Forsvarte hurtigsjakktittelen én runde før slutt

Nå går Carlsen for VM-gullet i lynsjakk

Carlsen er verdensmester

BERLIN (VG) Magnus Carlsen (24) er fortsatt trippel verdensmester i sjakk - etter å ha feid rivalene av brettet i hurtigsjakk-VM.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er ikke lenger noen tvil, fastslår Jon Ludvig Hammer overfor studioet til VGTV.

Carlsen innehar fortsatt alle tre titlene som gjelder: Langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Og nordmannen er utvilsomt kongen av brettspillet med 600 millioner aktive spillere i verden.

Carlsen etter VM-seieren: - Veldig fornøyd!

Ingen spiller har noen gang maktet å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk tidligere - slik 24-åringen gjorde mandag kveld.

– Magnus var åpenbar favoritt til å vinne her. Jeg er ikke det minste overrasket. Vi har trent sammen litt før mesterskapet, og jeg visste hvor sterk han var, sier russiske Vladimir Kramnik til VG i Berlin.

Han møtte Carlsen i nest siste parti mandag. Det var over på to minutter etter trekkgjentakelse. Nordmannen var åpenbart fornøyd med remis.

VGTV: Se direktesendingen med Lahlum, Hammer og Ellen Carlsen

Nest best var kompisen Jan Nepomnjatsjij. Russeren var ett poeng bak, med én runde igjen å spille. Sjakkens «målforskjell» gjorde likevel at Carlsen uansett ville slå Nepomnjatsjij. Dermed er hurtigsjakk-VM i boks for nordmannens del.

I det siste partiet mot Mamedyarov, som altså ikke spilte noen reell betydning, ble det en ny remis. Carlsen endte til slutt på 11,5 poeng i VM.

– Dette er veldig kult og hyggelig for ham, sier søster Ellen Carlsen i VGTV-studioet i Akersgata.

Så mye tjener han

STORESØSTER: Ellen Carlsen, her i studioet til VGTV mandag. Foto: VGTV ,

Omtrent samtidig vandret bror Magnus hvileløst rundt i turneringslokalet i Berlin. Han slapp ikke jubelen løs riktig ennå. For det gjensto fortsatt ett parti, selv om seieren var et faktum - på sjakkens målforskjell.

– Jeg synes jeg hørte at han virket som om han måtte ta seg en tur på toalettet før sisterunden, smiler Ellen.
– Ellers tror jeg ikke han er stresset, men at han vil ha tilbake fokuset foran den siste runden.

Magnus Carlsen får 40.000 dollar (320.000 kroner) for den ferske VM-seieren sin.

Lynsjakk i morgen

Tirsdag og onsdag satser Carlsen alt på å beholde VM-tittelen også i lynsjakk.

- Jeg forventer at han vinner om han har gode dager og spiller opp mot sitt beste. For da er det ingen som når opp til ham. Men jeg forventer det ikke av ham, sier Ellen Carlsen i kveld.

Nordmannen imponerte de to første dagene av hurtigsjakk-VM i Berlin og spilte overveldende i mandagens fem avsluttende partier.

EKSPERT: Jon Ludvig Hammer. Foto: Øystein Hernes , VG

Vi har sjelden sett Magnus Carlsen smile bredere. Han er ikke typen som jubler vilt. Det brede smilet i den gamle meieribygningen i Berlin sa likevel alt: Dette betydde mye for ham.

Med seirer over hviterussiske Sergej Zhigalo og ukraineren Vassily Ivanchuk i mandagens to første partier hadde han distansert motstanderne og seieren var mer eller mindre sikret.

Magnus Carlsen har tidligere ikke vært opptatt av hurtig- og lynsjakk, men etter at han tok begge titlene i Dubai i fjor, hadde han fryktelig lyst til å beholde titlene.

Nå er det to dager med lynsjakk, der det går enda mye fortere enn i hurtigsjakk, og der tilfeldighetene er større.

Langsjakk i 2016

To av de største konkurrentene valgte å droppe dette mesterskapet, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Likevel var det et enormt startfelt.

Sammenlignet med Magnus Carlsen ble de andre likevel som statister å regne.

Den gjeveste VM-tittelen i sjakk er likevel vanlig langsjakk. Magnus Carlsen vant over Viswanathan Anand både i 2013 og 2014. Neste VM-match blir høsten 2016. Motstander er ennå ikke klar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder