Tom Tvedt til VG: – Skal være veldig presise overfor våre medlemmer

HARDT PRESSET: Idrettspresident Tom Tvedt hadde et par minutter til pressen etter styremøtet torsdag. Foto:

Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

FØRDE (VG) Etter et 10 timer langt møte med idrettsstyret, møtte president Tom Tvedt (48) pressen. Han lover å komme med et nytt vedtak om åpenhet fredag formiddag.

  • Øystein Hernes

Artikkelen er over fire år gammel

Norges Idrettsforbund avholder sitt styremøte i Førde torsdag og fredag denne uken.

Der skal idrettstoppene blant annet diskutere «representasjon» og «selvpålagt åpenhet», temaer som har vært på dagsorden innen idretten de siste månedene.

– Vi har hatt en stor diskusjon. Idrettsstyret tar dette på fullt alvor, sier Tvedt til VG klokken 19.15 torsdag kveld, etter maratonmøtet som varte i overkant av 10 timer.

Tirsdag kom nyheten om at Norges Idrettsforbund (NIF) er nødt til å offentliggjøre enkeltbilag etter nyttår, dersom offentligheten ber om det. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tvang gjennom dette tiltaket etter å ha hatt to møter, men ikke fått tilfredsstillende svar fra idrettspresident Tom Tvedt og hans følge.

Så du denne? Drøfter Kjetil Siems reiseregninger på nytt

Fatter vedtak fredag

Idrettsforbundets møtevirksomhet startet klokken 09.00 torsdag morgen og foregikk i møtesal 11 på Scandic Sunnfjord Hotel & Spa i Førde sentrum.

10 timer senere sa de ferdige for dagen. Tvedt lovet å komme med et nytt vedtak om åpenhet i norsk idrett, da han møtte VG og NRK i et av pauserommene på hotellet.

VG-sportens nyhetsleder: Tom Tvedt kan ikke både stå i spissen for en åpenhetsreform i norsk idrett – og samtidig forsvare at Inge Andersen får hemmeligholde egne disposisjoner

– Vi har nå jobbet i åtte måneder. Vi har satt ned et utvalg. Vi går gjennom denne diskusjon, som vi tar på ramme alvor, fra ministeren. Vi skal diskutere dette videre i morgen, og så skal vi gjøre et vedtak. Vi skal være veldig presise overfor våre medlemmer – og pressen, fortsetter Tvedt.

Mandag la han og generalsekretær Inge Andersen frem sine reiseregninger fra juni til desember 2015. Tvedt ble valgt til idrettspresident i juni, og NIF har valgt å holde tilbake Andersens reiseregninger fra tiden før Tvedt ble president. Idrettsforbundet vil blant ikke oppgi summene lederne deres brukte i Sotsji-OL i 2014.

Inge Andersen ville ikke la seg intervjue i Førde torsdag og henviste til idrettspresidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HASTET AVGÅRDE: Generalsekretær Inge Andersen og IOC-representant Gerhard Heiberg. Foto: Øystein Hernes VG

Svaret kommer klokken 12.00

Et åpenhetsutvalg initiert av Norges Idrettsforbund – med tidligere kringkastingssjef John G. Bernander i spissen – skal nå vurdere hvor langt NIF skal strekke seg i åpenhetsspørsmålet. Tvedt er spent på konklusjonen.

– Men nå skal jeg se vektløftingen, og det gleder jeg meg veldig til, avsluttet Tvedt, som kun hadde noen minutter til VG og NRK på stedet.

Bakgrunn: Tvinger NIF til full åpenhet

Bakgrunnen for at styremøtet avholdes i Førde er det pågående europamesterskapet i vektløfting som arrangeres i byen. Idrettsforbundet fortsetter styremøtet i morgen klokken 09.00 og møter pressen klokken 12.00.

I går kom det også frem at allerede i under idrettstinget for ni år siden ble sentralledelsen i Norges Idrettsforbund pålagt å tilrettelegge for åpenhet med offentlighetsloven som rettesnor.

– Da vedtok idrettstinget at det skulle utarbeides en strategi om større åpenhet. Men det er tydeligvis ikke gjort noe med det, sier den tidligere lederen i Norges Motorsportforbund, Terje Rønning, til ANB

Les også

Mer om

  1. Idrettspolitikk

Flere artikler

  1. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

  2. Tom Tvedt etter styremøtet: Vil ikke vise fram bilag fra før sommeren 2015

  3. Tvedt om ministerkravet: – Brevet er tydelig

  4. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

  5. Basketballpresidenten om Tvedt: – Fanget av gammel NIF-kultur

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder