TUFTES ITALIA: For 19. gang er Olaf Tufte på samling i Seiser Alm. Denne gang som eneste norske utøver. Foto: Privat

Her har Olaf Tufte tilbrakt mer enn ett år: – Jeg går ikke lei

Olaf Tufte (40) hadde et klart krav for å fortsette karrieren: Treningsleir i Seiser Alm. Roeren har til sammen vært 399 dager i den italienske høyfjellsidyllen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Landslaget har kuttet ut sin årlige langrennssamling i januar. Dermed var veteranen eneste norske utøver i Italia nylig. Olaf Tufte besøkte fjellbygda i Syd Tyrol for 19. året på rad. For 17. gang på samme hotell.

OL blir brennhett: Skarstein tar Tokyo-tempen i 33 pluss

– Jeg går ikke lei og kjenner jo alle som jobber her. For meg er dette en viktig samling og en veldig fin avveksling fra trening og gårdsarbeid hjemme. Jeg får senket skuldrene, sier han til VG.

Han har tilbrakt mer enn ett år av livet 1950 meter over Middelhavet.

– Denne leieren har Olaf så absolutt utbytte av. Det har fysiologiske tester på, sier Eirik Verås Larsen.

Olympiatoppens konsulent fulgte opp veteranen i en uke. Landslagssjef Johan Flodin var også på besøk.

– Så lenge man er aktiv, så trengs det barnevakt, beskriver 40-åringen med en liten latter. Saken fortsetter under bildet av Tufte med vektstang, hansker og lue.

STYRKE I MINUS: Olaf Tufte har enkelte dager møtt på minusgrader i styrkerommet sammen med de svenske roerne Emma Fredh og Lovisa Claesson. Foto: Privat

Seiser Alm er – utrolig nok – snøfritt. Men Tufte fikk gått i en syv kilometer lang trasé med kunstsnø.

– Jeg kan kjenne på at jeg er sliten. Men da slår jeg meg selv litt på øret og sier at det er helt frivillig om du vil bli god. Jeg er privilegert som får være her, sier Olaf Tufte.

Suksess i underbuksen: Tufte har solgt 500.000 boksere

Han kjørte fysiske økter i kjelleren på hotellet. Kulden har rammet Mellom- og Sør-Europa. Det har vært minusgrader i styrkerommet under enkelte av øktene.

– Det er ikke noe problem om du har gode klær og motivasjon, hevder han.

Tufte har trent en del sammen med de svenske landslagsutøverne Emma Fredh og Lovisa Claesson. Han har hatt besøk av familien i en uke, fått praktisk hjelp av den tidligere ropresidenten Knut Arthur Nordstad og har hatt med seg landslagets fysioterapeut Daniel Lilltveit Berge.

På 40-årsdagen: Henter kunnskap og inspirasjon fra Ole Einar Bjørndalen

Saken fortsetter under videointervjuet med Tufte fra turnhallen i Oslo i desember.

Verås Larsen deltok selv på skisamlingen i mange år da han var aktiv kajakkpadler med to OL-gull.

– Han er fortsatt med på øktene, men gir seg ofte litt før dagens første er ferdig og blir ikke med på den andre. Jeg synes han har blitt en fløtepus etter at han giftet seg og fikk barn, erter Olaf Tufte.

Leste du? Tufte fortsetter – går for VM-gull

Han bestemte seg i desember for å fortsette karrieren. Roforbundet betaler for samlingen i Seiser Alm.

– Jeg satser på å betale tilbake under VM i oktober, sier Olaf Tufte – med en klar drøm om å ta sitt første VM-gull siden 2003 i Florida til høsten.

Eirik Verås Larsen mener det er «kjempebra» at kompisen fortsetter. Tufte tar en sesong av gangen, men utelukker slettes ikke at han kan delta i neste OL som 44-åring.

– Jeg har tro på at han kan hevde seg i Tokyo-OL, sier den tidligere padleren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder