REDDER NORGE? Etter OL-nedturen er Sarah Louise Rung Norges største håp i Paralympics. Her er hun fotografert i fjorårets VM, sammen med rivalen Teresa Perales fra Spania. Foto: IAN MACNICOL/GETTY

Rung vil gjøre det bedre enn hele den norske OL-troppen

Sarah Louise Rung (26) pakker ikke inn ting i «arbeidsoppgaver» og «prestasjoner». Hun sier det rett ut: Målet er å gjøre det bedre enn hele den norske OL-troppen gjorde det i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ja, faktisk langt bedre.

– Målet er å gjøre mitt beste mesterskap, sier hun til VG på Skype fra Spania, der hun OL-lader.

I London-paralympics for fire år siden tok hun to gull og to sølv. Så hun er så unorsk å si det rett ut:

– Fem medaljer er målet. Men det som driver meg er tider og sånn. Jeg håper at jeg kan gjøre mine beste tider noen gang i Rio.

GALLA-GROSSIST: Sarah Louise Rung har håvet inn trofeer i Idrettsgallaen gjennom årene. Foto: Frode Hansen VG

For å rekapitulere litt: Norges OL-tropp i Rio for kort tid siden tok fire bronsemedaljer.

Les også: Rung tok to VM-gull på 42 min.

Om Rung for eksempel skulle nøye seg med to gull og to sølv i Rio, er det langt, langt bedre enn OL-troppen samlet.

– Jeg skal svømme syv distanser. Så mange har jeg aldri gjort før i et mesterskap, men det hadde sammenheng med at jeg ellers ville ha fått tre fridager på rad. Så da slengte vi på 50 meter fri også. Vi tar det som en forberedelse til 100 meter fri.

Sarah Louise Rung snakker mye om 100 meter fri. Det er tydelig at det ergrer henne at hun har blitt slått en del på denne distansen. Som i VM i fjor da Rung tok fire gull, men «bare» sølv på 100 meter fri (pluss bronse på 50 meter rygg).

– Jeg har aldri vunnet 100 meter fri før. Jeg ble nummer fire i London. Så ja, jeg er i jagerposisjon. Og det liker jeg. Jeg liker å jage, ikke bare være favoritt.

Les også: Russland utestengt fra Paralympics.

Sarah Louise Rung har ikke tenkt noe over at hun kanskje «redder» norsk toppidrett og toppidrettssjef Tore Øvrebø ved å håve inn medaljer i bassenget i Rio de Janeiro. Og når vi spør om hun føler et større press etter at OL-troppen måtte nøye seg med sine fire bronsemedaljer, svarer hun:

– Nei, det har jeg ikke tenkt så mye på. Forventningene – det er forventningene jeg har til meg selv. Jeg føler ikke noe press for å ta flere medaljer for Norge. Jeg skal bare kose meg i Rio og gjøre så godt jeg kan, smiler hun på skype-bildet.

Les også: «Ingen grenser»-Birgit til VM-finale – tross store smerter.

Rung har svømt omtrent så lenge som hun kan huske. Men livet ble snudd på hodet den 1. september 2008, noen dager før åpningen av Paralympics i Beijing. En tilsynelatende enkel operasjon gikk fryktelig galt, og følgen ble at hun må sitte i rullestol resten av livet.

Fire år senere var hun på plass i London-paralympics. Nå handler det om Rio. Og hun utelukker ikke at hun kan komme til å svømme i Tokyo om fire år heller.

– Etter Rio vil jeg ta ett år av ganger, men det er ikke usannsynlig.

Hun kan pynte opp en hel herregård med alle sine trofeer fra Idrettsgallaen, og Sarah Louise Rung er blitt et forbilde for mange i norsk idrett. Men det koster.

– Hverdagen består av trening. To-tre økter om dagen. Søndagene har jeg fri, i hvert fall når jeg er hjemme. Men det blir 28–33 timer trening i uken.

Les også: Rio-arrangørene flyttet penger fra Paralympics til OL.

Skal vi tippe at en gjennomsnittlig norsk tippeligaspiller ligger på snaut halvparten? Men så blir det heller ikke så mange OL-medaljer av det heller.

Akkurat nå er Rung i Spania. for å gjøre de siste forberedelser fram mot Paralympics.

– Jeg har hatt opp mot 200 reisedøgn det siste året, forteller hun.

Alt for å være best mulig forberedt.

Under OL ble det kjent at brasilianerne hadde brukt så mye penger på OL at det manglet penger til gjennomføringen av Paralympics Myndighetene måtte gripe inn.

Les også: VM-helten Rung: – Vet jeg har mer inne.

– For å være helt ærlig, så har jeg ikke fulgt noe særlig med på det der. Jeg er i «Rio-boblen». Jeg bare jobber med detaljer for å svømme best mulig. Det blir nok bra der nede.

– Tror du det kan bli flere norske svømmemedaljer i Paralympics?

– Ja, de to andre, Andreas Bjørnstad og Adam Ismael Wenham har begge muligheter til medalje. De er sterke kandidater i sine øvelser.

Les også: Rung blir trolig Norges Rio-dronning.

– Hva betyr det for deg å trene med de norske OL-svømmerne Henrik Christiansen og Susann Bjørnsen?

– Det var gøy at de gjorde det så bra i Rio. Selv om de var debutanter, håndterte de det fint. Det er kjekt at norsk svømming er med i de store mesterskapene. Jeg liker veldig godt at landslaget er integrert, at vi reiser og trener sammen. Jeg har vært svømmer siden jeg var åtte år og bare fortsatte som para-svømmer siden jeg var 18. Så for meg har det bare vært naturlig å fortsette å trene med dem som jeg alltid har trent med hjemme.

– Føler du at du får anerkjennelse nok for det du gjør i bassenget?

– Det blir større og større interesse for paralympisk idrett. Det blir mer og mer i media. Jeg håper at det fortsetter og at vi blir lagt merke til. Vi legger også ned mange timer for å komme dit vi er.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder