PUBLIKUMSSUKSESS: Publikum fulgte med på kvalifiseringen til finalen i freeski superpipe for menn i Wyller under X Games i februar i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Oslo kommune vraker X Games

Bystyremedlem for Høyre: – Dette er nitrist

Skateboard trolig ut. Big Air og slopestyle til Hafjell

Det blir ingen reprise på folkefesten i hovedstaden forrige vinter: Oslo Byråd vender tommelen ned for X Games.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har arrangørene nå fått bekreftet.

Mens Venstre og Høyre har vært positive, velger altså Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV å si «nei» i budsjettet som skal vedtas kommende onsdag.

– Det er nitrist at byrådet ikke innser hvilke profilering dette ville gitt Oslo. Jeg mener at dette er en tapt mulighet for byen. X Games forrige vinter hadde et større publikum på TV og i sosiale medier enn hva noe annet idrettsarrangement i Norge har hatt på mange år, sier bystyremedlem for Høyre, Eirik Lae Solberg, til VG.

Slopestyle og Big Air vil istedet arrangeres på Hafjell kommende vinter. Mye tyder på at den ferske avgjørelsen fra flertallet av politikerne i Oslo, gjør at skateboard i sin helhet forsvinner ut av programmet.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) presiserer at det lenge har vært klart at det ikke ville bli noe av snø-aktivitetene i Oslo kommende vinter. Derfor var det skateboard-delen av X Games som man til slutt måtte vurdere, sier hun.

SNOWBOARDPRESIDENT: Ola Keul. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Vi har i budsjettbehandlingen vurdert om det er riktig å bruke penger på dette. Og vi landet på et «nei». Det finnes bare en viss sum penger i et budsjett. Det betyr derimot ikke at vi ikke satser på egenorganisert idrett: Vi gir nå et tilskudd til halfpipe-en i Wyller, som ellers har vært avhengig av at det har blitt avholdt en konkurranse der, sier byråden.

Bakgrunn: Stortinget sier ja til X Games neste år

Forrige vinter var alle arrangementene i hovedstaden utsolgt. 35.000 mennesker skapte daglig folkefest på Tøyen - hvor vinteridrett tradisjonelt ikke står veldig sterkt til vanlig.

Etter det forrige arrangementet meldte 460 nye medlemmer inn i Tøyen Sportsklubb, ifølge snowboardforbundet. 800 barn og unge fikk gratis heiskort og kurs, samt mulighet til å låne utstyr.

– X Games i Oslo forrige vinter var det idrettsarrangementet som har skapt mest aktivitet for snowboard i Norge noensinne. Det involverte en masse unge mennesker som den tradisjonelle idretten opplever utfordringer med å nå. Det klarte man ved å bringe det råeste vi har å by på av vinter- og actionsport til stedet der det bor flest folk. Derfor er det synd at det ikke blir noe av i Oslo i 2017. Samtidig er vi opptatt av å se fremover, sier snowboardpresident Ola Keul.

Arrangøren bak X Games ga opprinnelig byrådet i Oslo frist til 20. juni med å gi en indikasjon på hvor hvorvidt man ville bevilge penger til 2017-arrangementet. Når man ikke hørte noe, ble det stadig tydeligere at Big Air kom til å flyttes til Hafjell.

STORT HOPP: Dette Big Air-anlegget ble satt opp på Tøyen forrige vinter. I 2017 er det Hafjell som får besøk av Big Air-konkurransen i X Games. Foto: Jan Petter Lynau VG

Det har derfor vært planen de siste månedene. Anlegget vil bygges ved siden av der man skal arrangere slopestyle.

– Det er ingen dårlig idé: Det er billigere å bygge Big Air i en alpinbakke enn på en parkeringsplass i Oslo. Samtidig er mange av dem som kjører slopestyle også gode i Big Air. Dermed kan de konkurrere i to grener. Det blir mer pengepremier å slåss om, og mer prestisje, sier arrangør Henning Andersen.

Leste du denne? Tidligere byråd: – Ble skjelt ut av skipresidenten

Arrangementet i fjor gikk med et overskudd på 7,5 millioner kroner. Disse pengene skal pløyes inn i 2017-arrangementet. I tillegg har regjeringen, med god støtte fra Venstre, sørget for at det blir bevilget statlige millioner til det som skal skje på Hafjell.

– Visjonen er å overgå oss selv og skape det beste actionsport-arrangementet som noen gang har blitt holdt i Europa, sier Andersen.

Leste du denne? Ser Rødt: – X Games får ikke én krone

Oslo idrettskrets, som er underlagt Norges Idrettsforbund, skrev tidligere i år brev til politikerne i hovedstaden, der man ba dem si nei til privateide X Games.

– X Games løste spørsmålene knyttet til antidoping, og så er dette ekstra skuffende. Arrangøren hadde gjort en solid innsats for å løse de utfordringene som har vært der, sier Høyre-politiker Lae Solberg.

Han sier det ville kostet ni millioner kroner å avholde skateboardkonkurranser i nybygde Skur 13 i Oslo.

– Det må et under til for at vi klarer å arrangere skateboard et annet sted. Det har riktignok skjedd under før, men det skal altså veldig mye til, sier X Games-arrangør Henning Andersen.

Rina Mariann Hansen understreker at man i år bruker fire millioner kroner på å varme opp Skur 13, slik at driften er sikret - også gjennom hele vinteren.

– Det er også et eksempel på prioritering av bredden, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder