KAN ANKE: Russland har tre uker på å anke mandagens avgjørelse fra WADA-styret. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Russland utestenges fra internasjonale mesterskap i fire år

Styret i Verdens antidopingbyrå (WADA) har bestemt seg for å utestenge Russland fra store internasjonale mesterskap i internasjonal idrett i fire år – men med et lite smutthull. Linda Hofstad Helleland ønsket en tøffere straff.

 • Anders K. Christiansen
 • Ole Kristian Strøm

Det ble klart etter et to timer langt møte i Lausanne i dag.

Dermed følger WADA rådene fra et utvalg som nylig anbefalte en rekke straffereaksjoner mot Russland.

Dette betyr også at Russland ikke kan arrangere store internasjonale mesterskap de neste fire årene, samt at russiske idrettsledere ikke kan ha internasjonale verv i organisasjoner som har signert den såkalte WADA-koden, som er et felles sett med regler.

– Dette kom ikke uventet. På den ene siden er dette en krise for russisk idrett. På den annen side håper jeg at det vil hjelpe til å ta bedre avgjørelser i vår idrett i fremtiden, sier nestsjef i det russiske antidopingbyrået Rusada, Margarita Pakhnotskaja, til VG.

Utestengelsen er imidlertid ikke kollektiv: Det betyr at utøvere som kan bevise at de har vært underlagt et uavhengig antidopingregime og ikke var en del av den såkalte «McLaren-rapporten» kan få muligheten til å konkurrere. Slik var det også under OL i Pyeongchang i 2018.

Dermed er det fortsatt åpning for at flere hundre utøvere vil være på plass under OL i Tokyo til sommeren.

les også

Langer ut mot IOC og WADA etter lobby-avsløring

Og det liker ikke avtroppende visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland. I sin tale under styremøtet mandag, sa den norske politikeren:

Jeg hadde foretrukket en fullstendig utestengelse i dag. En fullstendig utestengelse ville fått det russiske lederskapet til å forstå alvoret i det kaoset de har skapt. For dem selv og for utøverne deres. Dette hadde betydd at Russland ville være helt utestengt fra OL i Tokyo og Beijing, og nektet muligheten til å arrangere store konkurranser.

Etter mandagens møte, sier Helleland dette:

– Jeg er veldig skuffet over at vi ikke ble enige om en fullstendig utestengelse, samt å ta fra dem muligheten til å arrangere store konkurranser.

– Den tøffeste sanksjonen som lå på bordet i dag, var et «ja» til CRC-utvalgets anbefaling. Nå må vi forsikre oss om at konsekvensen og implementeringen er så tøffe som verdens største idrettsskandale noensinne fortjener, sier Helleland.

WADA-TOPP: Linda Hofstad Helleland er visepresident i WADA frem til nyttår. Hun deltok på mandagens møte i Sveits. Foto: Hallgeir Vågenes

Om russiske utøvere vinner gullmedalje, skal det skje i nøytrale drakter og det skal ikke spilles nasjonalsang under medaljeseremonien.

Russland har nå tre uker på å anke avgjørelsen inn til idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits. Flere eksperter på dopingspørsmål har lenge omtalt dette som sannsynlig. Pakhnotskaja sier til VG at de skal avgjøre dette den 19. desember. Den tidligere skøytestjernen, nå toppolitikeren, Svetlana Zjurova, sier i parlamentet mandag at det er åpenbart at Russland må anke.

Årsaken er som følger: Wada har kun myndighet til å utestenge det nasjonale antidopingbyrået RUSADA. Og Russland vil, tror mange, påstå at RUSADA har opptrådt plettfritt de siste årene.

Skipresident Jelena Välbe skriver i en SMS til VG at hun ikke har anledning til å kommentere saken akkurat nå, men til nyhetsbyrået R-sport har hun sagt:

– Dette er triste nyheter. Vi må ikke gi opp, vi må fortsette å kjempe til siste slutt. Det er ikke riktig å avgjøre skjebnen til utøvere som ikke har noe med dette å gjøre, på denne måten, mener hun.

les også

Knallhard Linda Hofstad Helleland: – IOC fremstår som en sekt

Ifølge New York Times-journalist Tariq Panja - på Twitter - sier en talsmann for Wada at avgjørelsen vil gjøre det umulig for Russland å stille med lag under fotball-VM i Qatar i 2022 - dersom den blir stående.

Fotball-EM til sommeren påvirkes derimot ikke, siden dette ikke går inn i kategorien «globalt mesterskap», skriver Aftonbladet.

VM i Qatar ble tema på pressekonferansen til Wada mandag ettermiddag:

– Betyr dette at Russland kan delta i Qatar-VM eller ikke? undret en journalist.

– Dersom de kvalifiserer seg, så kan ikke et lag som representerer Russland delta. Men om det er en mekanisme på plass så kan de søke om å få delta på nøytral basis. Men ikke som representanter for Russland. Hvordan dette skal gjøres i en lag-kontekst, må gås opp fra sak til sak. Men svaret er «ingen russiske flagg, ikke som representanter for Russland» lød svaret fra Wadas representant.

– Vi bør arrangere vår egne alternative olympiske leker om CAS ikke omgjør dette vedtaket, sier den kjente kunstløpstreneren Aleksej Misjin til nyhetsbyrået R-sport.

Bakteppe for mandagens avgjørelse er det omfattende, statsstøttede dopingregimet som skal ha preget russisk toppidrett gjennom mange år.

Etter tre års suspensjon ble antidopingbyrået RUSADA tatt inn i varmen igjen i september i fjor. Det ble likevel stilt krav om at byrået ga full tilgang til testresultater fra lab-en i Moskva. Da dette omsider ble gjort, viste det seg raskt at disse dataene var manipulert.

Dette er årsaken til at WADA-styret i dag fattet sin avgjørelse.

les også

WADA skal avgjøre Russland-saken mandag: Putin-vennen advarer mot «lynsjing»

– Russland fikk alle muligheter til å få orden i eget hus og bli med på det globale antidopingarbeidet, men de valgte i stedet å fortsette med juks og benektelser, sier WADA-sjefen Craig Reedie i en uttalelse.

Norske Linda Hofstad Helleland deltok på mandagens møte i Lausanne.

I fjor var hun én av to WADA-representanter som anbefalte videre utestengelse av RUSADA (Det russiske antidopingbyrået), i påvente av at Russland aksepterte kravene som var stilt til dem. Men likevel valgte altså resten av WADA-styret å hente Russland inn i varmen igjen.

les også

Den russiske dopingskandalen vokser: Full krise for IOC

Det har skuffet og irritert Helleland voldsomt. I dag var derimot avgjørelsen i WADA-styret enstemmig.

VG møtte toppsjefen i RUSADA, Jurij Ganus (55), i den amerikanske byen Colorado Springs i midten av oktober. Han var da innstilt på at Russland ville bli utestengt fra OL i Tokyo.

På spørsmål om RUSADA vil godta en straff fra WADA, nærmest uansett utfall, svarte Ganus den gangen:

– Jeg vil respektere den. Men jeg får se, for jeg vet ikke hva utfallet blir. Vi må høre meningene til de ulike sidene først.

Putin-venn, mangemilliardær, tidligere Arsenal-eier og president i det internasjonale fekteforbundet, Alisher Usmanov, skrev i helgen et brev til WADA der han advarte mot å bruke «lynsjing» som en del av dopingkampen.

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Russland
 3. IOC
 4. Wada

Flere artikler

 1. Helleland om WADA-utvalgets knallharde Russland-anbefaling: – Skulle bare mangle

 2. Dopingjeger kritiserer WADAs Russland-dom

 3. WADA skal avgjøre Russland-saken mandag: Putin-vennen advarer mot «lynsjing»

 4. Russerne er uenige med seg selv om doping-anken

 5. Ny russisk skandale varsles: Dopingjakten malt inn i et hjørne

Fra andre aviser

 1. Dopingskandalen ruller videre. Derfor klarer ikke Helleland å stole på IOC og Russland.

  Bergens Tidende
 2. Russland reagerer kraftig på utestengelse: – Anti-russisk propaganda

  Bergens Tidende
 3. Russland beklager WADA-innstilling

  Bergens Tidende
 4. Verdens antidopingbyrå har sendt Russland-utelukkelsen til CAS

  Bergens Tidende
 5. Russland anker dopingsak, Putin kaller utestengelsen «urettferdig»

  Bergens Tidende
 6. Russland beklager WADA-innstilling

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder