til Marintek i Trondheim og til utvikling av ørsmå detaljer.

Slepetester i det 260 meter lange testbassenget på Tyholt avslørte forskjellen for Verås Larsen, som selv har biomekanisk utdannelse fra Norges idrettshøgskole.

Hvit er raskest

Tidligere har han alltid padlet kajakk som læreboka foreskriver: størrelse large.

- Vel anvendte penger. Denne forskjellen hadde vi aldri funnet ut på egen hånd. Den kan helt enkelt forklares med at XXL-kajakken ligger høyere i vannet og dermed får mindre motstand. Forskjellen gir meg beviselig en fordel, forteller Verås Larsen.

Testene i Trondheim har gitt Verås Larsen og Fjeldheim helt ny kunnskap. Det er for eksempel ikke tilfeldig at de norske OL-kajakkene er hvite. De glir bedre i vannet enn sorte!

XXL-trikset har vært en godt bevart norsk hemmelighet. Gjennom hele sesongen har han teipet over størrelsemerket på kajakken. Her i OL er det ikke lenger noen som kan ta fra Eirik Verås Larsen XXL-fordelen. Konkurrentene tør ikke skifte båt nå.

Den tidligere topp-padleren Jørgen Kvaleid har ledet forskningen i Trondheim assistert av sitt team og landslagssjef Kjell Tore Solvang.

Bølgebrytere og spesialror for grumsete vann med sjøgress, er andre deler av utstyret som skal gi Norge fordeler i OL.

Kortere åre

Kvaleid dro til Oslo og jobbet med finessene helt opp mot OL-avreisen sammen med den gamle mesteren Einar Rasmussen (fem VM-gull fra 1975-83).

Dessuten har Verås Larsen skiftet åreprodusent og kortet ned på lengden mellom padlebladene.

En ørliten detalj som skal skaffe ham litt mer kraft i hvert tak.

- Dette er Eirik på sitt mest typiske. Han gjør hver liten ting optimalt. Til sammen utgjør alt dette en fordel, tror landslagstrener Knut Holmann - OL-konge med til sammen tre gull i 1996 og 2000.

Gjennom hele sesongen har Verås Larsen og Fjeldheim gjort små forandringer.

Mange OL-håp ville ha blitt usikre av slike justeringer rett oppunder det største stevnet på fire år.

Alt nytt

Olaf Tufte er ultrakonservativ når det gjelder utstyr - og vant OL-gull med flere av norsk rosports antikviteter: 11 år gamle sko, syv år gamle årer og en tre år gammel båt.

Hos Eirik Verås Larsen er alt nytt når han i morgen tidlig setter seg i kajakken på jakt etter hat trick i OL-gull.

Selv om han har bestemt seg for å bruke enerkajakken han vant EM-gull med i mai - og vrake den splitter nye, som skal være best i test.

- Testene er litt bedre på den nye, men her lar jeg «følelsen» på vannet bestemme. Alt som har blitt gjort har ikke stresset meg, men i stedet styrket meg i troen på at dette skal gå bra, sier Eirik Verås Larsen.

- Det gir jo selvtillit å vite at utstyret i orden, sier Eirik Verås Larsen.

Særlig når det er XXL.

Mer om

  1. OL
  2. Padling

Flere artikler

  1. Siste hemmelige test

  2. Alt stemmer for gullhåpene

  3. Verås Larsen satser i ny båt

  4. Vil prøve på tre OL-gull

  5. VM-gullvinner Amund Vold sammenlignes med OL-vinnere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder