FRILØPET I OL: Anne Line Gjersem (20) var første norske kunstløper i OL på 50 år da hun ble nummer 23 etter friløpet i Sotsji i februar. Foto:Ivan Sekretarev,Ap

Kunstløp-Anne Line: - Utrolig gøy

Norges historiske OL-deltaker invitert til toppkonkurransen Kina Grand Prix

Anne Line Gjersem (20) sesongåpner i Kina Grand Prix neste måned - med seks trippelhopp i sitt nye program.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg er invitert til Grand Prix i Shanghai. Det er utrolig gøy. Jeg tenkte at det ville ta noen år, sier Anne Line Gjersem til VG.

Hun var første norske kunstløper i OL siden 1964 da hun ble nummer 23 etter langprogrammet i Sotsji i februar. Anne Line Gjersem tok deretter 22. plass i VM. Hun deltok imidlertid ikke i tradisjonsrike Nebelhorn Trophy i Tyskland forrige uke.

Lyskeproblemer

Det var 7. plassen der i fjor som kvalifiserte henne for OL.

- Jeg har utsatt sesongåpningen litt og begynner å konkurrere senere. Årsaken er lyskeproblemer jeg slet med i sommer og to nye programmer jeg er i ferd med å øve inn, forteller Malmö-bosatte Anne Line Gjersem.

Tvillingsøsteren Camilla ble nummer åtte i Nebelhorn Trophy i Oberstdorf 24. til 27. september. Det var hun, og Anne Line, veldig fornøyd med.

FORTSATT SAMMEN: Anne Line Gjersem har fortsatt Ela Magnusson som trener. Her de to i forbindelse med friløpet i Sotsji-OL. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

- Det er viktig at det er konkurranse mellom oss, mener Anne Line Gjersem.

Den leder hun fortsatt, noe som ble bekreftet da hun ble invitert til å delta i Kina Grand Prix 7. til 9. november.

12 deltakere i Kina

Konkurransen i regi av det internasjonale skøyteforbundet ISU teller kun 12 deltakere. Blant andre Russland Julia Liptnitskaja (16), som ble nummer fem i OL på hjemmebane, og USAs Polina Edmunds som kom på 9. plass i Sotsji.

Anne Line Gjersem er en av fire deltakere fra Europa. De tre andre er Sveriges Viktoria Helgesson som ble nummer 14 i EM, og «ga bort» finaleplassen i friløpet til Anne Line Gjersem da hun falt i OL-kortprogrammet, Russlands Lipnitskaja og Elizaveta Tuktamyskeva.

De åtte andre kommer fra kunstløpnasjonene Canada (1), Kina (2) Japan (1), Sør-Korea (1) og USA (3).

- Det går hele tiden på hva man presterer, svarer Anne Line Gjersem på spørsmål om hun også skal være med «mot de beste i verden» i de neste Grand Prix-konkurransene i Russland, Japan, Kina, USA, Canada og Frankrike.

Seks trippelhopp

Hun har ligget på treningsleir åtte uker i sommer, hvor av seks i Tyskland.

Trenerne er de samme, Malmö-baserte Ela Magnusson og Laco Vince. Eneste endring fra forrige sesong er at hun har flyttet treningssted fra den gamle hallen - som nå er revet - ved Åge Hareide og Malmö FFs Swedbank til treningshallen vegg i vegg med ishallen Malmö Arena.

- Det har gått veldig bra. Men alle piruettene sitter ikke ennå. Jeg har lagt inn nye elementer i år. Det er lutz eller flip av høyere vanskelighetsgrad. Jeg har seks trippelhopp og to dobbel axel i det nye programmet, forteller hun.

22. PLASS I VM: Anne Line Gjersem ble nummer 22 i VM etter OL. Her under kortprogrammet i mesterskapet i Japan i mars. Foto:Toshifumi Kitamura,Afp

Mye styrketrening

Ved siden av sivil ingeniør studiene innen informasjons og kommunikasjonssystemer, trener hun «minst» to timer om dagen - noen ganger tre. I tillegg kommer veldig mye fysisk trening og ballett.

Hun har vektlagt koreografien, som hun uttrykker det.

- Det er fullt kjør, men med et annet og sterkere fokus på rehablitering og styrke, sier Anne Line Gjersem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder