Gråtende Bjørgen vant trippel: - Hun er den ultimate

STAVANGER (VG) Med en tydelig kul på magen ble en rørt Marit Bjørgen hedret som både Årets navn, Årets kvinnelige utøver og fikk i tillegg Hedersprisen sammen med Ole Einar Bjørndalen. I natt hylles hun av hele idretts-Norge.

Hun blir hyllet av alle i idretts-Norge i Stavanger. Aksel Lund Svindal ble Årets mannlige utøver, men snakket nesten bare om Bjørgen etter at TV-lysene var slått av.

– Jeg har stemt på Marit Bjørgen i alle år utenom da hun var gravid. Hun er sykt god, hun har ekstremt gode verdier, hun er den ultimate sunne idrettskvinne, sier OL-vinneren i utfor til VG.

– Hun er helt rå. Bjørndalens karriere er også helt vill, sier Aksel Lund Svindal og kaller hedersprisen en «no brainer» - en selvfølge.

les også

Hjemmeseier til Gjert Ingebrigtsen: - Jeg vil takke barna mine

– Det er fantastisk punktum. Jeg blir helt satt ut. Jeg er tom for ord, sier Marit Bjørgen til VG. Hun har ikke oversikt over hvor mange priser hun har vunnet på Idrettsgallaen.

– Men denne skal få plass på peishylla, lover Bjørgen.

– Jeg trodde du måtte være skikkelig gammel for å vinne en hederspris. En virkelig fantastisk avslutning på karreieren, sa Bjørgen etter å ha mottatt kveldens tredje pris før hun overlot ordet til Bjørndalen.

Se hva Bjørndalen sa til det norske folk etterpå:

– Dette er vanvittig stort for en gutt fra Kutoppen på Simostranda, sa Bjørndalen, som tok til tårene da han måtte gi seg seg som 44-åring sist vår.

– Det er magisk å vinne dette sammen med Marit. Innen norsk idrett er hun nummer en på damesiden, sier Bjørndalen.

les også

Tårevåt Warholm mottok forbildepris

– De som har betydd aller mest for meg er muttern og fattern. De var alltid støttende , men la aldri noe press på meg. det var enkelt å holde på med idrett hjemme hos oss, sa verdens nest mestvinnende utøver i vinter-OL. Bare Marit Bjørgen er foran på den listen etter to OL-gull og fem medaljer i Pyeongchang sist vinter.

– Jeg kjenner at det er vemodig å stå her og vinne en aller siste gang. Jeg er stolt og priviligert etter 20 år på landslaget, sier Bjørgen og takket lagvenninnene spesielt i denne første talen.

Her er hedersprisvinnerne på vei inn på Idrettsgallaen:

– Jeg blir emosjonell. Dette har jeg ikke forventet. Et fantastisk punktum, sa hun gråtende etter å ha blitt kåret til Årets navn.

– Jeg ser at jentene hevder seg. Så jeg får heller stå for rekrutteringen, sier den gravide vinneren.

Nå heier hun mest på Ingvild Flugstad Østberg. På Idrettsgallaen spår hun seier til både Østberg og Johannes Høsflot Klæbo i monsterbakken søndag.

– Det er en nytelse å se henne gå på ski, sier Bjørgen til VG på vei inn til Idrettsgallaen før hun ble satt pris på en siste gang.

Bjørgen vant OL-gull sammen med Ingvild Flugstad Østberg både i Pyeongchang og Sotsji. I kveld er hun nominert både til Årets navn og Årets kvinnelige idrettsutøver i DnB Arena.

les også

Slakter russernes taktikk etter Klæbo-triumf: – Dumme som brød

– Hvis ting fungerer bra så tar hun dette, sier Bjørgen som tror på norsk seier også i herreklassen.

– Med sånn styrke Johannes viste lørdag så tror jeg dette skal gå veldig bra, sier hun. Men aller mest er Bjørgen opptatt av Østbergs suksess.

NÆRE VENNINNER: Marit Bjørgen har stor tro på at Ingvild Flugstad Østberg skal ta hjem seieren i Tour de Ski søndag. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Formen er så dårlig. Men jeg synes det er veldig artig å følge med, svarer Marit Bjørgen på VGs spørsmål om hun 10 måneder etter OL-suksessen kjenner et sug etter å gå selv.

Bjørgen vant selv Tour de Ski for fire år siden. Den gang utklasset hun Therese Johaug med nesten to minutter i Tour som ga firedobbelt norsk på toppen av alpinbakken i Val di Fiemme.

les også

Østberg sliter med nervene: – Det er en tøff påkjenning på alle måter

– Dette er en avslutning på min karriere. Jeg tror ikke jeg blir nominert flere ganger. det er artig å være med på hele kvelden. Tidligere har jeg bare vært raskt innom, sier hun.

– Hvordan tenker du tilbake på OL i Pyeongchang?

– Jeg blir glad inni meg!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder