ELSKER JOBBEN: Davy Wathne har TV 2-jobben som hobby, men når han fyller 67 år er det slutt. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Har fått nei til å fortsette etter at han fyller 67 år: Davy Wathne må slutte i TV 2

Davy Wathne (65) spurte TV 2 om han kunne fortsette å jobbe etter fylte 67 år. Men kanalens kanskje mest kjente fjes har fått nei.

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er ikke rasende, og jeg er ikke fornærmet. Dette er ingen konflikt. TV2 har en policy om at du må slutte når du er 67 år, og det gjelder meg på samme måte som alle andre, sier Wathne til VG. Han passerer pensjonsalderen 1. januar 2017 og har dermed mindre enn to år igjen hos TV 2.

Wathne har vært ansatt siden oppstarten for 23 år siden.

TV 2s HR-direktør Ann Kristin Søreid bekrefter at det er uaktuelt for kanalen å holde på ansatte etter de har passert 67.

– Det er TV 2s policy og den har vi tenkt å fastholde, sier hun.

– Det finnes ingen mulighet for å gjøre unntak for en så profilert medarbeider?

– Nei. Men vi får se om det blir nye pensjonsregler. Inntil videre er 67 år grensen i TV 2, svarer hun.

– Jeg skal selvfølgelig ikke ha noen særbehandling. Jeg er like lite uunnværlig som alle andre, sier Davy Wathne.

Medieekspert om Wathne:- En av de sterkeste merkevarene

– En æra vil være over

Det er ikke alle enige i.

– Jeg legger meg ikke opp i TV 2s politikk, men isolert sett er Davy Wathne utrolig dyktig, kunnskapsrik og bør få fortsette så lenge hjernen er klar. Han har en spesiell jobb som ikke krever så mye fysisk, men er styrt av energi og entusiasme. Det høres tungt ut at han må slutte. En æra vil være over i TV 2, sier Sandefjord-trener Lars Bohinen (45).

Han har fra tidlig på 1990-tallet opplevd Wathne som både trener, spiller i tillegg til sin periode som fotballekspert i TV 2.

Bohinen får full støtte av Brann-spiller Erik Huseklepp (30). Så sent som i forrige uke var Watne ute med sterke meninger etter Branns årsmøtekaos.

Artikkelen fortsetter under bildet

BER OM UNNTAK: Davy Wathne sammen med Erik Huseklepp, Morten Gamst Pedersen og nåværende Real Madrid-stjerne Gareth Bale foran en landskamp for noen år siden. Huseklepp mener TV 2 bør gjøre et unntak for Wathne. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

– Det blir veldig rart å se TV 2 uten Davy Wathne. Han har full oversikt over det han snakker om rent sportslig. I tillegg er han en fin type som er underholdende. Det er klart at alle trenger fornyelse, men jeg synes TV 2 bør gjør et unntak her, sier Branns-spilleren stadig opplever at Wathne både engasjert og kritisk til Bergens nedrykkede stolthet.

– Men det lever vi godt med, påstår Huseklepp.

Nå pensjonerte Arne Scheie (71) fikk selv fortsette til fylte 70 år i NRK.

– Når Davy gjør en så god jobb og viktig jobb for TV 2 så synes jeg det er veldig rart at han må slutte. Jeg skjønner ikke poenget med at han må ut. Uten at på noen måte å ville fremheve meg selv, så kan jeg ikke si at jeg fungerte noe dårligere da jeg var 70 enn 66 år.

–Bygger på erfaring

JOBBET TIL 70: Arne Scheie jobbet for NRK-sporten til han fylte 70 år og mener Davy Wathne bør få den samme muligheten. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Arne Scheie (71) fikk aldri et spørsmål om slutte da han var 67 år. Også gamle kolleger i NRK-sporten, som Jon Herwig Carlsen og Lars Lystad, fortsatt til de var 70 år. Statskanalen har likevel havnet i bråk med sin tidligere økonomikommentator Steinar Mediaas (68), som ønsker å fortsette.

– Forskjellen på ham og oss er at Mediaas en periode var ute av NRK. Vi som har jobbet kontinuerlig siden «arkeologisk tid» har fått fortsette til fylte 70 år. Det synes jeg har vært riktig. Hvis du går til USA så bygger mange medier mer på erfaring enn ungdommelig pågangsmot. Jeg har en liten følelse av at det skal være ungt og hipt i Norge, sier Arne Scheie til VG.

Bytter neppe kanal

Davy Wathne tror ikke han vil fortsette karrieren i en annen TV-kanal.

– Nei, det ser jeg ikke for meg. Jeg har et så sterkt forhold til TV 2. Jeg har vært både styremedlem og tillitsvalgt. Det er ikke meg å gå til en annen kanal. Hva skulle jeg gjøre i C More, spør Wathne.

Etter å ha vært en profilert journalist i Bergens Tidende kom han til nystartede TV2 for å være bak kameraet. Kjapt endte han foran kameraet og er Norges mest profilerte sportsanker. I helgen var han på plass i svenske Dalarna for å lede sendingen fra Vasaloppet.

– Hvorfor vil du fortsette i TV2?

– Fordi jeg føler meg som en guttunge. Jeg er motivert og fleksibel og er kanskje mer anvendelig nå enn den gang jeg måtte hente barn i barnehagen. Jeg synes jeg er en ressurs, og håper å være det i mange år til.

Davy Wathne er redd for at VG skal gjøre det til en konfliktsak. Han gjentar stadig at «jeg skylder mye til TV2, TV2 skylder meg ingenting». Og at «TV2 slår ikke hånden av meg».

Samtidig er han klar på at han ikke kommer til å sette seg til i Ekornes-stolen ved fylte 67 år.

– Nei, nei. Etter som det ikke blir noe i TV2, må jeg forberede meg på hva jeg skal gjøre etterpå. Det skjer i forståelse med TV2.

– Blant annet holder jeg en del foredrag for næringslivet og andre. Denne uken skal jeg snakke foran unge dommeremner i Indre Østland fotballkrets på Hamar. Det er noe jeg gjør uten å få betaling nå som jeg jobber i TV2. Jeg er også innom festivaler og diverse.

– Kanskje du kan bli styremedlem i Brann?

– Ja, det er ingen dårlig idé!

Flere andre TV2-profiler er over 67 år og fortsatt aktive. Det gjelder for eksempel sportseksperten Johan Kaggestad (71) og kongehus-ekspert Kjell Arne Totland (70).

– Men det skyldes at de har en annen tilknytning til TV2. De er ikke ansatt, som jeg har vært.

Davy Wathne mener reporterjobben har utviklet seg til en livsstil

– For meg er jobben hobby. Jeg samler hverken på mynter eller frimerker.

TV2 har rettighetene til sommerlekene i Rio i 2016. Det regner Wathne på mange måter blir avslutningen på en lang karriere i Norges største kommersielle kanal.

– Jeg kan jobbe ut januar 2017, men skal sikkert ta en del ferie og sånn før det.

– Hvor mye jobber du egentlig nå?

– Jeg jobber vel et par årsverk, men det er ikke TV2s skyld. Det er bare sånn jeg er. Det er helt selvvalgt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder