LAGLEDERE: Kjetil Jansrud (t.v.) og Marit Bjørgen (t.h.) var sammen med Ezinne Okparaebo (midten) og Andreas Thorkildsen (i bakgrunnen) med på å motivere om lag 5000 unge i forbindelse med TINE-stafetten på Bislett tirsdag. Foto:Mattis Sandblad,VG

Utstyrshysteriet i barneidretten: Bjørgen og Jansrud: - Foreldre har et ekstra ansvar

BISLETT (VG) Langrennsdronning Marit Bjørgen (35) og
fartsfantom Kjetil Jansrud (29) er enige: Foreldre har et ekstra ansvar for å dempe utstyrshysteriet i barneidretten.

  • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg ser 14-15-åringer som går med karbonsko slik vi gjør på landslaget. I den alderen er ikke det nødvendig, og jeg hører om familier som bruker 70-100.000 kroner i året på idretten. Det er brutalt, sier Marit Bjørgen til VG.

VG har over en lenger periode skrevet om utstyrshysteriet innenfor barneidretten i Norge, og når idrettstinget settes i juni, er problemet på agendaen.

Les også: - Flere fra familier med for dårlig råd skal delta i barneidrett

Skøytet på klassiskparet

Helt spinnvilt, har Erling Jevne, mangeårig skilandslagsløper, uttalt. Andre har fortalt om hvordan barnet har måttet slutte med idretten sin på grunn av de høye kostnadene.

– Til jeg var 13-14 år hadde jeg ett skipar. Det gikk jeg både klassisk og skøytet på. Det var ikke mye utstyrshysteri for min del, men mye har skjedd siden min ungdomstid, konstaterer 35 år gamle Bjørgen.

Kommentar: Før ble nordmenn født med ski på beina - nå kommer de til verden med smørebod

Tirsdag var hun delaktig som lagleder da omkring 5000 barn var innom Bislett stadion i forbindelse med TINE-stafetten, som hadde over 100.000 deltakere på landsbasis. Utstyrskravet der: En joggedress og et par joggesko – langt lavere enn innenfor skiidretten.

Artikkelen fortsetter under bildet

HELDIG: Marit Bjørgen fikk i ung alder en avtale med skileverandør Fischer. Sånn sett beskriver hun seg selv som heldig. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Hva tenker du om utstyrshysteriet?

– Det er synd, for ikke alle har råd til å være med på det og da blir det et skille. Spesielt smøring koster mye, og kanskje er det en idé å begrense bruken av den beste smøringen for barn mellom 10 og 15 år. Den er jo dyr, samtidig som det er vanvittig mange andre ting på markedet i dag, sier langrennsdronningen.

Bjørgen hevder ikke å sitte på fasiten på hvordan løse problemet, og tror at det er forskjeller avhengig om man kommer fra en by eller bygd, men har likevel noen tanker.

– Foreldre må gå i seg selv, for det skal ikke være slik at det handler om å ha det beste utstyret. I starten av tenårene dreier det seg om å ha det moro og være tålmodig. Hysteriet må foreldrene få dempet, kanskje gjennom klubbene, mener langrennsesset.

– Foreldre har ekstra ansvar

FARTSFANTOM: Kjetil Jansrud kom på 2. plass i totalcupen vinteren som var. Her poserer han med super G- og utforkula. Foto:Robert Pratta,Reuters

At foreldre har et ekstra ansvar, er fartsfantom Kjetil Jansrud (29) enig i. Han er fullt klar over at alpint er en av de dyreste sportene å drive med som barn.

– Det er ikke bare å spenne på seg skia utenfor huset. Det er heiskort, utstyr, reiser… Jeg er mot at det blir et kommunistisk opplegg der alle kjører på like ski, men hvis man begynner å skylde på utstyret dersom man ikke når opp, så er det et problem, sier Jansrud, og fortsetter:

– Det er viktig at noen går foran og kommuniserer at det ikke er viktig med det beste utstyret fra man er liten av.

– Hvem tenker du på?

– Foreldre har et ekstra ansvar: De som ikke har råd, må fortelle barna at det ikke er et problem å ikke ha det beste utstyret, og de som har råd, må fortelle barna at det ikke er nødvendig, sier Jansrud.

Fotballpappa: - Barna ser at andre spillere på laget har sko til 2500 kroner

29-åringen forteller om en oppvekst med tre søsken der familien av og til måtte prioritere ham foran de andre på grunn av den dyre sporten.

– Vi hadde det ikke vondt økonomisk, men reiser og utsyr knyttet til min idrett gjorde at vi måtte prioritere. Samtidig var ikke jeg en som trengte det beste og nyeste utstyret, så jeg vil ikke si at jeg var en del av utstyrshysteriet, forteller denne vinterens vinner av både super-G- og utforkula.

– Det gikk jo greit for min del, legger han til.

– Synd

HOFTEOPERERT: Andreas Thorkildsen må la VM i august gå uten ham, men håper på ett til to stevner på slutten av sesongen. Foto:Mattis Sandblad,VG

En som bedriver en idrett uten for mye press på utstyret, er spydkaster Andreas Thorkildsen (33). Han er på vei tilbake fra hofteoperasjonen han gikk gjennom sensommeren i fjor, og forteller om en annerledes virkelighet innenfor spydverdenen. Han er likevel fullt klar over utstyrshysteriet som herjer i andre idretter.

– Du får ikke så mange idretter som er billigere enn friidrett, men det er klart at noen idretter er dyrere enn andre. Det er synd at økonomi skal stå i veien for at man skal drive med idrett, men det er nok bare realiteten. Ting koster det det koster, sier han.

Mer om

  1. Oppvekst
  2. Barn og unge
  3. Økonomi

Flere artikler

  1. Skitrener ber foreldre skjerpe seg: – Fullstendig idioti!

  2. Slik har mammarollen forandret Marit Bjørgen

  3. Norsk skiskytter: – Jeg fikk alltid høre at jeg var datteren til...

  4. Olympiatoppen om målet for 2018: – Vi er litt på hæla

  5. Olympiatoppen om målet for 2018: – Vi er litt på hæla

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder