UTE Å KJØRE: Magnus Carlsen hentet seg inn etter et svakt andre parti i semifinalen - men gikk på en smell til slutt. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Carlsen slått ut av egen turnering etter armageddon

Magnus Carlsen (29) surret halvveis mot Hikaru Nakamura (32) i den avgjørende semifinalematchen, vendte thrilleren i sin favør – men røk på en blemme i «ekstraomgangen» armageddon og måtte se amerikaneren gå til finalen.

 • Øystein Jarlsbo

– Jeg klarte ikke å holde hodet helt kaldt, vedgår Magnus Carlsen i et intervju med TV 2 noen minutter etter nederlaget.

Han tilføyer at han brukte for mye tid, at han var «såpass kokt» i hodet at intuisjonen hans ikke sa ham noen ting og at etter hvert som ting begynte å gå galt, ble han mer og mer stresset.

– Det var ikke bra i det hele tatt. Dette kommer til å svi en stund, konkluderer Magnus Carlsen.

På Twitter skriver Magnus Carlsen, med en syrlig undertone til eventuelle kritikere, at «når du er den beste og «cocky» om det, elsker mange å se at du mislykkes. Så nyt det mens dere har sjansen, dere fortjener det».

Carlsens banemann Nakamura møter Daniil Dubov i finalen. Russeren slo ut Ding Liren fra Kina i den andre semifinalen.

Etter en seier til hver – Carlsen torsdag, Nakamura fredag – i best av tre matcher-serien i semifinalen i «Magnus Carlsen Rapid Challenge», åpnet Magnus Carlsen det siste oppgjøret – bestående av fire hurtigsjakkpartier – med hvite brikker. En fordel han ikke maktet å utnytte.

les også

Nett-røre før semifinalemøtet Carlsen-Nakamura

I forbindelse det 27. trekket etterlyste Hammer besluttsomhet fra nordmannens side. Partiet endte imidlertid med remis. Samme Hammer påsto at amerikanske Hikaru Nakamura – med svarte brikker – hadde hatt «god kontroll».

– Det er avventende. Jeg synes begge virket preget av stundens alvor, kommenterte Hans Olav Lahlum fra TV 2s sjakkstudio og sammenlignet innledningen med en tenniskamp preget av nøling og tilbakeholdenhet.

Verdens beste sjakkspiller dro til med en overraskende og sjelden spilt åpning av parti to, men under partiets 12. trekk virket Magnus Carlsen en smule oppgitt. Han rusket seg kraftig i luggen og støttet hodet mot venstre hånd.

les også

Carlsen var i kjempetrøbbel – så viste sjakkstjernen klasse

– Det er en bekymring at Magnus har brukt så lang tid, bemerket Jon Ludvig Hammer.

Han påpekte at nordmannen til da hadde spilt «alle de beste trekkene». De neste ville ifølge ekspertisen bli avgjørende. Nakamura lot til å ha en viss kontroll med hvite brikker, Carlsen slet – tilsynelatende – for så med ett å spille fantastisk. Hammer mente imidlertid det så «uhyre vanskelig ut», sett med norske øyne.

Carlsen lå langt bak på klokken. Vinnersjansen hans var fattige fem prosent, ifølge datamaskinen sannsynlighetsberegning – mot Nakamuras 44 prosent – i 25. trekk. Fem trekk senere sto det 98–1 i amerikanerens favør.

– Det er noen øyeblikk jeg kan mye bedre enn det jeg gjør, og han tar sjansene sine, uttaler Magnus Carlsen i intervjuet med TV 2s sjakkprogramleder Fin Gnatt.

les også

Magnus Carlsen lanserer nett-tour med 10 millioner i premier

Foran neste parti etter en kort pause – på stillingen 1,5–0,5 i Nakamuras favør, karakteriserte Hammer det foregående som «en fadese av Magnus». Carlsen med hvite brikker måtte vinne nummer tre for fortsatt å ha muligheten til å gå til finalen (2,5 poeng betyr seier).

– Jeg tror det er et veldig viktig øyeblikk nå, uttalte Jon Ludvig Hammer i tredje partis 14. trekk – i det Nakamura brettet opp ermene på sin tykke, grå genser.

I attende trekk var det «fritt frem» for Carlsen etter et oppsiktsvekkende Nakamura-trekk som påførte ham en minimal prosentsjanse til å vinne partiet. De lignet det forrige, bare i omvendt suveren favør – i Carlsens, som hadde nær null problemer med å utligne stillingen til 1,5–1,5.

les også

Carlsen-selskap passerer en halv milliard kroner

Hikaru Nakamura hadde fordelen av hvite brikker i fjerde og siste parti. Med remis i fjerde parti ville finaleplassen gå til vinneren av et helt avgjørende «armageddon».

– Er Nakamura bare interessert i å få en armageddon, spurte Hammer innledningsvis etter at amerikaneren hadde foretatt et fjerdepartitrekk som skulle tilsi nettopp det.
Slik ble det: Spilleren med hvite brikker med fem minutter til rådighet, svart med fire minutter spilletid. Nakamura fikk velge først og valgte svarte brikker. Carlsen måtte med hvite brikker vinne for å gå til finalen.

– Nakamura er en veldig, veldig sterk spiller, sier Magnus Carlsen.

Her hans første melding på Twitter etter tapet for amerikaneren:

Mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen
 3. Hans Olav Lahlum

Flere artikler

 1. Carlsen vant etter dramatisk avslutning og «skandaløs» feil

 2. Magnus Carlsen til topps i egen turnering: – Mer nervepirrende enn nødvendig

 3. Carlsen slo tilbake etter fryktelig start - sikret semifinaleplass

 4. Sjokk-tap for Magnus Carlsen mot erkerivalen

 5. Magnus Carlsen vant egen turnering igjen: – Selvtilliten blir bedre og bedre for hver gang jeg vinner

Fra andre aviser

 1. Carlsen mistet finaleplassen. Så kom han med en klar melding på Twitter.

  Bergens Tidende
 2. Magnus Carlsen så ut til å være i trøbbel. Så reddet han seier i egen turnering.

  Aftenposten
 3. Dubov vant Rapid Challenge etter thrillerfinale

  Aftenposten
 4. Dubov vant Rapid Challenge etter thrillerfinale

  Bergens Tidende
 5. Magnus Carlsen så ut til å være i trøbbel. Så reddet han seier i egen turnering.

  Fædrelandsvennen
 6. Dubov vant Rapid Challenge etter thrillerfinale

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder