ALENE MOT OL: Nils Jakob Hoff møter verdenseliten i singelsculler fredag. Det norske OL-håpet er forberedt på at det blir en tøff runde under verdenscupfinalen i Polen. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Nils Jakob Hoff: Oppsøker juling

ÅRUNGEN (VG) Han har blitt tvunget til båtskifte tre ganger i løpet av bare fire måneder. Fredag møter Nils Jakob Hoff  verdenseliten i singelsculler for første og eneste gang før OL. 31-åringen regner med bank i Poznan.

– Det blir ingen test. Det blir mer en utviklingsprosess for min del. Det vil det være frem til Rio. Jeg må oppsøke så mye juling jeg kan få og hele tiden jobbe med å finne ut hvor farten ligger, sier Nils Jakob Hoff foran verdenscupfinalen i Polen.

Birgit Skarstein: Overvant smertehelvete

Årungen ligger formiddagsstille i sommerfloret når VG møter ham. Men de siste månedene har vært alt annet enn rolige for roeren som jublet stående på båten etter å ha blitt verdensmester sammen med Kjetil Borch for tre år siden.

Duoen klarte ikke å kapre OL-plassen i dobbeltsculler sist høst. Dermed ble det et kjør for å kvalifisere seg til et fortsatt liv i båten. Den tapte Hoff i februar. Dermed bar det over i en dobbelfirer som ikke klarte OL-kvaliken i mai.

Noen dager senere måtte bergenseren ut i den norske OL-kvaliken om å få den ledige norske plassen i singelsculler (som Olaf Tufte skaffet i fjorårets VM). Den vant Nils Jakob Hoff.

I singelsculleren møter han nå det knalltøffe feltet Tufte ikke har klart å fravriste en medalje siden Beijing-OL i 2008. Regjerende verdensmester Ondrej Synek (33) og OL-vinner Mahe Drysdale (37) er svært voksen motstand.

Hoffs historie: Mobbet bort fra skolen – tok VM-gull

– Det er fortsatt en prosess for meg. Jeg er ikke ferdig omstilt på noen måte. Jeg må bare ta de mulighetene jeg får og gjøre det beste ut av det. Det føler jeg at jeg har gjort, sier han.

– Har det vært vanskelig?

– Ja, det er en prosess. Men jeg synes det er veldig gøy å ro for tiden. Det har handlet om å få igjen gleden med idretten. Den fant jeg i dobbeltfireren med de unge gutta. Der var det mye positiv energi og treningsglede.

– Nils er en «dark horse» som har sjansen til å overraske positivt. Han er uprøvd i singelsculler, men vant vår kvalik klart og tydelig, sier landslagssjef Johan Flodin.

Endelig OL-kvalifisert: Olaf Tufte sier nei til å bære flagget

– Vi lar verdenscupen i Poznan bli en prosess som han skal utvikle seg gjennom. Vi vet at han har høy fysisk, teknisk og mental kapasitet. Hvis han kan gli inn i en semifinale med mersmak så kan han fortsette å overraske positivt og få arbeidsro.

Hoff møter matcher daglig mot de to norske OL-medaljehåpene i dobbeltsculler – Olaf Tufte/Kjetil Borch (tungvekt) og Are Strandli/Kristoffer Brun (lettvekt) – på trening.

– Jeg har lyst til å være like gode som dem når vi ankommer Rio. Det er målet mitt. Det handler om å heve nivået mitt opp til de andre på trening, sier han. Men medgir at han skal ut i en usedvanlig tøff verden under verdenscupfinalen i Polen denne helgen.

– Ja. Jeg rodde en del sculler for syv år siden. Det beste jeg har er en 8.plass fra verdenscupen i 2009. Og så har jeg to kongepokaler. Så jeg kunne ro sculler før og det er litt på vei tilbake igjen. Det er uansett veldig deilig å få lov til bare å gjøre sine egne ting og ikke måtte tilpasse seg andre, sier han.

PS! Nils Jakob Hoff er kjæreste med Therese Johaug. Men svarer med total taushet når VG spør hva sist sesongs suverene langrennsdronning har betydd for ham gjennom den vanskelige tiden.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder