GODE BUSSER: Sportsminister Vitalij Mutko (t.v.) blir sittende tross den knusende WADA-rapporten. Til høyre president Vladimir Putin. Her er de to i samtale med FIFA-president Gianni Infantino (med ryggen til) i slutten av april.
GODE BUSSER: Sportsminister Vitalij Mutko (t.v.) blir sittende tross den knusende WADA-rapporten. Til høyre president Vladimir Putin. Her er de to i samtale med FIFA-president Gianni Infantino (med ryggen til) i slutten av april. Foto: Sputnik Reuters

Slik svarer Putin på doping-rapporten

SPORT

President Vladimir Putin lover at de som er nevnt i den knusende doping-rapporten, blir fjernet - inntil videre.

Publisert: Oppdatert: 18.07.16 20:37

Det kommer frem på Kremls hjemmeside.

Ifølge presidentens talsmann, Dmitrij Peskov, blir likevel sportsminister Vitalij Mutko sittende.

Den russiske presidenten mener at dopingskandalen er å blande politikk og idrett.

– De tjenestemennene som er nevnt i kommisjonens rapport, vil bli suspendert inntil etterforskningen er avsluttet, sier Putin i uttalelsen.

– Men før vi tar en endelig beslutning om disse tjenestemennene, ber vi WADA komme med detaljert og objektiv informasjon, basert på fakta, slik at russisk lov kan håndheves og etterforskerne kan bruke dette i sitt arbeid, fortsetter den russiske presidenten.

Les også: Rapport: Statlig kontrollert dopingregime under OL.

Putin sier, som tidligere, at russerne vil gjøre tiltak som hindrer brudd på «russisk lovgivning og internasjonale regler, som vårt land har forpliktet seg til».

En uavhengig WADA-kommisjonen konkluderte mandag med at russerne jukset med dopingprøver under OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Blant annet skal positive dopingprøver ha blitt byttet ut med rene prøver.

Bakgrunn: 20 spørsmål og svar om russisk doping

Rapporten er i stor grad basert på uttalelsene fra den tidligere sjefen for Moskvas dopinglaboratorium, Grigorij Rodtsjenkov. Putin setter hans troverdighet i tvil, og han mener også at politikk og sport nå blir blandet:

– Vi er nå vitne til at politikk og sport igjen blir blandet. Det handler om å gjøre sport til et instrument for geopolitisk press, for å danne et negativt bilde av nasjoner, sier Putin.

Les også: Sterke reaksjoner på at dopingtatt russer får delta i OL

Han trekker linjene tilbake til det som skjedde på 1980-tallet da USA og mange andre vestlige land, blant dem Norge, boikottet Moskva-OL i protest mot invasjonen i Afghanistan, og at Sovjetunionen og flesteparten av deres allierte gjengjeldte dette med å boikotte Los Angeles-lekene fire år senere.

– Nå handler det om de såkalte dopingskandalene, der sanksjonene blir utvidet fra å gjelde de som har brukt doping, til å gjelde alle, inkludert «rene utøvere», under påskudd av å beskytte deres interesser, fortsetter Vladimir Putin på Kremls hjemmeside.

Han er klar på at Russland ikke tolererer doping i idretten.

Fikk du med deg denne? Utestengte russere satser på rettslig fasttrack til Rio-OL

– Doping er en trussel mot liv og helse for utøverne. Vi er konsekvent for å utrydde doping, og vil samarbeide med relevante internasjonale organisasjoner og IOC for å overholde det, hevder Putin.

McLarens-kommisjonens tre hovedpunkter er disse:

1) Moskva-laboratoriet beskyttet dopede russiske utøvere ved at positive dopingprøver forsvant.

2) Under OL byttet Sotsji-laboratoriet ut positive dopingprøver med rene.

3) Sportsministeren og hans departement kontrollerte og forsikret at en utøvers prøveresultater ble manipulert – eller byttet – med hjelp fra russisk sikkerhetstjeneste, i tillegg til både Moskva- og Sotsji-laboratoriet.

Mange russiske idrettsledere avfeier mandag WADA-rapporten. Et av de få unntakene, er den tidligere tennis-stjernen Jevgenij Kafelnikov:

– Dette er veldige alvorlig ting. Jeg tror ikke WADA hadde kommet med slike beskyldninger uten grunn, sier han til Sport Ekspress om rapportens påstander om svindelen med russiske dopingprøver under OL på hjemmebane i 2014.

Her kan du lese mer om