SENTRAL I RANGERS: Mats Zuccarello (nr 36) har vært blant New York Rangers beste spillere siden han ble vraket til en kamp for fem uker siden. De siste 20 har han i snitt produsert 0,8 målpoeng per kamp. Foto: AP

Nå er Zucca helt likt med Shampo i NHL

Shampo: - Får betalt for å være mentalt tøff

Espen Shampo Knutsen (41) er helt sikker på at Mats Zuccarello (26) vil fortsette å produsere målpoeng som nå og etter hvert passere ham i NHL-statistikken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal holde stimen oppe, sier Espen Knutsen til VG.

Han spilte 207 kamper i NHL og er omtalt som Norges beste spiller i verdens beste ishockeyliga.

Den nåværende Vålerenga-treneren scoret tre mål på 19 kamper for Anaheim Ducks i 1997 før han ble sendt til farmerligaen - og dro hjem.

Suksess i Columbus

Tre år senere forlot han svenske Djurgården igjen for å revansjere nedturen han opplevde i California. I sin første sesong for Columbus Blue Jackets i Ohio scoret han 11 mål og la 42 pasninger på 66 kamper.

Det gir et målpoengsnitt på 0,8.

Suksessen var et faktum.

TROR ZUCCA FORTSETTER: Vålerenga-trener Espen Knutsen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

I løpet av fire sesonger scoret han totalt 30 mål og la 81 målgivende pasninger: 111 målpoeng.

Det er 0,54 målpoeng i snitt.

Fiasko og suksess

Mats Zuccarellos NHL-karriere er nær identisk lik Espen Knutsens.

Han mislyktes i første forsøk: To sesonger med flere kamper i farmerligaen AHL enn for New York Rangers i NHL. Sesongen 2012/13 spilte han for Metallurg Magnitogorsk i Russland-baserte KHL.

Rett før NHL-sluttspillet forrige sesong, ble han «hentet» tilbake til New York Rangers. Foran denne sesongen undertegnet Mats Zuccarello en ettårs kontrakt verd syv millioner kroner med Rangers.

På 27 kamper denne sesongen har han scoret fire mål og lagt 12 målgivende pasninger. Det gir et målpoengsnitt på 0,6.

Han gjorde imidlertid ingen målpoeng på de syv første kampene og ble vraket til kamp nummer åtte. Etter at han kom tilbake til den neste mot Detroit Red Wings er målpoengsnittet hans 0,8 - like bra som Shampo da han var som best.

God-fot teorien

På totalt 107 NHL-kamper, inkludert 13 i sluttspillet, har han 57 målpoeng (16 mål/41 målgivende pasninger). Målpoengsnitt per kamp: 0,53 (0,01 bak Shampo).

- Han får betalt for å være mentalt tøff. Han kunne ha fortsatt i Russland og håvet inn penger. Men han var sterk i hodet da han bestemte seg for å si ja til et nytt forsøk i NHL, sier Espen Knutsen.

Han understreker at det er viktig at Mats Zuccarello får lov til å spille i rekke med spillere som «det klikker med». Zuccarello må ha «hjelp» fra gode spillere for å være god, mener Shampo.

- De to er forskjellige som spillertyper, men det fins også mange likheter. Begge dro over én gang, for så å lyktes da de kom tilbake igjen. Det er ingen tvil om at Mats (Zuccarello) er godt mentalt forberedt nå. Jeg tror han vil ende opp med et snitt på over et halvt målpoeng per kamp denne sesongen, sier Bjørn Erevik.

TV2s ishockeyekspert var trener for Frisk da Zuccarello ble tatt inn på Asker-klubbens A-lag første gang for ni år siden.

All Star-fordel

VIGNEAULT-EFFEKT: TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik er begeistret over sesongstarten Zuccarello har fått i NHL. Foto: TV 2

- Jeg tror treneren Alain Vigneault er i ferd med å bli begeistret for ham. Men han er avhengig av å få spille i angrepssonen. Da (superstjernen) Rick Nash kom tilbake etter skade, ble han satt ned i 3. rekken. Det medførte mer istid i egen sone for Zuccarello, forklarer Bjørn Erevik.

På spørsmål om hvem av de to som per dato har vært best i NHL, svarer han at Espen Knutsen ligger litt foran fordi han i sin tid ble tatt ut til NHLs årlige stjernekamp.

Shampo scoret ett mål da han spilte for NHLs «Verdenslaget» mot NHLs nordamerikanske stjernespillere i 2002.

- Men Mats kan fort bli valgt inn på All Star-laget, selv om konkurransen er hardere i New York enn den var for Shampo i Columbus. Blir han det, kan vi begynne å snakke om hvem av de to som er størst, mener Bjørn Erevik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder