SJOKKERT: Maja Alm er her fotografert i Tiomila for drøyt to uker siden. Hun ble smugfilmet av en dansk leder i orienterings-EM. Foto: NTB SCANPIX

Filmet med skjult kamera i orienterings-EM: – Jeg ville sette meg ned og gråte

En dansk leder ble sendt hjem fra orienterings-EM etter å ha smugfilmet flere utøvere i intime situasjoner. – Jeg hadde mest lyst til å sette meg ned og gråte, fastslår tre ganger verdensmester Maja Alm (27) om sin stafettetappe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hun har skrevet på Facebook-profilen sin om det som skjedde i Tsjekkia.

– Det som gjør aller mest vondt, er ikke at vi ble filmet. Det som slår meg hardest er å bli sviket fra en som jeg stolte på, skriver Alm.

Skjulte kameraer ble funnet i garderoben, dusjen og soverommet til de danske jentene under EM. En av de danske lederne ble sendt rett hjem.

LES OGSÅ: Hausken (40) skulle ikke være med i EM - tok sølv.

Alm er en av de store stjernene i orientering, og kom hjem fra EM med to medaljer, 4. plass og 6. plass.

– Men da vi fikk vite etter målgang på mellomdistansen at en av våre ledere hadde filmet oss med skjult kamera, blir resultatene plutselig mindre betydningsfulle, skriver hun på Facebook.

– Etter en natt, der stort sett ingen av oss kunne sove, sto stafetten på programmet.

LES OGSÅ: Norges VM-helt gikk på en smell og var borte i fem år

– Det har vært et stort sjokk for dem. Det tror jeg de fleste hadde følt om de fikk høre at noen hadde filmet deres privatliv med et kamera, uten at de selv visste om det. Det er en ubehagelig situasjon for alle, sier den danske landslagslederen Helge Lang Pedersen til bt.dk.

Det danske idrettsforbundet skal ha hatt mistanke til lederen i lengre tid, men ikke klart å få bevis.

Maja Alm skriver om fredagens stafett, som altså gikk dagen etter at filmingen ble avslørt.

– Ida og jeg hadde egentlig bestemt oss for at vi ikke skulle løpe, men en halv time før start tar vi en snakk med sportspsykologen, som rådet oss til å gjennomføre løpet. Vi forsøker å legge hendelsen bak oss, men det popper likevel opp i tankene hvert 10. sekund, skriver Alm.

LES OGSÅ: Fikk seg en tankevekkeer før VM

– Det går riktig fint de første par postene. Selv om kroppen føles helt tom for energi, kan jeg se at det går hurtig nok. Jeg får hurtig kontakt med den første store klyngen, løper noen strekk alene og får så kontakt med Russland og Finland. Jeg aner ikke hvor vi ligger i stafetten, og de tanker jeg kjemper med, handler mer om gårsdagens sjokkerende nyhet enn om hvilken plassering vi har, fortsetter Alm på facebook.

Hun beskriver hvordan jakten på postene begynner å forsvinne for henne:

– Alle de tankene som den siste timen har forsøkt å nå meg, får plass, og jeg har mest av alt lyst til å sette meg ned og gråte. Jeg vet godt at oppgaven min er å finne neste post, men jeg kan slett ikke samle meg om det, skriver Maja Alm.

Den danske idrettslederen er politianmeldt, og politiet mistenker at det finnes flere opptak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder