Henrik Christiansen sist i OL-finalen: – Det suger å svømme sakte

RIO DE JANEIRO (VG) Etter sisteplass på 1500 meter-finalen i natt kan Henrik Christiansen (19) rette blikket mot Tokyo-OL om fire år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var litt tungt på slutten der. Det er gøy å være i en OL-finale, men det verste jeg vet er å svømme sakte, sier Henrik Christiansen når VG møter ham etter løpet.

Til TV 2 sier han like før:

– Det suger å svømme sakte. Denne tiden kunne jeg gjort utoppet i et NM. Men jeg tror ikke vi skal ta altfor tungt på det. Det er fortsatt 8. plass i OL.

De norske pressefolkene måtte vente lenge på Christiansen. Da han ville gå inn i intervjusonen, ble han stoppet av en funksjonær, og gikk derfor tilbake til oppvarmingsbassenget for å svømme ut..

– Det er litt kjipt at nedturen kommer i OL, men sånn er det, sier 19-åringen.

– Nå er det bare å tenke mot neste OL. Og det er mye spennende som skjer i tiden fram til det, sier Christiansen når VG spør om han tenker fire år fremover nå. Allerede i desember skal han svømme kortbane-VM. Der har han han alvorlig hensikter.

SIST: Henrik Christiansen, her etter å ha endt på sisteplass i OL-finalen på 1500-meter. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Les også: – Frisøren på Lillestrøm vet ikke hvem jeg er. Det er greit sånn.

Finaleplassen på 1500 meter reddet de olympiske leker for romerikingen, som skuffet stort på 400 meter og som ventet var sjanseløs på 200 meter.

– Denne finalen er selvfølgelig en boost for både Henrik og resten av teamet for de neste fire årene, sa landslagssjef Petter Løvberg til VG før løpet.

Han kom med til finalen som sistemann og ble liggende som nummer åtte fra start. Christiansen sprakk etter omtrent 1000 meters svømming og ble liggende klart sist.

– Dette er kjempegod læring mot Tokyo-OL i 2020, sa TV2s svømmeekspert Sander Smørdal på direkten. Christiansen fikk en såpass dårlig tid som 15.02,66.

Gregorio Paltrinieri fra Italia var favoritt og opparbeidet seg tidlig et stort forsprang. Han tok OL-gull foran amerikanske Connor Jaeger.

Christiansen er bare den femte nordmannen som svømmer en OL-finale. Katrine Bomstad var i to finaler i boikottlekene i Los Angeles i 1984, Irene Dalby var i 800 meter-finalen både i Barcelona og Atlanta, Alexander Dale Oen tok sølv på 100 meter bryst i Beijing og Sara Nordenstam fikk bronse på 200 meter bryst samme sted.

Dale Oen var «læregutt» som 19-åring under Athen-OL i 2004 før han altså banket til med sølv i Beijing fire år senere. Nå håper svømme-Norge at Henrik Christiansen kan få tilsvarende utvikling.

Sett denne? Henrik Christiansen til OL-finale på 1500 fri: – Jeg skjelver

Henrik Christiansen slo igjennom for alvor internasjonalt da han tok en sensasjonell 5. plass på 800 meter i Kazan-VM i fjor. 800 meter er imidlertid ikke OL-distanse.

Siden den gang har han tatt bronse på 1500 meter i kortbane-EM og sølv på 400 meter fri i langbane-EM.

19-åringen har de siste dagene hatt sosiale medier-forbud etter at han mistet konsentrasjonen under Kazan-VM i fjor og hadde en voldsom nedtur på den avsluttende 1500-meteren.

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm.

Les også: Henrik Christiansen har svømt 402 kilometer på fem uker

Det har vært spekulert i om Christiansens skuffende resultater tidlig i OL skyldes at han ble syk under precampen i USA.

– Det er slett ikke sikkert at det var grunnen. Dette må vi evaluere mer etter lekene, sier landslagstrener Petter Løvberg.

Henrik Christiansen er blant de idrettsutøverne i Norge som trener aller mest. I vår svømte han 402 kilometer i løpet av fem treningsuker.

Puhhh!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder