STØTTER JANSRUD: Skiskytter Emil Hegle Svendsen sier at noe må gjøres etter et svakt OL medaljemessig. Her er han utenfor Olympiatoppen i mai i år. Foto: Jostein Magnussen VG

Svendsen: – Noe må gjøres med sommeridrettene

Firedobbelt OL-mester i skiskyting Emil Helge Svendsen (31) mener at det er mer attraktivt å satse på vinteridrettene enn sommeridrettene i Norge. Han etterlyser bedre tilrettelegging for at også sommeridrettene kan satse på heltid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er tydelig at noe må gjøres med sommeridrettene. Det sammenlignes hele tiden med vinteridrettene, som står veldig sterkt i Norge. Det er veldig lett å satse på vinteridretter, og mer attraktivt enn å satse på sommeridretter, sier Svendsen til VG.

Han mener noe må gjøres etter den dårligste medaljefangsten i sommer-OL siden 1984, deriblant at det må legges bedre til rette for at også sommeridrettene kan satse hundre prosent på idretten.

– Det er ikke vanskelig å se at utøvere, som de beste skytterne i Norge og han triathlon-utøveren (Kristian Blummenfelt), må jobbe deltid ved siden av satsingen. I toppidretten er ikke det optimalt. Det tar vekk energi fra idretten. Det handler om å få muligheten til å satse på heltid uten å jobbe ved siden av, fortsetter Svendsen.

Fikk du med deg? Jansrud mener Olympiatoppen må ut av Idrettsforbundet

Færre treningstimer

HELT OVER NATTEN: Bartosz Piasecki ble hele Norges fekteprins da han tok sølvmedalje under sommer-OL i London for fire år siden. Før Rio-OL klarte han derimot ikke å kvalifisere seg til lekene. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Sølvvinneren fra kårdefekting i London-OL for fire år siden, Bartosz Piasecki, uttalte i et intervju med TV 2 tirsdag at han hadde endt opp med færre treningstimer før Rio-kvalifiseringen enn det han hadde før lekene i London.

– Mellom London og Rio tror jeg faktisk jeg endte jeg på færre treningstimer enn det jeg hadde de fire årene før, nettopp fordi jeg måtte jobbe 50 prosent, sier fekteprinsen til TV 2.

Kronikk: Legg ned Olympiatoppen!

Han fikk riktignok et stipend av Olympiatoppen, men Piasecki sier at det ikke er nok på grunn av at fekting er en mindre sommeridrett.

– Jeg hadde i hvert fall hatt bedre forutsetninger til å lykkes. En fektekonkurranse i OL er veldig åpent. Det er bare 32 deltakere og egentlig kan de fleste vinne. Jeg hadde hatt like stor sjanse til å vinne som alle de andre, avsluttet Piasecki.

NIFs generalsekretær: Full tillit til toppidrettssjefen

For den amerikanske modellen

Svendsen mener at det må en endring til på sommersiden av idretten, uten at han har noen sterke meninger om hva som konkret må endres på. Han mener likevel at mange av synspunktene som legges frem er gode. Deriblant kritikken fra vinteridrett-kollega Kjetil Jansrud, som foreslår en amerikansk rekrutteringsmodell der idretten knyttes tettere opp mot utdanningsinstitusjonene.

– Går vi til USA, med universiteter og stipender, hvordan de satser idrett og hvordan de har systemer som tar vare på talentene. Å gå idretten gjennom skolen. Medaljestatistisk er det en ganske rå løsning, sa Kjetil Jansrud til VG om nasjonen som har toppet medaljestatistikken i de seks sommer-OL som er arrangert siden 1996 (og som gjerne ligger omtrent på «norsk» gullnivå også i vinter-OL).

Norsk skytelegende: – Risikosport å satse på sommeridrett i Norge

– På universitetsnivå er det mange som slutter i Norge fordi de ikke får råd. Det er ikke alle som har foreldre som kan finansiere en satsting ved siden av studiene, sier Svendsen.

Om organiseringen i Olympiatoppen har derimot ikke Svendsen noen spesielle meninger.

– Det har jeg ikke noe dekning for å uttale meg om. Vi blir aldri noen stormakt i sommer-OL, men jeg håper bare at det blir tatt noen grep. Det hadde vært morsomt å få sommeridrettene høyere opp på resultatlista.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder