SUKSESS: Magnus Carlsen gjør suksess på sjakkbrettet, både i virkeligheten og som app. Her er han den nylig arrangerte VM i hurtigsjakk. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Carlsen-selskap har inngått millionavtale med Forskningsrådet

Girer opp app-satsingen før neste VM-match

BERLIN (VG) Selskapet og appen «Play Magnus», som sjakkeneren Magnus Carlsen (24) har en stor aksjepost i, har inngått en avtale med Forskningsrådet som kan være verdt ni millioner kroner de neste tre årene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Meningen er å utvikle den populære «Play Magnus»-appen videre – frem mot VM-kampen høsten 2016.

Selskapet kan spare inntil ni millioner kroner i skatt de neste tre årene. Hvis selskapet ikke skal betale skatt, vil de få utbetalt det samme beløpet.

– Skattefunn er en gunstig ordning som gir skattefradrag for forsknings- og utviklingsprosjekter, forteller Arvid Hallén, adm. direktør i Forskningsrådet.

– Hjernetrening

«Play Magnus» kan i år få 20 prosent skattefradrag for kostnader inntil 15 mill. kroner, det vil si tre mill. kroner. I statsbudsjettet er dette beløpet foreslått økt til 20 mill. i 2016, noe som i så fall kan gi inntil fire mill.

Avtalen med Forskningsrådet ble landet for rundt to uker siden. I februar i fjor ble «Play Magnus» lansert, en app som lar vanlige folk utfordre Carlsen i sjakk – en computerversjon av ham – på ulike alderstrinn. Pengene de nå har fått skal brukes til å videreutvikle metoder som gjør computer-Carlsen til en mer realistisk motstander. Målet er også å gi spillerne mer konkrete tilbakemeldinger på hva de trenger å øve på for å bli bedre.

– Vi satser på å lansere en ny app før Magnus’ neste VM-match. En app som er mer rettet mot sjakk- og hjernetrening, sier daglig leder Kate Murphy i Play Magnus.

Neste VM-kamp spilles trolig høsten 2016.

Magnus Carlsen reiser torsdag hjem fra Berlin med et VM-gull i hurtigsjakk i ryggsekken. Nordmannen mislyktes i det påfølgende VM i lynsjakk, slaktet egen oppførsel og eget spill, men ble til slutt hyllet av konkurrentene for at han forsvarte det ene gullet.

– En vekstbransje

Carlsen eier 85 prosent av selskapet «Magnuschess», som har dratt inn 54 millioner kroner de siste fem årene. «Magnuschess» har en aksjepost på 54 prosent i appen Play Magnus. Det har tidligere blitt antydet at selskapet har en verdi på mer enn 80 millioner kroner. Også Carlsens manager Espen Agdestein har en aksjepost i «Play Magnus».

DAGLIG LEDER I PLAY MAGNUS: Kate Murphy, her fra VM i sjakk i Sotsji. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Etter avtalen med Forskningsrådet ble avtalt, hyret selskapet inn Tord Romstad; mannen bak den populære sjakkcomputeren Stockfish. Han skal jobbe med å videre utvikle de ovennevnte, ofte referert til som «kunstig intelligens».

Kate Murphy er glad for nysigneringen.

– Tord er et geni. Målet på sikt er å gå «beyond chess». Å bruke sjakken til å hjelpe folk til å bli smartere. Få bedre hukommelse, tenke mer logisk, sier Murphy.

– Det er viktig for meg å bringe sjakk til flere. Både i Norge og ute i verden. Det er ikke alle som har noen å spille mot, sier han selv, har Carlsen tidligere uttalt til VG.

Direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet må innrømme at han ikke har «Play Magnus» på sin mobiltelefon.

– Men spill er en vekstbransje. Hvis du treffer de riktige markedene, ligger det store gevinster her. Skattefunn-ordning er ment som et incentiv til norske selskaper til å drive forskning og utvikling for å stå sterkere i det internasjonale markedet.

PS: Magnus Carlsen pappa, Henrik Carlsen, er både daglig leder og styreleder i selskapet Magnuschess.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder