SISTE DYST: Petter Northug varmer opp før Gålå-sprinten i fjor høst. Etter norgescuprennene på Gålå, gikk Northug knapt et renn hele sesongen. Foto: Geir Olsen / VG

Northugs forfallsliste: Har kun gått 41 av 92 verdenscuprenn siden siste VM-gull

Petter Northugs (32) har stått over flere renn enn han har gått siden han tok sitt forrige mesterskapsgull i 2015. I år planlegger sprinttrener Arild Monsen at Northug skal gå nesten rubbel og bit, i alle fall frem til jul.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Petter Northug (32) meldte tirsdag at han likevel ikke kommer til Sandnes for å gå Blinkfestivalen. Sprinttrener Arild Monsen satte ned foten fordi trønderen «følte seg tom for energi og sliten» etter treningsoppholdet på Tenerife.

Det er langt fra første gang at Norges- og verdenseliten samles på startstreken mens Northug melder forfall.

les også

Skofterud rørte alle den siste kvelden med gjengen

32-åringen har startet 219 individuelle verdenscuprenn siden debuten i Drammen i 2005, men siden de fire VM-gullene i Falun i 2015 har han meldt forfall eller ikke blitt tatt ut til 51 individuelle verdenscuprenn. I samme periode har han kun gått 41 ganger.

Pilen har bare pekt én vei: mot færre og færre konkurranser.

I NM har utviklingen vært den samme. I 2015 gikk han fire av syv øvelser. I 2016 to av syv, i 2017 tre av syv. I vinter gikk han kun én distanse, da han ble nummer elleve på 10-kilometeren i Alta.

les også

Sterkt preget Sundby om Skofterud: – Fortjener alle gode ord

Og i den norske sesongåpningen på Beitostølen. I november 2014 og 2015 gikk han tre distanser. I 2015 var han nede i to. Og i fjor høst var han borte, etter å ha slitt med sykdom.

I tillegg har flere lokale arrangører rundt omkring i Norge de siste tre årene måttet ta Northug av plakaten, etter at han på få dagers varsel har meldt forfall.

– Var svart sist sesong

Når sprinttrener Arild Monsen får høre hvor få renn Northug har gått, bryr han seg ikke nevneverdig mye.

– Petter har ikke vært kullsvart i mange år, men det var svart den siste sesongen, sier Monsen.

Nå er Northug tilbake på landslaget, under Monsens vinger. De siste to sesongene er stort sett glemt, og blikkene er vendt fremover mot høsten og vinteren som kommer.

LANDSLAGSTRENER: Arild Monsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Monsen og Northug har satt opp en foreløpig rennplan frem til Tour de Ski ved årsskiftet, og det planlegges ikke for hvile.

– VI begynner på Beito, og så er det Kuusamo og Lillehammer som ligger der. Så har vi ei helg i Davos der det nok bare vil bli én øvelse, men det er klart det avhenger litt av hvordan det går i starten, sier Monsen til VG.

les også

Millionnedgang for Petter Northug

Det betyr altså at planen er at Northug skal gå det aller meste frem til Tour de Ski begynner i Toblach 29. desember. Såfremt han presterer. Petter Northug må vise resultater, men presset er ikke like stort som da han sto utenfor landslaget.

– Petter må bygge stein på stein og gjøre resultater i starten av sesongen. Han har ikke noen gode resultater å vise til sist sesong og forrige sesong. Han har den fordelen nå at han er på landslag, så han har litt mer tillit i starten av sesongen, men han må vise resultater for å være med på verdenscuplaget, sier Monsen.

Monsen kan sette ned foten

Før denne ukens rulleskifestival i Sandnes, ønsket Northug selv å gå sammen med resten av landslagskompisene. Men da 32-åringen var sliten etter høydeoppholdet i Italia, satte Monsen ned foten. Det viktigste er at han er pigg og klar til kommende ukes samling med laget på Steinkjer.

Sprinttreneren sier at det også kan bli aktuelt å si nei til Northug, når løperne etter hvert skal over på snø.

– Ja, det kan det. De er mennesker og toppidrettsutøvere, og det er ingen som går gjennom en sesong uten at vi må justere. Vi må ha en plan og planlegge for suksess, og så må vi ta det deretter, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder