Bislett-fiaskoen: 72 meter er søppel - ingenting å evaluere

IKKE KRISE: Andreas Thorkildsens (32) trener Åsmund Martinsen vil ikke bruke ordet krise om den dobbelte OL-gullvinnerens alle problemer. Om halvannen skal han kaste i lag-EM - som en slags treningsøkt - i Tallin. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

- Har mistet råskapen

BISLETT (VG) Andreas Thorkildsen (32) sier – spøkefullt – at han har seks år på seg til å finne tilbake til råskapen treneren mener han mistet for fire år siden.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Råskapen som skal til for at det (spydet) skal gå kjempelangt, er ikke der. Han er ikke der han var for noen år siden, sier Åsmund Martinsen (42).

- Når var det – råskapen?

- I 2010. Da hadde han den råskapen jeg ikke ser nå. Det var da elendigheten begynte, med lysken og slike ting, svarer Andreas Thorkildsens «livslange» trener.

Fortsatt sulten

Norges verdensmester (2009) og dobbelte OL og EM-gullvinner satt personlig rekord med 91,59 på Bislett i 2006. I fjor endte han på 6. plass med 80,99 på hjemmebanen, i går måtte han forlate den etter bare tre kast – alle langt fra å være kvalifisert for finaleomgangene.

72,70 meter i andre kast. 11. plass. Finlands Tero Pitkämäki (31) vant med årsbeste 84,18, som heller ikke er særlig langt.

- Jeg er sulten og lysten på å levere 85 meter. Følelsen etter å ha levert 72 meter er søppel, sier Andreas Thorkildsen.

KORTERE ENN KORTEST: Andreas Thorkildsen kastet 80,52 i Eugene for halvannen uke siden. På Bislett onsdag kveld klarte han ikke å få spydet lenger enn 72,70 meter - i andre kast. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

I pressesonen under tribunen er han som han ofte har vært de to-tre siste årene – i 2012-EM (4. plass), 2012-OL (6. plass), lag-EM 2013 (4. plass) og 2013-VM (7. plass): Ubekvem, irritabel og nærmest på spranget til å komme seg bort.

- Det er ikke så lett å evaluere fem minutter etter at det er ferdig. Det blir ikke så mye å evaluere heller. Det er mer det som skjer; å legge det bak seg, mener han.

Tokyo-OL 2020

- Nivået flyr ikke akkurat fra meg. Det er jo greit, sier han – med tanke på konkurrentene – to måneder før EM.

- Har du gitt deg selv en viss tid for når du bør være tilbake der du en gang beviselig var?

- Det må helst skje før 2020, svarer han.

- Hva skjer da?

- Er det ikke da det er OL i Tokyo, svarer 32-åingen ironisk.

Åsmund Martinsen understreker gang på gang at det ikke står på motivasjonen hans. Andreas Thorkildsen er bedre trent og er «flinkere og flinkere til sånne utenom ting».

- Han hadde ikke gjort det hvis han ikke hadde vært veldig sulten på å vise at han er best, sier treneren.

Famler i blinde

Han legger imidlertid ikke skjul på at problemene har hopet seg opp. De er så mange at han bruker uttrykket famler i blinde.

- Han har lagt seg til måter å kaste på som ikke er bra. Jeg hadde håpet han skulle kaste ti meter lenger. Da hadde det gått i riktig retning, svarer han på spørsmål om det er kort tid til EM om to måneder.

På bakgrunn av at det er fire år siden Andreas Thorkildsen råskap forsvant.

Flere artikler

 1. Thorkildsen vil ikke røpe svar på utredning

 2. Thorkildsen: Spretten tilbake i bena

 3. Thorkildsen: Ville ikke ha ny nedtur

 4. Operert Thorkildsen: Trener to ganger daglig

 5. Andreas Thorkildsen nedgradert

Fra andre aviser

 1. Andreas Thorkildsen var langt nede etter spydkonkurransen på Bislett

  Aftenposten
 2. - Det er vanskelig å ikke bli påvirket av det som skjedde

  Fædrelandsvennen
 3. Nå tar friidrettspresidenten grep

  Fædrelandsvennen
 4. - Mange år siden jeg har sett Thorkildsen så svak

  Bergens Tidende
 5. Thorkildsen satser bare på teknikk og full fart

  Fædrelandsvennen
 6. Thorkildsen: - Jeg er født med selvtillit

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no