PÅ PLASS: Support Justice og Geir Vegard Gundersen bor på Grosbois under Paris-besøket denne vinteren. Foto: Eirik Stenhaug , Equus Media

Norske travstjerner måler krefter i fransk storløp

Prix d'Belgique er søndagens 5+ løp

Om to uker skal travprofilene Support Justice og Lionel ut i verdens tøffeste travløp – søndag er det duket for generalprøven med 600.000 kroner i førstepremie.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flere av verdens beste hester stiller til start i søndagen storløp – Prix d'Belgique – et løp den tidligere norske travkongen, Yarrah Boko, har vunnet to ganger. Nå skal Norges nye travstjerner forsøke å gjenta suksessen.

Løpet går over 2850 meter på Vincennes i Paris, og førstepremien er på 600.000 kroner. Prix d'Belgique er også dagens 5+ løp - som betyr at det også er store penger å spille om til løpet.

VGTV: Se løpet direkte kl. 15.08 - sendingen starter 12.55

Men det er først og fremst Prix d'Amerique som gjelder. Løpet som har fått navnet verdens tøffeste og arrangeres på ærverdige Vincennes den siste søndagen i januar.

SPISSER FORMEN: Lionel skal bruke Prix d'Belgique som en gjennomkjøring før Prix d'Amerique. Foto: Equus Media ,

– Prix d'Belgique blir kun en test, Lionel skal ha sko på. Vår nye kusk, Örjan Kihlström, skal lære seg å kjenne hesten. Altså en gjennomkjøring, eller et preparè som franskmennene kaller det, forteller Lionels trener og eier Gøran Antonsen til Equus Media.

Support Justice satser mot verdens tøffeste travløp

Flere bruker løpet til nettopp en gjennomkjøring før det virkelig gjelder i Prix d'Amerique.

– I Prix d’Amerique rykker vi av han skoene, da skal Lionel være på topp, fortsetter han.

Sparer ikke på kruttet

Kretsen rundt Support Justice har en annen taktikk. Her skal det kjøres for fullt. Samme taktikk som hjemmehåpet og den store forhåndsfavoritten i både Prix d'Belgique og Prix d'Amerique – Bold Eagle.

– Etter to enkle seiere på Bjerke trenger Support Justice en skikkelig gjennomkjøring. Storformen er fortsatt litt unna, men etter søndagens løp kan den være på plass, sier hestens trener og kusk Geir Vegard Gundersen til Equus Media.

• Les også: Lionel herjer i Frankrike

Men han legger ikke skjul på at det Prix d'Amerique som er hovedmålet for turen til Frankrike.

– Jeg har siktet inn starten i Prix d’Amerique søndag 31. januar i over ett år. Oppgjøret er verdens villeste, og hardeste. Det kjøres så tøft at jeg avstår å styre Support Justice selv. Eric Raffin tar over, han er en av Frankrikes aller best, sier trener og kuske Geir Vegard Gundersen til Equus Media.

Og den franske toppkusken har latt seg imponere av den norske hesten.

– En topptraver, han var imponerende fra første meter. Support Justice er en svært spennende hest, kommenterte Raffin etter å ha sittet i sulkyen bak den norske travstjernen for første gang.

5+ tips

Prix d'Belgique er altså søndagens 5+ løp. Spillet der målet er å tippe de fem første hestene i mål - i riktig rekkefølge.

– Support Justice står på stallen min, jeg har sett treningene dens og fulgt Geir Vegard Gundersens grundige arbeid. Alle biter er nå på plass, det eneste som trekker ned er mangelen på løp. Men, Support Justice virker fryktelig god i trening, og er helt klart den største trusselen mot storfavoritten Bold Eagle, sier Rikstotos 5+ ekspert og travtrener Anders Lindqvist til Equus.

Spørsmålet er hvilke hester som kjører for fullt, og hvilke hester som bruker løpet som en gjennomkjøring til Prix d'Amerique.

– 12 Bold Eagle, 7 Bird Parker, 13 Un Mec d’Heripre, 8 Kadett C.D. og 14 Voltigeur de Myrt skal alle kjøres for seier. Det samme gjelder 9 Support Justice, fortsetter Lindqvist.

Hester som 16 Up and Quick, 15 Mosaique Face, 10 Village Mystic og 3 Lionel skal ifølge Lindqvist bruke løpet som en gjennomkjøring.

Han mener Bold Eagle skal være favoritt, men på grunn av den skyhøye oddsen Support Justice får, setter han den norske hesten først.

PS! Papagayo E. hadde også planer om å starte i Paris denne vinteren, men en skade har gjort at kretsen rundt hesten har valgt å sende VM-vinneren fra Yonkers i fjor høst hjem til Norge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder