VERDENSMESTEREN: Magnus Carlsen slo Viswanathan Anand i VM i Sotsji. Dermed forsvarte han tittelen fra 2013 og innehar tronen til 2016 - minst. Foto:Berit Roald,NTB Scanpix

Dette er en ny VM-tittel verdt for Carlsen

SOTSJI (VG) Selskapet til Magnus Carlsen (23) innkasserer rundt 35 millioner kroner i løpet av 2013 og 2014. Manageren mener markedsverdien øker med dagens VM-tittel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Magnus' brand og posisjon øker fortsatt på verdensbasis. Det er interessant for fremtiden, sier Espen Agdestein.

VM-tittelen alene, som han sikret seg i dag etter å ha vunnet VM-kampen med sifrene 6,5 mot 4,5 sammenlagt, gir om lag seks millioner kroner.

VG Direkte:Slik vant Carlsen sjakk-VM

Hvis vi legger til sponsorinntekter og alt det Carlsen får på å stille opp på events rundt i verden, kan selskapet komme opp i 17-18 mill. kroner i bruttoinntekter i år. I fjor gjorde de 18 mill.

Carlsen har blitt kjent med karer som Bill Gates og Facebook-gründer Mark Zuckerberg de siste årene. Spørsmålet er når det kommer en stor sponsoravtale med Silicon Valley:

- Det er stor interesse for Magnus der borte, men en del av store amerikanske selskapene er forsiktige med å sponse enkeltindivider.

- Derimot er mange interessert i aktiviteter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRAVELT: Espen Agdestein (til høyre) og kokk Magnus Forssell jobber begge i Team Carlsen. Her følger de med da arbeidsgiver Magnus Carlsen spilte basketball tidligere i mesterskapet. Foto:Berit Roald,NTB Scanpix

Koster hundretusener

Etter det VG forstår er Magnus Carlsens markedsverdi flere hundre tusen kroner for såkalte aktiviteter. Det kan for eksempel være å spille blindsjakk mot næringslivstopper eller promotere ulike produkter.

- Men Magnus er veldig opptatt av å ha det bra, og det sportslige er viktigst. Derfor tror jeg ikke det blir aktuelt å øke den kommersielle aktiviteten.

Derimot kan det bli større sponsoravtaler enn han har nå.

- Vi er «fylt opp» med sponsorer i dag, men disse avtalene skal jo fornyes, sier Espen Agdestein.

Og markedsverdien øker altfor for hver gang Carlsen blir verdensmester.

- Motiveres ikke av penger

Derimot er det vanskelig å tjene mer på sjakkturneringer enn det han gjør i dag. Carlsen får som oftest startpenger i flere hundretusen kronersklassen for å spille.

- Selv om Magnus er mer verdt, er det vanskelig å få ut, fordi arrangørene rett og slett ikke har mer penger å bruke, sier Agdestein.

Fjorårets VM-tittel ga Carlsen drøyt ni millioner kroner. Dagens VM-seier i Sotsji gir ham rundt fem millioner ettersom potten er mye mindre i Russland enn den var i India.

Espen Agdestein sier at Magnus Carlsen selv er ekstremt lite opptatt av det økonomiske.

- Magnus er ikke motivert av pengene. Han kjenner verdien av penger, men det er ikke det som motiverer han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder