2008: En stolt 13-åring får møte sitt forbilde Michael Phelps. Joseph Schooling har på seg ei t-skjorte med Singapores flagg. Foto: Privat Via REUTERS

Ny stjerne knuste forbildet Michael Phelps i OL-bassenget

RIO DE JANEIRO (VG) Michael Phelps (31) hadde fire Rio-gull foran nattens 100 meter butterfly. Det endte med sølv bak Joseph Schooling (21) fra Singapore.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ta en god titt på bildet: her får en spent 13-åring møte sitt store forbilde. Joseph Schooling ante ikke den gang at han åtte år senere skulle slå tidenes olympier i OL-bassenget i Rio de Janeiro.

– Utrolig at så mye kan skje på åtte år, sier Schooling når VG treffer ham etter løpet.

Svømmeesset fra Singapore slo ikke bare Phelps i natt – han slo også verdensrekord for OL-bonus fra land. Gullbonusen som hadde blitt lovt ut av Singapore dersom noen fra landet vant i Rio, lyder ifølge Aftonbladet på rundt 6,2 millioner norske kroner. Det er verdensrekord.

Schooling ble landets første gullvinner da han gruste konkurrentene på 100 meter butterfly.

Det var Phelps' aller siste individuelle OL-øvelse i karrieren. Phelps var en av tre mann som fikk sølv. De to andre var Chad le Clos og Laszlo Cseh.

Fikk du med deg? Henrik Christiansen til OL-finale.

2016: Michael Phelps gratulerer sin venn Joseph Schooling med gullet på 100 meter butterfly. Foto: Dominic Ebenbichler Reuters

Schooling husker godt møtet med Phelps i 2008.

– Jeg klarte ikke å smile på bildet, jeg bare åpnet munnen. Michael og de andre amerikanske svømmerne var på pre-camp i Singapore før Beijing-OL, fortalte gullvinneren på pressekonferansen etterpå.

– Det er en stor ære at jeg nå kan svømme OL-finale mot Michael.

Les også: Michael Phelps måtte kjempe med tårene da han fikk sitt 22. OL-gull

Phelps snakket pent om Schooling der han satt ved siden av vinneren på podiet etterpå:

– Jeg har kjent Joseph lenge og sett hvordan han har vokst som svømmer. Han kan bli så bra som han vil. Det blir veldig moro å følge ham videre. Det skal jeg gjøre som svømme-pensjonist!

Saken fortsetter under sportsnyhetene!

Phelps vant 100 meter butterfly under OL både i 2004, 2008 og 2012, men Joseph Schooling var klart raskere enn Phelps i semifinalen her i Rio, og han var best også i finalen. Schooling vant med hele 75 hundredelers forsprang til de tre på sølvplass. Phelps svømte seg opp til 2. plass etter å ha vært utenfor pallen halvveis i løpet.

Michael Phelps svelget og svelget og klarte såvidt å holde tårene unna da han for 22. gang mottok OL-gull natt til fredag. Det skjedde etter finalen på 200 meter medley.

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm.

Fikk du med deg denne? Skuffet over OL-starten: Har gitt seg selv forbud mot sosiale medier

I sitt fjerde OL har Phelps gjenoppdaget gleden ved svømming. Han fortalte natt til fredag at han var som en 18-åring når det gjaldt lysten til å trene fram mot OL. Derimot klaget han over at kroppen ikke var like bra som tidligere og spøkte med hvor lang tid han trenger til å komme seg opp av bassenget.

Det var tydelig at seieren på 200 meter medley i Rio natt til fredag betydde ekstremt mye for tidenes olympier.

GRATULERER: Joseph Schooling blir gratulert med gullmedaljen av Michael Phelps, som var en av tre mann på sølvplass på 100 meter butterfly. Foto: Athit Perawongmetha Reuters

Michael Phelps har nå 27 OL-medaljer i samlingen. I Rio-OL har han tatt fire gullmedaljer, to individuelle (200 m butterfly og 200 m medley) og to i stafett, og nå altså sølv på 100 meter butterfly.

Lørdag kveld skal Michael Phelps svømme sin aller siste OL-øvelse - medley-stafetten for USA.

– Det blir veldig rart, innrømmer han.

PS: Katinka Hosszu sto med tre gull foran nattens 200 meter rygg, men ble slått av amerikanske Maya Dirado, som hadde et fantastisk innslag. Dirado trodde knapt sine egne øyne da hun slo favoritten fra Ungarn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder