Det var fulle tribuner da Liverpool og Atlético Madrid møttes til mesterligakamp på Anfield 11. mars. Foto: Jon Super / AP / NTB scanpix

Rapport: Liverpool-kamp resulterte i opptil 41 coronarelaterte dødsfall

En rapport fra det britiske helsevesenet anslår at opptil 41 coronarelaterte dødsfall kan knyttes til Champions League-kampen mellom Liverpool og Atlético Madrid.

  • NTB
  • Jens Friberg

Artikkelen er over 41 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Med tanke på det vi vet i ettertid, er jeg ikke overrasket over at folk er blitt smittet i forbindelse med kampen. Det var mange spanjoler som blandet seg med de lokale, og viruset ble ikke tatt helt på alvor, sier leder for Liverpools norske supporterklubb, Tore Hansen.

Han bor selv store deler av året i Liverpool, og var på kampen. Det var svært lite fokus på viruset og å begrense smitten i England rundt kampen, sier han, at de så vidt hadde begynt å advare mot å håndhilse.

Fire norske Liverpool-fans skal ha testet positivt på coronaviruset etter å ha vært i Liverpool i perioden rundt kampen, etter det Hansen kjenner til.

Det er avisa The Sunday Times som søndag omtaler rapporten som kobler hele 41 dødsfall til kampen mellom Liverpool og Atlético Madrid. Kampen på Anfield ble spilt med 52.000 mennesker på tribunen.

Minst 3000 av dem var supportere som fikk reise fra Spania til tross for at landet sto på terskelen til nedstengning grunnet coronautbruddet der.

Datamodeller viser at kampen resulterte i at opptil 41 coronasmittede personer døde mellom 25 og 35 dager senere. Oppgjøret ble spilt 11. mars.

Liverpool-trener Jürgen Klopp har tidligere uttalt at det var en «kriminell handling» å la kampen bli spilt. Byens ordfører Steve Rotheram har krevd granskning av kampen.

– Jeg er ikke overrasket over at det ble sånn. Under selve kampen, tenkte vi ikke noe særlig på det - vi klemte og feiret som vanlig, sier Alexander Larsen, lederen for den norske supporterklubben til Atlético Madrid.

Han reiste sammen med om lag tjue andre, men han kjenner ikke til at noen av dem har testet positivt på viruset.

les også

Madrids borgermester etter Anfield-festen: – Det var en feil

– Hvis folk har fått coronavirus som en direkte følge av en sportsbegivenhet som vi mener ikke burde ha funnet sted, er det skandaløst, sa Rotheram til BBC i slutten av april.

Madrids ordfører Jose Luis Martinez-Almeida mener det var galt å sette 3000 Atlético-fans på flyet til Liverpool. Spanias hovedstad er en av byene i Europa som har vært hardest rammet av pandemien.

Kampen på Anfield er ikke den eneste Champions League-kampen som kobles opp mot spredning av coronaviruset. Atalanta mot Valencia den 19. februar trekkes frem som en potensiell smittebombe som sørget for spredning i tidlig fase av viruset.

Les også

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Liverpool FC
  3. Atlético Madrid

Flere artikler

  1. Madrids borgermester etter Anfield-festen: – Det var en feil

  2. Skandalekampen må få et etterspill

  3. Liverpool-keeper fikk dødstrusler: – Ondskap

  4. Seks nye corona-dødsfall i Norge

  5. Her spilles det fotball for fulle tribuner igjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder